Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 4
Sutra: 15° 15° 4
17. studenoga 2019.
Komentar Tihane Tomičić

Komentar Rijeka nema izbora

foto: arhiva NL
foto: arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 19. siječanj 2017. u 12:30 2017-01-19T12:30:36+01:00

 Iako aktualni gradonačelnik Vojko Obersnel i dalje vodi po popularnosti pred svima ostalima (pa i raznim hipotetskim kandidatima, testiranim u tom istraživanju), činjenica je da dobar dio Riječana nije zadovoljan kvalitetom života u svom gradu 

Prema anketi koju je prije nekog vremena naručila jedna velika stranka za potrebe priprema za lokalne izbore, čak 80 posto građana Rijeke nije zadovoljno razvojem grada i životom u gradu Rijeci. Iako i u toj anketi aktualni gradonačelnik Vojko Obersnel i dalje vodi po popularnosti pred svima ostalima (pa i raznim hipotetskim kandidatima, testiranim u tom istraživanju), činjenica je da dobar dio Riječana nije zadovoljan kvalitetom života u svom gradu.

Odnos prema poduzetništvu, investicijama i gospodarstvu, a time i zapošljavanju i ostanku mladih obitelji u Rijeci je takav da to naprosto nije tema. Grad puno ulaže u komunalnu infrastrukturu i ponešto u kulturu te socijalu – ostalo nije tema. Ova lokalna vlast ne misli da je poticanje poduzetništva njezin primarni posao. Rezultat je – stagnacija, a time i nezadovoljstvo stanovnika.

Ipak, svi koji su se nadali da će lokalni izbori 2017. donijeti novosti ili promjene, ovog su tjedna tužni. Rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin, unatoč tome što mu istječe mandat, odlučio je ne kandidirati se za gradonačelnika. Unatoč pritisku vlastite stranačke centrale, kolega u Rijeci i dijela javnosti, Lučin to ne želi. Previše ga zanima znanost i struka, kaže. Utrka stoga zasad ostaje na Obersnelu te nezavisnom Hrvoju Buriću, koji međutim sada nema infrastrukturu jer više nije u HDZ-u, a HDZ će dati nekog »reda radi« kandidata, koji će izgubiti.

Svih 80 posto nezadovoljnih Riječana to će i ostati. Nemaju izbora.

Iako je politička priča oko Pere Lučina bila dosta domišljena i uključivala je podršku niza poduzetnika, dijela akademske zajednice, njegove stranke HNS-a, te moguću podršku nekih drugih stranaka koje su danas gradska oporba, poput PGS-a ili malih regionalaca, prilika je propuštena. Kandidaturom Lučina, realno, raspala bi se Obersnelova velika koalicija (koja je ionako plesala po skliskom rubu većine u Gradskom vijeću cijeli ovaj mandat) i prvi put nakon niza godina bila bi ugrožena njegova velika osobna sigurnost da je nepobjediv, no kod Lučina nije bilo dovoljno »vatre« da se u to krene.

Šteta, jer su mnogi vjerovali da rektor zna dobiti europski novac, da ima HNS-ovski poduzetnički duh i da bi znao izabrati dobre suradnike. Ovako, izbori praktički i nisu potrebni, sve se zna unaprijed. Svibanj će biti jako dosadan. A poruka gradonačelniku glasi: slobodno štedljivo u kampanju, Alex Braun nije potreban.

I dok se u opatijskom SDP-u događa »festival demokracije«, pa je junak krenuo na junaka te se stranka na kraju i podijelila pa će Opatijci na kraju glasati za dva kandidata ljevice – Ivu Dujmića i Fernanda Kirigina, hrabrosti da se otvori pitanje Obersnelova rada u riječkom SDP-u nema. Svi su nezadovoljni, ali nitko nema 3M (mozak, moral, muda – kako to neki kažu ovih dana).

Riječki SDP doista ostaje bastion, ali bastion kukavičluka, oportunizma, konformizma i povezanosti gustom mrežom međusobnih interesa, od komunalnih poduzeća do same stranke i Sabora.

Šteta. Osuđeni smo na kontinuitet.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.