Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 26
Sutra: 9° 9° 26
26. siječnja 2020.
Zlu ne trebalo

DENIS ROMAC I HDZ priznaje samo sud partije

Photo Patrik Macek/PIXSELL
Photo Patrik Macek/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 7. prosinac 2018. u 19:21 2018-12-07T19:21:07+01:00

HDZ nije briga za sukob interesa, štoviše, upravo ta stranka simbolizira sukob interesa

Premda to nije nikakva novost, nego priča koja se u posljednja skoro tri desetljeća beskrajno obnavlja i pojavljuje u novim oblicima, ipak fascinira silina kojom HDZ-ovska vrhuška, pogotovo kad se osjeća ugroženom, gazi temeljna načela demokratske političke kulture. Sada je na meti HDZ-a Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i njegova predsjednica Nataša Novaković, koji su ovih dana presudili kako su bivša ministrica gospodarstva Martina Dalić i ministar financija Zdravko Marić povrijedili načela obnašanja javne dužnosti.

Fascinantna je argumentacija kojom Branko Bačić, predsjednik saborskog kluba vladajuće stranke, pokušava osporiti tu odluku. Bačić kaže kako je njegov klub, dakle saborski klub vladajućih, uvjeren kako Marić ničim nije povrijedio zakon, tvrdeći kako Marić sebi nije priskrbio bilo kakvu korist koja bi mu osporavala daljnje obnašanje dužnosti. Drugim riječima, Bačić jasno daje do znanja tko u konačnici presuđuje je li Marić povrijedio zakon. To nije Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa, pa ni Upravni sud pred kojim je moguće osporavati odluke Povjerenstva, nego HDZ. Tko su sada oni kojima ne valjaju ni odluke po zakonu ustrojenog povjerenstva ni hrvatskog suda, jer priznaju samo sud svoje partije?

I onda način na koji Bačić i Kuščević pokušavaju diskreditirati i umanjiti značaj prekršaja zbog kojeg su Martina Dalić i Marić počinili, tvrdeći da taj prekršaj zapravo ne predstavlja kršenje zakona. Iako zakon ne propisuje mogućnost izricanja sankcije zbog povrede načela obnašanja javne dužnosti, Zakon o sprečavanju sukoba interesa jasno propisuje ta načela i njihovo poštovanje predstavlja obvezu svih dužnosnika. To naročito vrijedi kada se radi o najvišim dužnosnicima, a takvo tumačenje tog zakona, koje je svojedobno javno iznijela bivša šefica povjerenstva Dalija Orešković, potvrdili su svojim odlukama i upravni sudovi.

Neveliki Zakon o sprečavanju sukoba interesa sa samo 20-ak članaka jedan je od najvažnijih zakonskih tekstova donesenih u modernoj Hrvatskoj, jer je zahvaljujući tom zakonu, ali i sretnim okolnostima, uspostavljena jedna od rijetkih autonomnih institucija u cijelom sustavu.

Upravo u toj autonomnosti krije se ključ problema između HDZ-a i Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa. HDZ ne tolerira autonomne institucije. Proteklih godina mijenjali su se predsjednici HDZ-a i njihove politike, no od totalitarnog načela, prema kojem HDZ mora kontrolirati baš sve društvene institucije, vladajuća stranka nije odstupila ni milimetar.

Djelovanje autonomnog povjerenstva za sukob interesa za HDZ-ovce jednostavno je nepodnošljivo. Možemo samo zamisliti osjećaj premijera Plenkovića kada je iz tog povjerenstva odlučio maknuti Daliju Orešković i imenovati »svoju« predsjednicu, da bi se onda pokazalo da, kako se čini, Nataša Novaković ipak nije dovoljno njegova, ili to barem nije u mjeri u kojoj je to on očekivao, premda je to svakako sretna okolnost za samo povjerenstvo i njegov integritet.

Saslušavanje Zdravka Marića i Martine Dalić bilo je za HDZ-ovce novi šok. Možemo zamisliti kako su zabezeknuti pitali tko je pobogu ta Novakovićka da HDZ-ovce privodi i ispituje kao na sudu. Mora da su bili na sto čuda: nakon što je HDZ devedesetih uložio toliki napor da stvori pravosudni sustav po vlastitoj mjeri, koji se sada samoobnavlja, bez mogućnosti korekcije izvana (svaka korekcija tumači se kao politički pritisak), sada se pojavljuje neko povjerenstvo koje oponaša sud i sudi našim ljudima!?!
Naravno da HDZ to ne može i neće dugo tolerirati, tim više što odluku povjerenstva o Mariću i Martini Dalić valja shvatiti samo kao prelazak još jedne teške stepenice na putu koji vodi prema samom Plenkoviću. Zato ne treba previše dvojiti kako će se ova priča rasplesti.

Predsjednike HDZ-a doista možemo razlikovati po tome koliko im je bilo stalo do toga što javnost misli o njima. Plenkovića možemo uvrstiti među one šefove HDZ-a koji su vodili računa o svom imidžu, no nijedan šef HDZ-a nije doveo u pitanje HDZ-ov zloćudni vladajući model. Plenković je na početku obećao da će promijeniti HDZ, iako se, kao što vidimo, naposljetku on prilično dobro prilagodio HDZ-u.

Plenković nije nikakav revolucionar, a HDZ vlast i dalje shvaća isključivo kao mogućnost da na položaje razmjesti svoje ljude. Sve značajnije društvene institucije i organizacije u ovoj zemlji, ekonomske, kulturne ili sportske, i dalje su pod kontrolom »stožerne« stranke. Vladajuće pritom nimalo ne brine što ta nepopustljiva »hadezeizacija« institucija škodi samim institucijama, uništavajući njihovu vjerodostojnost i integritet, kao i cijelom društvu.

Na kraju će uvijek prevagnuti interesi HDZ-a, onako kako ih formulira stranačka vrhuška. U HDZ-u smatraju kako je dužnost svih institucija zastupati i štititi te interese. HDZ jednostavno prezire sve koji misle drukčije, pa tako nikad nije ni mario za odluke nekakvog Povjerenstva za sukob interesa. Ovih se dana pogrešno tvrdi kako je Tomislav Karamarko svojedobno otišao zbog odluke Povjerenstva za sukob interesa, koje je utvrdilo da je tadašnji prvi potpredsjednik vlade bio u sukobu interesa. Karamarko je morao otići zato što je propao njegov plan o preslagivanju vladajuće većine, a ne zbog sukoba interesa. HDZ nije briga za sukob interesa, štoviše, upravo ta stranka simbolizira sukob interesa.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu