Nedjeljom na 1 stupac Sandre Sabovljev

Born to Run: Izdavački pothvat vrijedan pohvale

Sandra Sabovljev

U utorak izlazi autobiografija Brucea Springsteena i toga dana moći će je u rukama imati njegovi fanovi u SAD-u, UK-u, Kanadi, Australiji, Indiji, Italiji, Španjolskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Danskoj.... i u – Hrvatskoj



Zagrebačka izdavačka kuća Profil može se pridružiti britanskom nakladničkom gigantu Simonu & Schusteru koji s ponosom urbi et orbi objavljuje posljednje odbrojavanje do svjetske premijere izlaska dugo iščekivane autobiografije Brucea Springsteena »Born to Run«. Hrvatski će fanovi The Bossa – 27. rujna – istodobno s onima u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu, Kanadi, Australiji, Indiji, Italiji, Španjolskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Danskoj…. u rukama imati ovo memoarsko štivo i to je izdavački pothvat vrijedan svake pohvale.


Profil je odradio velik, zahtjevan posao i u maniri najboljih svjetskih nakladnika izbacio na tržište ovaj »vrući naslov« s nultom stopom kašnjenja za izvornikom. Za poželjeti je samo da to postane sve češća praksa domaćih izdavača.


»Rođen za bijeg«, autobiografija jednog od najpoznatijih i najvažnijih rock’n’roll glazbenika svijeta Brucea Springsteena u prijevodu Lade Furlan Zaborac i Dražena Čulića upravo je u tiskari, a u utorak i u svim boljim knjižarama u zemlji.




U knjizi koja ima više od pet stotina stranica pjesnik potlačenih i marginaliziranih opisuje svoje djetinjstvo u Freeholdu u New Jerseyu, odrastanje uronjeno u »poeziju, opsanost i mrak«, od kojih je satkana, kako kaže, i njegova stvaralačka imaginacija. Živo se sjeća svoje neobuzdane želje da postane muzičar, ranih svirki, stvaranja E Street Banda 1972. s kojim i danas nastupa… S razoružavajućom iskrenošću, ističu izdavači, prvi put govori o osobnim borbama kojima su nadahnute njegove najbolje pjesme.


U tom kontekstu najveću je medijsku buru diglo Bossovo priznanje da je povremeno bolovao od depresije. Novinar New York Timesa priznaje da ga je ta informacija šokirala jer ako je Bruce u zemlji prozaka i klonopina, kakve su šanse nama običnim smrtnicima? Ipak, naglašava on da ovo hrabro priznanje – koje je vjerojatno na detabuiziranju ove opake suvremene boleštine učinilo više od nebrojenih zdravstvenih kampanja – ne treba biti razlog da nabavite ovu knjigu. Razlozi da pročitate njegove memoare, sasvim su jednostavni. Ovo je autentičan proizvod »made by The Boss« jamče izdavači i urednici. Knjiga je poput Springsteenovih koncerata – duga, ekstatična, iscrpljujuća, puna uspona i padova, a njegov je rukopis baš kao i njegov glas, hrapav i promukao, no odzvanja stranicama bučnim, zaraznim smijehom. Prepoznat ćete se u njegovoj knjizi, baš ako i u njegovim pjesmama.


– Pisanje o sebi čudna je stvar, priznaje sam autor, pisac mora obećati da će čitatelja uvesti u svoj unutrašnji svijet, u svoje misli i osjećaje. Na ovim sam stranicama to pokušao, nada se Springsteen da je i uspio. Ako je poetika njegovih pjesama, kako kažu, transponirama u autobiografsku prozu, u čitanost knjige »Rođen za bijeg« ne treba sumnjati. Uskoro ćemo se u to i uvjeriti. Pohvalit će se ubrzo i knjižari brojkama i top listama – pouzdanijim od onih u »Pola ure kuture« – a sudeći po vojsci Bossovih obožavatelja iz Hrvatske koji hodočaste Europom po njegovim koncertima, kupaca za ovu robu neće nedostajati.


Prostaje nam knjigu pročitati, no izdavač nas drži u napetosti do utorka i velike hrvatske promocije. Bit će tu bez sumnje stranica koje su indiskretne, bit će i lošije sročenih pasaža, Bruce je ipak pjesnik, i teško da će u dužoj narativnoj formi moći održati razinu svoga poetskoga stila, no svima su puna usta vjerodostojnosti. Takvo je uostalom i vrijeme. Kako bilo, Springsteen je ostao vjeran sebi. Dječaku iz New Jerseya… »Drago mi je da sam lijepo plaćen za svoje napore, ali iskreno, učinio bih sve – i za badava«. I to je tajna uspjeha.