Izložba u DAR-u

3×3: Fotografsko traganje za ljepotom Ferrija, Gropuzza i Hreljanovića

Kim Cuculić

Ferri se na neki način vraća iskonu civilizacije; Gropuzzovi pejsaži su neka vrsta raja prije čovjeka, a u fokusu Hreljanovićevih fotografija je motiv jedrenja



RIJEKA Izložba »3×3«, na kojoj izlažu fotografi Daniel Maccagnan Ferri, Rino Gropuzzo i Egon Hreljanović, otvorena je u Državnom arhivu u Rijeci privukavši brojnu publiku. Do izložbe je došlo inicijativom Generalnog konzulata Italije u Rijeci i Grada Rijeke, a bit će predstavljena i u Vodnjanu i Novigradu. Ovom prilikom Renato Cianfarani, generalni konzul Italije u Rijeci, zahvalio je Gradu Rijeci na uvrštenju rada talijanskog fotografa Daniela Maccagnana Ferrija u program Rezidencije »Kamov«. Cianfarani se osvrnuo i na izložbu, istaknuvši da iza svake fotografije trojice autora postoji priča. 


O suradnji talijanskog konzulata i Grada Rijeke govorila je Ileana Jančić, a obratio se i ravnatelj DAR-a Goran Crnković. On je kazao da su na izložbi suvremeni život i svijet prikazani iz tri rakursa – Ferri se na neki način vraća iskonu civilizacije; Gropuzzovi pejsaži su neka vrsta raja prije čovjeka, dok je u fokusu Hreljanovićevih fotografija motiv jedrenja.


Više o samim radovima kazala je kustosica Sabrina Žigo iz Muzeja grada Rijeke.




– Fotografije Daniela Maccagnana Ferrija nastale su u šumama Amazonije među različitim etničkim zajednicama. Na ovim fotografijama do izražaja dolazi veza između čovjeka i tradicije, a one govore o suživotu različitosti. 


Rino Gropuzzo je prepoznatljiv po svojim ženskim aktovima, međutim njegova prva ljubav su pejsaži. Na sada izloženim fotografijama on je u prirodi tražio motive čiji je zajednički nazivnik vertikalnost. Gropuzzove fotografije su atmosferične i u njima do izražaja dolazi kolorit. Egon Hreljanović pripadnik je poznate riječke fotografske obitelji. Na njegovim fotografijama jedra su apstraktna, premda su motivi prepoznatljivi. Među tim geometrijskim oblicima pojavljuju se i dijelovi organskog, poput oblaka – osvrnula se Sabrina Žigo, dodavši da trojicu fotografa povezuje njihovo traganje za ljepotom. 


Izložbu je otvorila Dorotea Pešić-Bukovac, predsjednica Gradskog vijeća, a u glazbenom programu nastupila je Marial Prota.