Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 4
Sutra: 9° 9° 4
29. veljače 2020.
Tjedni pregled

Komentar Špajza Sanje Modrić: Masni kazan javnog novca

Snimio Vedran KARUZA
Snimio Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 19. studeni 2017. u 12:56 2017-11-19T12:56:03+01:00

Kao zaposlenika Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke županije, koje su u jednakim dijelovima vlasnici regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica, Jozinovića će sljedećeg tjedna smijeniti. Ali još nije poznato hoće li morati vratiti nagradni milijunčić koji mu leži na računu

Ponedjeljak: Oni nas veslaju, mi plaćamo

Prošlog tjedna poispadali su, kao iz vreće, tovari lopovština, namještaljki i tipova koji iza njih stoje. Poveznica je masni kazan iz koga grabe, javni novac, gdje god ga ima. Ološ nas vesla i otvoreno krade, a mi plaćamo. To je refren današnje Hrvatske.

U ponedjeljak je počelo s otkrićem da je stanoviti Mladen Jozinović, direktor triju javnih tvrtki za smeće u Piškornici, sebi isplatio bonus od milijun kuna neto. Iako u matičnoj tvrtki prima plaću od 18.500 kuna, a u njezinoj tvrtki kćeri još 10.000 kuna, plus ostale direktorske beneficije, sam sebe je dodatno nagradio za »uspješno poslovanje«.  

2294095

Kao zaposlenika Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke županije, koje su u jednakim dijelovima vlasnici regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica, Jozinovića će sljedećeg tjedna smijeniti.

Ali još nije poznato hoće li morati vratiti nagradni milijunčić koji mu leži na računu. I hoće li DORH zaći u papire Piškornice da vidi je li gospodin direktor i ranije imao sličnih upravljačkih ideja kao što je ova s bonusom.

U istom danu stigla je i vijest da je pravosudna institucija Državno sudbeno vijeće odbila poništiti svoju odluku o »prekomandi« općinske sutkinje iz Knina Ane Jeleč Pecirep u kazneni odjel Županijskog suda u Zagrebu iako je, navodno, do nje došlo greškom.

Rečena sutkinja natjecala se, naime, za mjesto u građanskom odjelu zagrebačkog suda, a DSV ju je imenovao za kaznenu sutkinju. Dužnosnici države u DSV-u smatraju da javnosti nisu dužni objasniti kako je došlo do toga da Ana Jeleč Pecirep dobije mjesto u Kaznenom odjelu za koje nije ni aplicirala i gdje je – povrh toga – na bodovnoj rang listi bila sedma među svim prijavljenim kandidatima.

I nitko im ništa ne može, pravosuđe mora biti autonomno, zar ne, toliko autonomno da izvodi apsolutno što god hoće.

Utorak: Protekcije, namještaljke, ucjene

Idemo dalje? Poznato je da je Milan Bandić prije izbora zaposlio brata ministra Gorana Marića. Izjavio je da za takvog stručnjaka kao što je Svetimir Marić kod njega mora biti mjesta i da ga je zato već prepručio direktorici Zagrebačkog holdinga.

Prije toga, Svetimir Marić dobio je mjesto i u upravi HŽ-a, ali je s te pozicije sam otišao kad je krenula priča da direktorsku poziciju u državnoj tvrtku ulovio po ministarskoj protekciji. Nakon Bandićeve moralke u korist »progonjenog« stručnjaka, Marića brata zaposlili su u ZET-u. Natječaj nije bio potreban.

Saborskom Povjerenstvu za sukob interesa, koje je o ovom slučaju otvorilo raspravu, Bandić je poručio da kadrovsku politiku u Zagrebačkom holdingu sigurno neće voditi oni.

z1611d21

To vidimo. Bandić i mnogi drugi šerifi koji upravljaju javnim sredstvima fanfarama najavljuju i prečicama zapošljavaju na budžetske plaće velike stručnjake za koje privatni sektor nema baš nikakvoga interesa.

 
No, narod kao narod, puno stvari ne razumije. Pa sigurno neće ni to da je Ured dubrovačkog gradonačelnika raspisao natječaj za – kuharicu kave. Reći će, zlobnici, da je to za nečiju tetku ili strinu jer je profil »kuharice kave« bespovratno izumro sa socijalizmom. No, kad treba izmusti koju paru iz proračuna, model se već izmisli.

A evo nam i srodne priče iz splitskog HNK kome se upravo bira novi intendant. Jedini se javio redatelj Ivan Leo Lemo, ali on je u Večernjem izjavio kako očekuje da ga gradska vlast neće izglasati. Zašto? Pa rekli su mu da za suradnike mora uzeti njihove ljude i onda može. A on, čudak, nije za suradnju i ne pristaje. Ne treba biti Vidoviti Milan da se pogodi kako stvari kod nas funkcioniraju.

Srijeda: Gregurić, cinizam na kvadrat

Ajmo dalje? Evo u zagrebačkom gradskom poduzeću ZET, gdje vozači autobusa zarađuju i do 10.000 kuna mjesečno – više nego mnogi vrsni inženjeri u privatnom sektoru – dio njih ima paralelni biznis. Otvore bolovanje ili godišnji odmor i idu voziti autobuse i kamione za druge poslodavce.

Uprava je primijetila da im je svaki dan na bolovanju oko 12 posto vozača, pa su poslali reviziju da to malo ispita. Našli su 15 dovitljivaca koji odu na bolovanje da bi radili za druge prijevoznike i još 75 njihovih kolega koji za to koriste godišnji. Dokazi su nađeni na memorijskim karticama koje mora imati svaki vozač. Raskrinkani su dobili otkaze i sad podižu tužbe. Kažu da nisu znali da to ne smiju.

Baš vrhunski bezobrazluk. Kultura, kakvu smo upornim zalaganjem uzgojili u Hrvatskoj, rijetko će se naći gdje drugo.  Pa svaki zaposlenik, bilo gdje, dobio bi otkaz za fušarenje kod konkurencije, pogotovo ako je u svoju tvrtku donio rješenje o bolovanju. I pogotovo s takvim plaćama, pored tolikih tisuća nezaposlenih i gladnih.

No, ako građane koji daju novac za njihove plaće mogu praviti budalama bivši premijeri, mogu i vozači. Pred saborskim povjerenstvom za Agrokor svjedočio je Franjo Gregurić.

z1511j04

Pri punoj svijesti i pameti, nekadašnji predsjednik Vlade, saborski zastupnik, potpredsjednik HDZ-a i Tuđmanov savjetnik za gospodarstvo nije se uzmogao sjetiti ni jedne problematične privatizacije svoga vremena, vremena koje je problematične privatizacije izmislilo i patentiralo.

Je, bilo je malverzacija u pretvorbi, složio se Gregurić, ali on za njih ne zna, Nije vidio. Nije čuo. Nije mu poznato. Treba pitati institucije. Instititucija nas šalje da pitamo institucije, to je fakat cinizam na kvadrat.

Četvrtak: Sutkinja Malenica i autoritet države

Dalje? Od četvrtka su u istražnom zatvoru osumnjičeni za kriminal u stečajnim postupcima, vođe su im bile osobe iza kojih stoji autoritet države i koje su trebale su štititi zakon i interese društva. To su stečajni upravitelj Pero Hrkać i sutkinja Trgovačkog suda Vesna Malenica.

Tužitelji smatraju da je mozak zločinačkog udruživanja bio Hrkać, a sutkinja Malenica njegova ključna korumpirana poluga unutar pravosuđa. Ekipa je nesmetano krala 10 godina, od 2008., do nekidan.

Postupak će pokazati kako su točno operirali da bi iz preostale imovine niza tvrtki u stečaju izvukli 45,7 milijuna kuna, a 27,5 milijuna uzeli sebi. No, puno veća enigma od činjenice da se u kriminalnoj uroti okupilo šest moralno devijantnih osoba jest kako nitko iz sustava nije ništa vidio.

Kako je moglo biti da cijelo desetljeće nije razotkriveno klupko malverzacija koje se sada podvode pod suhe zakonske definicije zločinačkog udruživanja, zloporabe položaja i ovlasti, krivotvorenje isprava i primanja mita.

novac D L

Svakako, dvojac čijoj su se pomoći nadali radnici i vjerovnici propalih tvrtki – dobro je operušao i jedne i druge.

A ovaj današnji temat o uzrocima općeg nepovjerenja u sustav možemo začiniti i crticama iz Požege i Zadra. U Požegi imaju Gradsko kazalište u kome nije zaposlen ni jedan jedini glumac, a lokalni HDZ na scensko-tehničkim poslovima upravo zapošljava i četvrtu osoba. To je Sanja Galić iz stranačke mladeži, bit im će šefica. Već je radila u kazalištu, pa otišla s otpremninom. Sad joj opet treba posao.

U Narodnom muzeju Zadra lokalna vlast zaposlila je – naravno bez natječaja – konobara Davida Ricova. Nakon zasnivanja radnog odnosa, Ricov je završio neku srednju školu za odrasle u Benkovcu. Dojučerašnji konobar je »koordinator« povijesnog spomenika Mali arsenal iz 13. stoljeća, a školovanim kustosima široko je polje do konobarenja u Irskoj.

Petak: Psi laju, karavane prolaze, vječno isto

Ekspertizom o blagodatima privatizacije devedesetih počastio nas je u Saboru Borislav Škegro. Tuđmanov savjetnik za ekonomska pitanja, potpredsjednik Vlade i ministar financija do 2000. godine, čak je izjavio da je ondašnji politički vrh privatizacijom spasio Hrvatsku.

Dr. Dejan Kovač, ekonomist koji radi na elitnom sveučilištu Princeton, poručio je Škegri preko Indexa da ga njegove riječi vijeđaju i na »osobnoj razini«.

z1611j11

Moja obitelj i ja smo iz Vukovarsko-srijemske županije, kaže Kovač, a vi, gospodine Škegro, pogledajte kako tamo ljudi žive. Mladi su se iselili, konobare po Zagrebu ili sjede po birtijama. Privatizacija koja je »spasila Hrvatsku« dovela je do toga da proizvodnja i poljoprivreda u Slavoniji ne postoje ili su na koljenima. Privatizacija je bila nužna, ali ne na onaj način, u ono vrijeme i s onim mehanizmima.

Dok su jedni ginuli, drugi su se bogatili na krilima politički podobnog kapitalizma.

O »uspješnosti« privatizacije dovoljno govori da smo 90-ih bili drugi po BDP-u po glavi stanovnika među bivšim komunističkim zemljama, sada smo skoro zadnji. Ortačka privatizacija, uhljebljivanje podobnih i dijeljenje ortačkih subvencija Hrvatsku je bacilo na koljena.

Jasno da ovo Škegru neće nimalo uzrujati. Psi laju, karavane prolaze. Vječno isto.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.