Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 4n
Sutra: 4° 4° 4n
12. prosinca 2019.
In memoriam

Oproštaj s prijateljem: Tomislav Židak Tomo i Diego nikad neće umrijeti

Foto Petar Glebov 24 sata
Foto Petar Glebov 24 sata
Autor:
Objavljeno: 14. travanj 2017. u 7:34 2017-04-14T07:34:00+02:00

Hrvatsko je novinarstvo ostalo bez – Maradone. Bio je jedan jedini i neponovljiv. Diego i Tomo imaju puno zajedničkog. Nikad neće umrijeti...

Grdobina i škampi ostali su u moru. Stol na »ribarnici« Volosko kod Somborskog nije dočekao još jednu »riblju gozbu« kulinarskog užitka. S nogometnim začinima.

Žile« je pobjegao... Još jedna potvrda da Bog k sebi uzima dobre ljude prerano. Dvaput godišnje uzimao je »jednodnevni godišnji odmor«, sa Snježaom dolazio bi na more. Škampi su plivali u malvaziji zadovoljstva. Za posljednja razgovora iz bolnice dogovarali smo novi ručak. Da jedan drugome nešto objasnimo...

Umjesto Tomice ovaj poziv koji nikada nitko ne bi želio – Umro je...!. Grom je razorio srce. Duša se raspala od tuge...

S Tomicom sam bio više od kolege. Deset smo godina igrali u »istom dresu« Jutarnjeg lista. Izvještavali sa Svjetskog i Europskog nogometnog prvestva, s Olimpijskih igara. S finala Lige prvaka, utakmica naše reprezentacije. Dok se još putovalo i dok je novinarstvo bilo – novinarstvo. Tomo se nikada nije predavao, do posljednjeg dana tražio je ekskluzivne razgovore, putovao bez vozačke dozvole... »Kralj novinarstva«, kako mu je tepao Davor Šuker bez obzira na sve trzavice...

Jer, Židakove su strelice bile opako poštene. Do boli.

U Ateni, Lisabonu, Berlinu... Suigrač strijelac. S »devetkom« na leđima. Napadao je informaciju. Centarfor u novinarskom poslu, kao i na šanku. I one boce čudna naziva »Borba«, što smo trošili za vrijeme Europskog prvestva u Portugalu... Gol igrač u svom poslu i na veteranskim utakmicama novinara Rijeke i Zagreba. Snažan, nezaustavljiv u svakoj novinarskoj priči koju želi ogoliti do kosti. Bez milosti i popusta razapeti na križ grješnike.

Tomislav Židak

Tomislav Židak rođen je 1. siječnja 1953. u Vugrovcu kraj Zagreba, a nakon završene gimnazije studirao je pravo. Novinarstvom se počeo baviti 1975. godine u Studentskom listu, a već iduće godine postao honorarni suradnik u Sportskim novostima u kojima je zaposlen od 1979. Od ožujka 1999. kao urednik reporter radi u Jutarnjem listu i najviše piše o nogometu, posebno Dinamu. Serija njegovih kolumni »Iz maksimirske šume« objavljena je i u knjizi. Za svoj dugogodišnji rad dobio je brojne nagrade, posljednju je primio 2015. godine, kada je proglašen novinarom godine u izboru HZSN-a.

Devetka na »terenu«, »desetka«, izumiruća vrsta nogometnih umjetnika, u služenju čitateljima. Osim istine imaju pravo i na »nogometnu poeziju« pisane riječi. Tomica je slagao rečenice kao što je nekad Maradona milovao loptu, tekstovi su bili – Messijeve čarolije... Čisti užitak.

Ako je novinarstvo ovisnost, a mislim da jest ako je ono pravo, onda je Tomica bio – narkoman! Ne znam čovjeka iz naše profesije koji je s toliko strasti i ljubavi prilazio svakom zadatku. Vojnik i pjesnik. Disciplinirano se javljao i za redakcijski portal.

Nakon Svjetskog prvenstva u Brazilu, »francuska avantura« naše reprezentacije bio je naš posljednji zajednički zadatak. Nažalost! Očajavali smo nakon poraza od Portugala. Jer... Za neku drugu priču.

Uz škampe i grdobinu trebali smo napraviti analizu posljednjeg kruga HNL-a. Dinamovac, u njegovim venama tekla je plava krv, veselio se činjenici da će Rijeka biti prvak.

Zauvijek ću pamtiti sliku iz Dubaija, s priprema Rijeke u siječnju prošle godine, Tomica i ja s dvije šalice – čaja! Nije ga bilo ove godine u Portugalu, javljao se iz bolničke postelje. Zvao, zavidio... Pisao je do posljednjeg dana. Bila je to njegova hrana.

Hrvatsko je novinarstvo ostalo bez – Maradone. Bio je jedan jedini i neponovljiv. Diego i Tomo imaju puno zajedničkog. Nikad neće umrijeti...

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.