Međunarodno priznanje

Deveti Dani prijatelja knjige: Nagrada “Književno pero” Petku Šipinkarovskom

Kim Cuculić

Vinko Ribarić, Ernie Gigante Dešković, Valerio Orlić i Vasil Tocinovski / snimio I. TOMIĆ

Vinko Ribarić, Ernie Gigante Dešković, Valerio Orlić i Vasil Tocinovski / snimio I. TOMIĆ

Posebno treba istaknuti međunarodnu nagradu »Književno pero« koja ove godine odlazi makedonskom književniku Petku Šipinkarovskom



 Deveti međunarodni festival književnosti »Dani prijatelja knjige« počinje danas u 17 sati u riječkoj Gradskoj vijećnici u organizaciji Hrvatskog književnog društva. Predsjednik HKD-a Ernie Gigante Dešković istaknuo je da će na četverodnevnom festivalu sudjelovati stotinjak autora iz Hrvatske, Srbije, BiH, Crne Gore, Slovenije, Italije, Bugarske i drugih europskih zemalja, a na otvorenju festivala bit će dodijeljene nagrade HKD-a i predstavljen novi broj časopisa »Književno pero«.


O nagradama je govorio voditelj festivala Valerio Orlić. U kategoriji knjiga u nakladi društva nagradu za najbolji prvijenac dobila je Ana Dudić za knjigu »Satkana od ljubavi«; nagrađeni dvojezični prvijenac je »Bijeli slon – Elefante bianco« Nataše Butinar; najbolji roman je »Don Vojvoda« Nikole Šimića Tonina; najbolja zbirka poezije je »Nesavršena« Dijane Herek Stevanović, a knjiga godine je »Na vihoru ljubavi« Anđelke Korčulanić.


U kategoriji izvan naklade društva nagradu su dobili Biljana Milovanović za knjigu »Losos plovi uzvodno« i Boris J. Kastel za knjigu »Pozivno pismo Suncu«. Posebno treba istaknuti međunarodnu nagradu »Književno pero« koja ove godine odlazi makedonskom književniku Petku Šipinkarovskom.




Kako je kazao Gigante Dešković, festival okuplja aktiviste, škole i civilni sektor grada, pa će tako na otvaranju festivala sudjelovati djeca iz vrtića »Snjeguljica«, a sutra na Trsatskoj gradini djeca OŠ Donja Vežica. Na Trsatu će se održati i dio programa posvećen nedavno preminulom riječkom haiku pjesnku Borivoju Bukvi.


Dio programa održava se u kafiću »Dnevni boravak«, gdje će biti organizirano druženje s književnicima. U program su uključene i nacionalne zajednice koje djeluju u Rijeci, te se dio programa održava i u prostorima bošnjačke i makedonske zajednice. U najavi manifestacije sudjelovali su i prof. dr. sc. Vasil Tocinovski i Vinko Ribarić.