Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
7. prosinca 2019.
Štorije pod Učkun

Komentar ALEKSANDRA KUĆEL - ILIĆ Prljavo rublje u gradu "s pet zvjezdica"

Snimio Marko GRACIN
Snimio Marko GRACIN
Autor:
Objavljeno: 12. listopad 2018. u 17:42 2018-10-12T17:42:56+02:00

Tko o čemu – Opatija u ovoj vrućoj političkoj jeseni o budžetu i krpanju rupa. I to ne baš malenih. Napadi i optužbe na relaciji gradonačelnik – predstavnička većina u Vijeću i obrnuto postaju sve ozbiljniji

Dok s jedne strane Opatiju proglašavaju drugim gradom u Hrvatskoj po kvaliteti života u kategoriji srednje velikih gradova, unutar struktura kojima je povjereno njezino vođenje, u tijeku su ne samo pozadinski, već i otvoreni ratovi. Puca se riječima.

Gradonačelnik – predsjednik Vijeća, predsjednik Vijeća – gradonačelnik, pa opet malo »strelica« iz Sektora D (Ivo Dujmić s partnerima) prema Sektoru K (Robert Kurelić s partnerima) i obrnuto.

Tko će koga pogoditi, »ubosti«, preuzeti zasluge za dobre stvari poput nagrada i rezultata i negirati loše poput proračunskih rupa i mogućih sve većih komunalnih nameta.

Daleko, miljama daleko od idealnog života u gradu s vrha top ljestvice najboljih hrvatskih mjesta za »svijanje gnijezda« i za one koji ga istinski vole i od njega se teško odvajaju – najljepše oaze za obitelji, kvarnerske perle.

No, kada su nagrade »na daljinu« u pitanju, ne može izostati cinična primjedba prosječnog stanovnika u stilu »ako smo mi drugi u Hrvatskoj, kako je tek u ostalim sredinama«? Kakvi se tek tamo sve »pucnji« mogu čuti?

Tko o čemu – Opatija u ovoj vrućoj političkoj jeseni o budžetu i krpanju rupa. I to ne baš malenih. Napadi i optužbe na relaciji gradonačelnik – predstavnička većina u Vijeću i obrnuto postaju sve ozbiljniji.

Obje »strane« smatraju da su u pravu, a građani su zbunjeni, jer nešto slično još nisu doživjeli na lokalnoj razini. Novca nema dovoljno za sve ono u što je Opatija zagrizla.

Hoće li se do njega doći prodajom imovine, kreditnim zaduženjem ili pak rezanjem standarda građana i proračunskih korisnika koji je privremeno već uveden ili na neki drugi način?

Javnost je zbunjena, ali i razočarana u ovoj situaciji koja se ne pamti niti je na duži rok održiva, kada su uvedene privremene mjere za uravnoteženje proračuna i sve isplate obustavljene, te kada je sve samo ne kristalno jasno kako će ta priča završiti.

Jesu li možda čak i novi izbori kao krajnja mogućnost na vidiku?

Kraljica turizma u zadnje vrijeme nažalost postaje kraljica političkih prepucavanja, a »prljavo rublje« iz dana u dan puni novinske stupce. Da ga u svakoj kući ima – ima, ali da se može oprati, uz današnja moderna sredstva – može, pa će razvitak situacije uvelike ovisiti baš o tim sposobnostima.

Trebaju nam »čisti lancuni«. No, da se vratimo još malo baš tim »rublje temama«, onim dosadnim i zamornim pojedinostima koje kvare svakodnevicu »drugih gradova po kvaliteti života u Hrvata«.

Dakle, tko o čemu – Liburnija o vodi ili smeću. O Liburnijskim vodama ili o Komunalcu. Neuzbudljivo ali realno. Budući da su računi za vodu do daljnjeg u fazi mirovanja, mještani su sada »na nogama« zbog enormno viših računa za odvoz smeća.

Konkretno, ovaj je udar na džep najprije pogodio mještane Općine Lovran u kojoj se zasad još smeće ne odvaja. Lovranci, koji su inače pred drugim mještanima Opatijske rivijere u prednosti jer jedini imaju izgrađeno reciklažno dvorište, našli su se u apsurdnoj situaciji.

Plaćaju unaprijed za nešto što se zapravo još nije uvelo. Slične »čestitke« će u ostale dijelove liburnijskoga prstena stići negdje u studenome, pa će se baš na lijep i slavljenički način zaokružiti 2018. godina... Pa sretno nam bilo! Što bi tek bilo da nismo drugi u Hrvatskoj po kvaliteti života?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.