Reagiranje

Franjo Butorac: Ako Općina Viškovo namjerava ugasiti Ustanovu, neka to kažu

P. N.

Franjo Butorac  / arhiva NL

Franjo Butorac / arhiva NL

Ako Općina Viškovo namjerava ugasiti Ustanovu, neka to kažuNije problem što je odbijen prijedlog za sufinanciranje dijela programa Ustanove, već je problem što ni u projekcijama proračuna za 2019. i 2020. godine za rad Ustanove Ivan Matetić Ronjgov, Općina Viškovo, odnosno načelnica gospođa Sanja Udović, ne predviđa ni jedne jedine kune



U utorak, 10. travnja 2018. godine na stranicama 26-27 Novog lista objavljen je tekst vaše novinarke Svjetlane Hribar s nadnaslovom »KULTOROCID Nakon ukidanja programskih sredstava Ustanovi Ivan Matetić Ronjgov« i naslovom: »Maestro Prašelj: Strašno je da je Ustanova nekad od Općine Viškovo dobivala 120.000 kuna, a sada – ništa!« u kojem se piše o problemu odbijanja Općine Viškovo da makar minimalnim iznosom sudjeluje u financiranju Ustanove Ivana Matetića Ronjgova, jedine ustanove u kulturi na području Općine Viškovo. U izdvojenom dijelu teksta s naslovom »Program nije zadovoljio formalne uvjete« autorica donosi »izjavu načelnice općine Viškovo Sanje Udović«, naglašavajući kako »izjavu prenosimo u cijelosti«.


Upravno vijeće Ustanove Ivan Matetić Ronjgov je na sjednici održanoj upravo tog dana (a to je rođendan Ivana Matetića Ronjgova!) raspravljalo o tom tekstu i uz pohvale za cjelovitu prezentaciju povijesti Ustanove (kroz riječi maestra Dušana Prašelja, jednog od osnivača i dugogodišnjeg voditelja Ustanove) i trenutnog stanja zaključilo da je nužno reagirati na izrečene stavove načelnice Općine Viškovo gospođe Sanje Udović.


Nedostaje ključno


Točno je da formalni uvjeti na natječaju za sufinanciranje programa važnih za zadovoljavanje javnih potreba u kulturi u općini Viškovo u 2018. godini nisu bili potpuni. Naime Ustanova nije priložila izvod o registraciji Ustanove iz Trgovačkog suda mlađi od šest mjeseci. I navodi gospođe načelnice Sanje Udović o plaćanju zakupnine su formalno korektni. Međutim, gospođa načelnica Udović prešućuje najbitniju činjenicu koju autorica spominje u tekstu pa valjda zbog toga i naglašava da izjavu načelnice prenosi u cijelosti. Nije problem što je odbijen prijedlog za sufinanciranje dijela programa Ustanove (uključujući školu sopila, što je bio zahtjev upravo Općine Viškovo!), već je problem što ni u prijedlogu proračuna za 2018. godinu (koji je tako i usvojen!), kao i u projekcijama proračuna za 2019. i 2020. godine za rad Ustanove Ivan Matetić Ronjgov, Općina Viškovo, odnosno načelnica gospođa Sanja Udović, ne predviđa ni jedne jedine kune.




U citiranoj izjavi gospođe načelnice nedostaje ključno – zašto želi ugasiti jedinu ustanovu u kulturi na području općine Viškovo, dovodeći time u pitanje i ključnu djelatnost Ustanove Ivan Matetić Ronjgov – očuvanje kulturne baštine, autohtonog folklora te oživljavanje i očuvanje starih narodnih običaja našega kraja. Upravo zahvaljujući Ivanu Matetiću Ronjgovu i nastavljačima njegova djela ta najarhaičnija netemperirana glazba Hrvatskog primorja i Istre našla se pod zaštitom UNESCO-a kao nematerijalna kulturna baština. Zaštita UNESCO-a obvezuje sve sudionike na čuvanje i promoviranje tih naših vrijednosti i originalnosti koju svijet prepoznaje, ali našim su političarima draži Jole, Zečić, Rozga i ostali zabavljači (protiv kojih nitko razuman nema ništa!), nego ono što je unikatno u svjetskim relacijama i što Ustanova Ivan Matetić Ronjgov godinama njeguje kao jedina ustanova te vrste u Hrvatskoj.


Skromna sredstva


Upravno vijeće Ustanove Ivan Matetić Ronjgov javno apelira na savjest vijećnika u Općinskom vijeću općine Viškovo da prigodom prvog rebalansa isprave ovu nepravdu i odobre Ustanovi dio potrebnih sredstava koje je Ustanova pokušala dijelom nadomjestiti javljajući se na natječaj predviđen za udruge i kulturne djelatnike, jer u redovnoj proceduri za rad Ustanove nije odobrena ni jedna jedina kuna.


Javnost treba znati da se radi o relativno skromnim sredstvima – prošlih godina to je bilo od 80-ak tisuća kuna do nepunih stotinjak tisuća kuna. Uvažavajući probleme proračunskih prihoda i rashoda Upravno je vijeće očekivalo umanjenje tih sredstava, ali ne i potpuno ukidanje i to ne samo za ovu, već i za naredne dvije godine.


Ako pak Općina Viškovo namjerava ugasiti Ustanovu Ivan Matetić Ronjgov (osnivač koje je Primorsko-goranska županija!) bilo bi korektno to navesti i jasno kazati da se izbjegnu sve nedoumice i dileme koje ovakvo (ne)financiranje Ustanove Ivan Matetić Ronjgov otvara. Ako je sve ovo posljedica političkog prepucavanja Općine Viškovo i Primorsko-goranske županije, opet nije korektno da se to prelama preko ustanove u kulturi, jedinstvene po svojoj djelatnosti u Hrvatskoj, piše u reagiranju koje potpisuje Franjo Butorac, predsjednik Upravnog vijeća Ustanove Ivan Matetić Ronjgov.