Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
8. travnja 2020.
Politika na trapezu

TIHANA TOMIČIĆ Plenković promašio metu, hoće li mu birači oprostiti

snimio Davor Kovačević
snimio Davor Kovačević
Autor:
Objavljeno: 25. siječanj 2020. u 19:06 2020-01-25T19:06:02+01:00

A da Plenković itekako ima ambicija još četiri godine voditi HDZ, pokazuje Blitzkrieg koji je upravo poduzeo u cilju ostanka na vlasti u stranci. Suprotno uvjerenju da će otezati s unutarstranačkim izborima - kao što uvijek oteže, pa tako i s odlukom oko Kujundžića - Plenković je zaigrao na kartu iznenađenja i izbore raspisao već za sredinu ožujka.

Ministar Milan Kujundžić morao je otići! I to baš jučer, kad se vidjelo da osim neispunjene imovinske kartice, prodaje kuće samom sebi, posudbe novca od prijatelja koji je povezan s resorom koji vodi, napada njegovih kompanjona na novinarku, još ima i neupisanu dograđenu kuću pored Imotskoga - s bazenom, te oranicu od 600 kvadrata usred Zagreba koja također nije upisana u karticu, a koja je potencijalno vrlo vrijedno zemljište. Uza sve to, ministar Kujundžić ne da ostavku nije dao, nego je cijeloga dana glumio razdraganost, nikad srdačniji prema novinarima. Tra la la - pjevušio je kako sve to nije ništa, i samo je malo »nomotehnički« pogriješio pri ispunjavanju svoje kartice. Naravno, ostavka mu nije padala na pamet, a o njegovu slučaju na stranačkim tijelima nisu razgovarali ni u vrhu HDZ-a sinoć.

Jasno je, međutim, da je premijer Andrej Plenković najkasnije jučer, dok je trajala ta cjelodnevna sapunica, trebao od Kujundžića zatražiti da odstupi. Daljnje odgađanje reakcije na ovu, već tko zna koju po redu aferu njegovih ministara, nanosi političku štetu i njemu i HDZ-u.

A da Plenković itekako ima ambicija još četiri godine voditi HDZ, pokazuje Blitzkrieg koji je upravo poduzeo u cilju ostanka na vlasti u stranci. Suprotno uvjerenju da će otezati s unutarstranačkim izborima - kao što uvijek oteže, pa tako i s odlukom oko Kujundžića - Plenković je zaigrao na kartu iznenađenja i izbore raspisao već za sredinu ožujka. Možda misli da mu se jednostavno ne isplati sada »gnjaviti« s rekonstrukcijom Vlade ako Kujundžić ode, uostalom Kujundžić drži dio desnice u stranci pod svojim krilom pa Plenković vjerojatno procjenjuje da će medijska bura u čaši vode oko Kujundžića brzo proći, da mu je to manja gnjavaža nego sada birati novog ministra zdravstva, i dodatno uzburkavati duhove unutar stranke.

Klasični je to sindrom hrvatske političke scene - sve odluke u raznim vladama uvijek su prvo rukovođene unutarstranačkim motivima, a tek onda maglovitom idejom općeg dobra. Mnogi su premijeri patili od toga, bili lijevi, bili desni, pa Plenković u tome nije izuzetak. Odgovornost prema zahtjevima i očekivanjima javnosti njima je uvijek drugorazredna. Najvažniji su unutarnji odnosi i ekvilibriranje među frakcijama.

Zato ćemo, čini se, bar još neko vrijeme, bar još koji dan morati gledati i Kujundžićev grč na licu, koji možda glumi osmijeh, ali zapravo odaje koliko mu je neugodno tako nemušto muljati i lagati, dok novinari iz sata u sat otkrivaju još i još njegovih nekretnina. Od srama još umro nije, da ga parafraziramo, no neugodno mu jest. Ako ništa drugo, zato jer nas nije uspio preveslati kako je planirao kad mu je imovina u pitanju, pa mu je valjda neugodno pred samim sobom što je tako lako uvhvaćen na djelu.

A kad su izbori u HDZ-u posrijedi, tu tema poput Kujundžića - nije tema. Neke druge kombinacije i jednažbe postoje kad je riječ o kormilu HDZ-a. Korupcijske afere tu su minorno pitanje. I Plenkoviću treba priznati da je topničku pripremu za te izbore sebi odradio školski - prvo je natjerao najviđenije ministre i stranačke ljude da ga javno podrže, onda su to učinili i šefovi županijskih organizacija, pa istaknuti pojedinci, da bi jučer i Vladimir Šeks svečano priopćio u ime svog posinka da ga se Karlo Ressler nije odrekao, i da ga čak i on i dalje podržava.

Sve je rezultiralo naglim padom broja protukandidata - do jučer ih je bilo troje, Davor Ivo Stier, Miro Kovač i Ivan Penava, sad je odjednom samo Kovač. Zaigralo se i izvan obruča, mediji su se raspisali da se Škorina desnica raspada prije nego se i sastavila, i Plenković bi mogao kao junak na bijelom konju opet uštetati u unutarstranačku arenu 15. ožujka.

No, kao i mnogi drugi, pokazao je da ga mnogo više zanima vlastita funkcija od važnih društvenih tema. Umjesto da se jučer bavio smjenom kompromitiranog ministra, on se bavio sobom. Možda mu to unutarstranačka baza može oprostiti (jer korupcija u toj stranci možda nema negativan predznak, kakav bi morala imati). No, hoće li mu oprostiti i birači na parlamentarnim izborima najesen?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.