Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 26
Sutra: 9° 9° 26
25. siječnja 2020.
Komentar Tihane Tomičić

kolumna Sada nam je već malo dosta

Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 16. lipanj 2018. u 12:01 2018-06-16T12:01:42+02:00

U svakom  slučaju, džentlmenski, a i taktički ispravno, bilo bi da Plenković bude taj koji će kao šef stranke pozvati Kolindu i objasniti joj planira li je ponovno angažirati ili ne. I to odmah. Sada. Jer ovoga je već malo dosta

Kolinda predstavila demografske mjere, Vlada joj odmah negativno odgovorila; Kolinda napala Plenkovića kao nikad prije, on sve slušao iz prvog reda; Vlada odgovara Kolindi: Ne može tako napadati HDZ koji joj je omogućio mandat na Pantovčaku; Prvi susret premijera i predsjednice nakon međusobnih kritika – je li ih pomirio kraj ramazana; Što se danas može očekivati – novi susret Kolinde i premijera... Ovo su naslovi koji su vrištali s novinskih naslovnica i portala u zadnjih tjedan dana.

Sukob »dvaju brda«, Pantovčaka i Banskih dvora, prati se iz minute u minutu. Napokon stalno imamo breaking news.

Ali sada je već malo dosta. U redu, predsjednica Republike je krenula u svoju pretkampanju malo prerano. Pobojala se ne samo Andreja Plenkovića, da je neće ponovo nominirati u ime HDZ-a za izbore 2019/2020., nego i najava Zorana Milanovića, vjerojatno i Mislava Kolakušića kojega bi mogao kandidirati Živi zid, prestrašila se da će zakasniti i da će ostati bez drugog mandata.

Andrej Plenković je pak pojačano nervozan u zadnje vrijeme, kuha mu u stranci, svi ga smjenjuju, mada zna da njegov kabinet uopće ne radi loše. Ali mu desnica puše za vrat, i pomalo je preosjetljiv zbog toga, pa u stresu navečer previše jede. Onda su i njegove reakcije ponekad pretjerane.

Ali sada je već malo dosta. Ono, baš nas briga tko će biti kandidat HDZ-a. Tko god bio, pobijedit će kandidata SDP-a, jer takav ni ne postoji.  Zato završite više s tom gnjavažom o »sukobu dvaju brda«, jer nešto napornije dugo nismo gledali.

Uostalom, moguća su samo dva scenarija, pa hajde riješite to više: ili će Kolinda Grabar-Kitarović ozbiljno sjesti za stol s premijerom Andrejom Plenkovićem i lijepo pristojno pitati: gle, Andrej, jesi li ti mene spreman ponovno podržati za kandidata HDZ-a na predsjedničkim izborima, ili će je on lijepo pozvati i reći joj: gle, Kolinda, draga si mi, ali draži mi je HDZ, a mi imamo i jačih kandidata od tebe. Kraj. Samo dajte više zaista sjednite za stol  i utvrdite međusobne pozicije, jer ovo prepucavanje više doista nikuda ne vodi.

Naravno, svaki od tih scenarija ima stotinu mogućih rukavaca, pa prvi može završiti tako da se predsjednica naljuti ako odgovor bude ne, te krene sa Stierom u rušenje predsjednika HDZ-a i preuzimanje stranke. A i drugi može imati podscenarij, da odbijanje Kolinde završi time da Stier sruši njega i potom zajedno s Kolindom preuzme HDZ. Aha, to je jedno te isto. Pa tim više, recite si što si imate iza zatvorenih vrata, i kraj. Naravno, opcija je i da je sve ovo gluma i  spin, koji će završiti time da se oni, kao, pomire, »u interesu stranke i građana Hrvatske, a da HDZ pritom bude još jači i čvršći nego ranije«.

U svakom  slučaju, džentlmenski, a i taktički ispravno, bilo bi da Plenković bude taj koji će kao šef stranke pozvati Kolindu i objasniti joj planira li je ponovno angažirati ili ne. I to odmah. Sada. Jer ovoga je već malo dosta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.