Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. studenoga 2019.
Politika na trapezu Tihane Tomičić

kolumna Klerobojazni dan poslije

Klerobojazni dan poslije
Klerobojazni dan poslije
Autor:
Objavljeno: 28. travanj 2015. u 18:10 2015-04-28T18:10:36+02:00

Nažalost, u Hrvatskoj je potpuno svejedno tko je nominalno na vlasti, ljevica ili desnica. Rezultat je uvijek isti: konzervativni katolički krugovi donose odluke koje upravljaju našim životima

Tko u Hrvatskoj ima mandat i tko ima pravo provoditi politiku za koju je dobio legitimitet na izborima? Koliko se sjećamo, 2011. je pobijedila Socijaldemokratska partija s partnerima i oformljena je vlada lijevog centra.

No, ta je Vlada pod pritiskom desnice već odustala od zdravstvenog odgoja, od skidanja hrvatskoga grba s tablica, a najnoviji gaf, do kojeg je opet došlo pod pritiskom konzervativnih krugova, jest »day after pilula«.

   Odluka EU-a o stavljanju u slobodnu prodaju pilule EllaOne zamišljena je kao nešto što treba olakšati i skratiti procedure tako što će ženama, umjesto odlaska kod liječnika, omogućiti da pilulu za dan poslije kupe u ljekarni.

Takva je praksa, uostalom, odavno na snazi u ostatku Europske unije, u kojoj se pilule mogu čak vlastoručno uzeti s police, bez suvišnih pitanja i pogleda. No, u Hrvatskoj se žena mora ne samo na sav glas objašnjavati s ljekarnikom dok iza nje čeka cijeli red znatiželjnika, nego i ispunjavati upitnik s 25 najintimnijih mogućih pitanja.

Ok, za to je osigurana (to jest nije, ali trebala bi biti) zasebna prostorija gdje će se ljekarnik posvetiti klijentici i osigurati privatnost razgovora. No ni to nije sve – pilulu ćete dobiti samo ako uopće ima tko s vama razgovarati. Naime, farmaceuti, kao i liječnici kad je u pitanju abortus, imaju pravo na priziv savjesti te se vrlo lako može dogoditi da lijek nema tko ni izdati.

   Inače, za neupućene, fascinantan podatak: iako je u Hrvatskoj na snazi zakon koji ženama omogućuje pravo na izbor te su javne bolnice dužne obavljati pobačaje, situacija je sljedeća – svi ginekolozi zaposleni u zagrebačkom KB-u Sveti Duh uložili su nedavno priziv savjesti te ni jedan od njih više ne obavlja pobačaje na zahtjev žene.

Sveti Duh tako je postao peta javna bolnica – uz one u Našicama, Vinkovcima, Kninu i Požegi – koja uopće ne obavlja abortuse, a situacija je kritična i u splitskoj bolnici. U toj bolnici, kojoj gravitira cijela Splitsko-dalmatinska županija, pobačaj obavlja jedan liječnik, dok je njih 21 uložilo priziv savjesti.

   Tako pravo na pobačaj praktički u Hrvatskoj u nekim krajevima jednostavno više uopće ne postoji. Pritom država apsolutno nema instrument da osigura provođenje zakonskog prava žena niti, dakle, osigurava dostupnost medicinske usluge.

A isto se sada može očekivati i s lijekom EllaOne – pravo na taj lijek ženi može uskratiti tko god želi i gdje god želi, bez ikakvog obrazloženja, nakon isljeđivanja osobe koja ni nije liječnik.

   Priziv savjesti, naravno, etička je kategorija i liječnici moraju imati svoje pravo na njega, no država je tu da nađe mehanizme zaštite svakoga građanina – pa i žene s neželjenom trudnoćom.

Nema nikakvog razloga da ona nekom ljekarniku objašnjava svoj intimni život ako zakon dopušta primjenu lijeka u slobodnoj prodaji, a pogotovo je pogrešan motiv Ministarstva zdravlja da takav upitnik uvede. Nije teško pogoditi u čemu je kvaka – ministar Siniša Varga ispunio je želju Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, koje je to od njega zatražilo.

   Odmah je reagirala pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić upozoravajući da je ljekarnički protokol ne samo diskriminirajući, već i suprotan direktivama EU-a. »Radi se o diskriminaciji temeljem spola«, izjavila je. Ženske udruge također su odmah reagirale:

»Priča o prizivu savjesti je totalna glupost. Takvi ljekarnici trebali bi u ovoj situaciji, sa stotinama tisuća nezaposlenih, odmah dobiti otkaz, pogotovo ako rade u državnim ljekarnama. To je postala sprdačina.

Svi su odjednom 'časni', sve katolik do katolika«, komentirala je u ime udruge B.a.b.e. Sanja Sarnavka. Sada se traži da Ministarstvo zdravlja povuče sramotni upitnik, već kad se ne može izboriti s etičkim dilemama pola zaposlenih u svom javnom zdravstvenom sustavu.

   Nažalost, kad smo glasali za lijevu vladu, mislili smo da glasamo i za povećanu razinu temeljnih ljudskih prava, a odlučivanje žena o svom tijelu sigurno je temeljno ljudsko pravo.

No, umjesto toga mi smo dobili ministre zdravlja koji politiku vode pod utjecajem nečega što se naziva »katoličko liječničko društvo«, naravno s prefiksom »hrvatsko«, da se ne bi slučajno pomislilo da se odbijanjem obavljanja pobačaja spašavaju životi bilo kakve druge djece osim »hrvatske«.

Zbog čega je ministar Varga dužan uvažiti zahtjeve takve udruge, nije li u stanju odluku donijeti autonomno u ime politike čiji mandat zastupa?

   Kad postoji problem s lijekom za dan poslije, jedino što čovjeku može pasti na pamet jest da uoči izbora, »dan prije«, mora itekako upaliti priziv savjesti i paziti za koga glasa jer poslije glasanja nema kajanja.

No, kako kaže vic, »kome posluku porati?«, možda onima koji čuju, a ne vide? Nažalost, u Hrvatskoj je potpuno svejedno tko je nominalno na vlasti, ljevica ili desnica. Rezultat je uvijek isti: konzervativni katolički krugovi donose odluke koje upravljaju našim životima. Doslovno. Vlast je tu samo da ih se boji, u manjoj ili većoj mjeri.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.