Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 3
Sutra: 14° 14° 3
28. veljače 2020.
Pregled tjedna

Komentar ŠPAJZA SANJE MODRIĆ Hoće li i Milijan Brkić strugnuti u BiH?

Foto Patrik Maček / PIXSELL
Foto Patrik Maček / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 7. listopad 2018. u 7:52 2018-10-07T07:52:27+02:00

Donosimo pregled tjedna iz pera naše kolumnistice Sanje Modrić.

PONEDJELJAK Makro i prostitutka osuđeni, o Vasi ništa

Nije da ovog tjedna u medijima nije bilo svega i svačega, ali sve su to gurnule u stoti plan peripetije oko Milijana Brkića.

O drugom čovjeku HDZ-a i Sabora, već prethodno načetom aferom lažnih SMS-ova, tjednik Nacional objavio je grozomorni dosje skenirajući pritom krvotok moćnog i skrivenog naličja visoke hrvatske politike i institucija koje bi trebale služiti općoj dobrobiti građana.

Veliki temat o tome kako je 2011. godine provaljena policijska istraga elitne prostitucije u Zagrebu fundiran je na autentičnim i zastrašujućim policijskim spisima koji pobuđuju opravdanu sumnju da je veliki meštar kompromitiranja i te istrage bio Milijan Brkić. Toga puta ne neki njegov kum kao sada, nego on, glavom i bradom. I to direktno iz moćne fotelje zamjenika ravnatelja Policije. Više privedenih svodnika i prostitutki ispričalo je policijskim istražiteljima kako im je upravo Brkić dojavio da su ih se prati i prisluškuje. Sudski postupak ipak nije propao, ali proveden je brzo i uz nagodbu, zatvorili su ga za javnost, optuženi su priznali i dobili bagatelne uvjetne i novčane kazne.

Reuters

Ali Brkić je čudesno ispario iz priče i stvar je zaboravljena. Kako to da se među osumnjičenicima razglašeni druker mogao sretno izvući, kod nas je, na žalost, lako pretpostaviti. Dok se svi zaklinju u »sustav« i »institucije«, stvarna politička i financijska moć obitava u paralelnim sferama korupcije, prljavog novca, krtica, agenata, korumpiranih policajca, reketa i podzemnih dilova. Demontaža te mafije postala je uvjet golog opstanka Hrvatske. Ali pitanje je da li je to više uopće i moguće sve kad bi se na ovom mračnom nebu i pojavio netko pošten i odlučan tko bi u to krenuo.

UTORAK Je li Vaso potrošio sve svoje živote?

Foto Davor Kovačević

Počelo je razbijanje pučke legende o »vrsnom političkom operativcu« Milijanu Brkiću. Razni ljudi ohrabruju se javno govoriti jer se valjda nadaju da je Vaso sada ipak bajbaj iako ga nije kosnuo ni skandal s prepisanom diplomom, ni afera Karlovačka banka, ni optužbe agenta SOA-e Zorana Kotnika da je falsificirao sigurnosne provjere, ni išta drugo. A pritom se neprekidno uspinjao prema gore i postao bogat kao Krez. I tako se javnosti odlučio povjeriti bivši ministar unutarnjih poslova i političar Mosta Vlaho Orepić.

Kad su Brkić i Karamarko već morali pristati na to da u vladi HDZ-a i Mosta izgube MUP i druge organe represije, kaže Orepić, stalno su ga pritiskali nastojeći mu nametnuti svoje kadrove. Netom prije nego što će Orepić postati ministar, Karamarko i Vaso obavijestili su ga da će mu oni odabrati ravnatelja Policije. Ni na što od toga Orepić nije pristao, ali je zato, kako tvrdi, stalno bio izložen uhođenju i podvalama. Šteta što to nije rekao dok je bilo vrijeme, ali i sada je dobro znati.

Nakon Orepića netko je medijima dojavio da Brkić ima friško obnovljenu veliku kuću u Hercegovini koju nije prijavio u imovinskoj kartici, a izlaze van i dokumenti Porezne uprave o Brkićevim financijskim talentima. Dozu humora svemu ovome daje i činjenica da će na suđenju za Karlovačku banku Vasu uvaliti i njegov vlastiti brat Jozo. Prema njegovom iskazu, Brkić, tada pomoćnik ravnatelja SOA-e, registrirao je 2007. godine tvrtku na svoju ženu kako bi ušao u biznis gradnje stanova s kasnije optuženom obitelji Marije Šole, a sebe prikrio kao dioničara. Brkićeva supruga, po zanimanju frizerka, brzo je od Karlovačke banke dobila i ogromni kredit od 560.000 eura koji su Brkići uspjeli otplatiti za četiri godine.

Razne stvari izlaze van otkako je Brkić na tapetu. No je li ovo njegov posljednji život, još nije posve sigurno.

SRIJEDA Kolinda na Vasinoj strani?

Foto Davor Kovačević

Kad je pukla afera fabriciranih SMS-ova, gospođa Grabar-Kitarović bila je u inozemstvu, rekla je kako će tražiti da je se o svemu potanko izvijesti kad se vrati jer to nisu stvari za telefon. A kad je to obavljeno, poručila je da slučaj nije u njezinoj ingerenciji i da je se s tim ne gnjavi. Ne bi se štela mešati u te razne trice oko njenog prijatelja Zdravka Mamića i njegovog »informatičara« Varge, njenog zagovornika Vase Brkića te njegovog kuma drukera na plaći u ministarstvu hrvatske Vlade.

Kako nevjerojatna reakcija od jedne predsjednice države koja je po Ustavu zadužena da bdije nad političkom stabilnošću svoje zemlje i da u krizama djeluje kao moralni autoritet.

Zar Kolinda stvarno misli da se nje ne tiču sve ove gadosti direktno povezane s ljudima iz političkog i državnog vrha? Zar joj ovo nije signal da se zemlja mrvi i destabilizira u ovoj aferi nad aferama? Je li moguće da ne vidi da su se institucije raspale pod čizmom paralelnih linija zapovijedanja koje orkestriraju osobe na najvišim javnim dužnostima? Poručuje li ovime da je uloga potpredsjednika najvišeg zakonodavnog i predstavničkog tijela u zemlji Milijana Brkića u svemu ovome što se valja oko njega za nju čista i besprijekorna? Staje li neshvatljivom odlukom o nemiješanju na stranu svoga rado viđenog gosta na Pantovčaku umjesto da inzistira da se rasvijetle svi elemenati ovog skandala, do zadnje sitnice i do posljednje konzekvence. I zna li šefica ove države što njeni građani govore? »Sretan sam što sam tako beznačajan da se moj život ne ukršta sa životima moćnika koji te ovdje zgaze kao kišnu glistu«. Zar je to Kolindin ideal života u Hrvatskoj? Strah i apatija umjesto slobode, povjerenja i nade.

ČETVRTAK Vasin spis ispario iz DORH-a

Pixsell

Tvrdeći da mu se iz Plenkovićevog političkog vrha pakira i podmeće, Milijan Brkić podučio je novinare da se oko njegove nevinosti obrate DORH-u. Čekali smo nekoliko dana da DORH otvori usta povodom tog »pitajte DORH«, da bi glavni državni odvjetnik Dražen Jelinić u četvrtak hladno servirao javnosti kako je spis iz 2011., eto, netragom nestao. Dosjea, dakle, nema, Jelinić ne zna kako i zašto, tražio ga je jedno popodne, ali zato već zna i vjeruje da zataškavanja nije bilo. A kad se takvo što čuje iz usta šefa svih državnih tužilaštava – i to u trenutku kad svi zaprepašteno dižu obrve na vijest da je iz ormara u DORH-u isparila baš dokumentacija koja se tiče i Milijana Brkića – onda piši kući propalo je.

Jer dok se iz DORH-a kradu papiri – pa nitko živ sigurno ne vjeruje da su baš ovi slučajno izletjeli kroz dimnjak – a prvi čovjek tužilaštva potpuno opušteno uvjerava građane da je sve sigurno u redu i da će on, evo sada, kad se baš toliko navaljuje, iz drugih izvora nanovo skrpati nestali dosje, pa kako bi čovjek imao povjerenja u bilo što što oni rade? I zato gospodinu Jeliniću treba poručiti da je njegovo nonšalantno i prejudicirajuće ponašanje zrelo barem za ostavku »iz zdravstvenih razloga«. To bi bila neka minimalna zadovoljština građanima koji ga plaćaju, a on ih zauzvrat pokušava vući za nos i servirati im napamet svoje opservacije o novoj aferi koja sada potresa instituciju koju on vodi. A kad netko sljedeći puta izgovori onu »neka institucije rade svoj posao«, Jelinić može sebe pogledati u ogledalo. Jer kakva je institucija on, to nam je upravo pokazao.

PETAK Vaso vjerojatno nije ni ispitan

Foto Davor Kovačević

Na ključno pitanje je li Milijan Brkić uopće ispitan u postupku 2011. godine, a ako da, o čemu točno, to jest je li ga se suočilo s optužbama i da je on odao ekipi makroa i prostitutki da ih nadzire policija, odgovor je dao predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić.

Na novinarsko pitanje kako to da neki svjedoci uopće nisu ispitani, te zna li da je ispitan Brkić, Turudić je rekao da bi on vjerojatno znao da jest. A kako to ne zna, zaključuje da nije.

Kazao je da je za odavanje službene tajne u slučaju elitne prostitucije otvorena istraga »protiv nepoznate osobe« te da su zapisnike o tome proslijedili županijskom državnom odvjetništvu. Nakon toga je DORH trebao odlučiti hoće li se s tim ići dalje ili ne. Ako se negdje zataškavalo, ovdje kod nas svakako nije – rekao je Turudić naglašavajući da njegov Sud ne zna zbog čega je DORH s optuženima sklopio sporazum o nagodbi, dapače, nije to ni ovlašten znati.

Kako će se dalje raspetljavati ovaj pakleni misterij, ostaje da se vidi, ali i Milijan Brkić i »sustav« sigurno ostaju na dnevnom redu do daljnjega. Lako što Plenković čeka rezultate. Čeka ih cijela Hrvatska iako s malim nadama da će nešto dobiti. A Brkić, ako mu ipak dogori do nokata, uvijek može strugnuti u Hercegovinu kao što je to upravo učinio najnoviji bjegunac, osječki poduzetnik Drago Tadić, osuđen na dvije godine zatvora za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda u korist Branimira Glavaša.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.