Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 4
Sutra: 9° 9° 4
29. veljače 2020.
Komentar

kolumna SANJA MODRIĆ Premda i usprkos, država zapošljava još birokracije

SANJA MODRIĆ Premda i usprkos, država zapošljava još birokracije
SANJA MODRIĆ Premda i usprkos, država zapošljava još birokracije
Autor:
Objavljeno: 11. kolovoz 2018. u 22:24 2018-08-11T22:24:29+02:00

Joža Manolić dao je jučer koncentriraniji intervju nego cijela plejada mlađih medijskih sugovornika. Ima 98 godina.
Baš na nepodnošljvih 33 do 35 u hladu, HEP se uhvatio »punjenja instalacija« pa je u zagrebačkom kvartu Savica na najjače pušteno grijanje uz upozorenje stanarima da slučajno ne gase radijatore.

Dok se kod nas zabranjuje štrajk u Croatia Airlinesu, prvo zbog »nesagledivih šteta«, a onda i zato što se radnički sindikat povukao iz pregovora, ne želeći, navodno, »riješiti spor mirnim putem«, zaposlenici kompanije Rayanair u Irskoj, Švedskoj, Njemačkoj i Belgiji slobodno štrajkaju sve u šesnaest. Naravno, uz jednako nesagledive štete i jednako nespremni na sjedeljke s upravama u kojima ih se zavlači i vuče za nos.

Slavni glumac Richard Gere postat će sretni otac sa 70, nova supruga rodit će mu drugo dijete.

Mislite da me lupila sunčanica s ovim nepovezanim gradivom o glumcima, radijatorima i avionima, ali nije. Samo ilustriram kakva su čuda oko nas moguća. Jedino nikako da se desi to čudo da se birokracija u Hrvatskoj skreše i svede na razumnu mjeru. Nego se procesi u Državi konstantno odvijaju upravo naprotiv, premda i usprkos. I tako je, baš usred ovog prevrelog ljeta, u raznim državnim službama i ministarstvima nastupila neopisiva nužda i jagma za tajnicama, upravnim referentima, savjetnicima, vježbenicima i višim stručnim suradnicima. Sad kad je pola stanovništva negdje na odmoru i blagotvorno su se otkačili od svih sredstava informacija i komunikacija, eto ti nagle i hitne potrebe za regeneracijom administrativnog kadra u državnim kancelarijama. Ne želim reći da bi ti navrat-nanos ljetni natječaji bili namješteni za već poznate dobitnike, ni govora, pa ostanimo samo na količini.

Kolega Goran Penić pobrojio je, dakle, silne oglase u Narodnim novinama i utvrdio da se na državne plaće zapošljava oko 300 novih ljudi. Čuda u toj domeni doista nema. Sabor i Vlada traže, recimo, devet referenata. MUP-u, doduše, ne manjka policajaca, iako ni jednoga nikad ne sretnemo na ulici, ali zato im nasušno trebaju 34 službenika. I tako redom, sve do ukupne tri stotice. Krava muzara poreznih obveznika i »našeg gospodarstva« – u čije se pravične interese kune kompletni politički establišment kao u Sveto pismo – morat će iz svoga umornog vimena iscijediti još mlijeka za ove koji dolaze.

Dok ministar financija Marić iznosi na stol razne svoje mjere i izračune u smjeru navodno boljeg podešavanja porezne filozofije iliti logike ubiranja i redistribucije prikupljenog novca, Vladi nikada ne padne na pamet da Država mora prvo pojeftiniti samu sebe i obuzdati svoje nezajažljive apetite, a tek onda bosti u venu da isisa novac od građana. Jer ona je ovdje glavni problem. Možda to vlastodršci čak i znaju. Ali nisu ludi snižavati svoj standard kad mogu uzimati od našega. A kako je upravo pokazala PR kampanja »ukidanja« pedesetak državnih agencija, ureda i centara, zapravo se ništa nikad ne ukida i ne racionalizira, nego se samo promijene imena. Pa više nije šija, nego je vrat. Država guta, a strpljivi narod plaća. Dobra politika, nema što, ali samo za one koji drže volan.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.