Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 4
Sutra: 11° 11° 4
10. prosinca 2018.
Komentar Sanje Modrić

Komentar Nadam se da Strmota nije novi ministar

Foto Dalibor Urukalović / PIXSELL
Foto Dalibor Urukalović / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 22. veljača 2018. u 14:48 2018-02-22T14:48:34+01:00

Strmota je, naime, jeftinim »folklorom« proglasio populacijske mjere Ministarstva iako je za njih bio zadužen baš on, kao jedan od troje državnih tajnika

Svojom iznenadnom demisijom pobrao je Marin Strmota, državni tajnik za demografiju, ovacije opće javnosti. Čin 33-godišnjeg HDZ-ovog državnog dužnosnika, koji na press konferenciji baca ostavku u lice svojoj zaprepaštenoj šefici, ministrici Nadi Murganić, dok ona stoji pored njega, mnogi su doživjeli kao akt hrabrosti, moralne čistoće, principijelnosti i profesionalnog očaja.

Projekcija volatilnih nada apatičnog građanstva u bolje sutra: Marin Strmota. Iz močvare se uzdiglo lice heroja.

Eh, da. Dok se zemljom vuku osiromašeni, gladni i ovršeni, a politika podbacuje gdje god se okreneš, i Vladu trese groznica izvanrednog stanja. Morali su priznati da je povjerenik za Agrokor, njihov sveti Ante Ramljak, ipak fatalno kompromitiran.

Nekidan je HDZ u Saboru izgubio većinu na glasanju o Daliji Orešković. Predsjednica im je odbila imenovanje Borisa Blažekovića za konzula u New Yorku jer HNS-ov nesuđeni visoki diplomat ima samo – srednju cestarsku školu. Odnosi u vlasti zaoštravaju se i s Pupovčevim SDSS-om, koga tri glasa u Saboru čine presudnim koalicijskim partnerom HDZ-a. Utoliko – razumijem. Gotovo jednoglasna beatifikacija Marina Strmote direktna je posljedica zgađenosti i straha da iz zla neprekidno idemo u još gore. No, o postupku novog idola širokih narodnih masa – docentu demografije kome nije bilo mrsko prihvatiti položaj državnog tajnika kod dojučerašnje ravnateljice staračkog doma – imam, na žalost, sasvim drugačije mišljenje.

Strmota je, naime, jeftinim »folklorom« proglasio populacijske mjere Ministarstva iako je za njih bio zadužen baš on, kao jedan od troje državnih tajnika. Kao sektorski pomoćnici ministara, državni tajnici kreiraju politike u specifičnim područjima za koja su školovani i stručni. Budući da je osmišljavanje mjera demografske obnove bilo upravo Strmotin zadatak, i temelj za njegov ispad krajnje je dvojben. Za izražavanje eventualnog nezadovoljstva imao je svo ovo vrijeme puno drugačijih načina, ali odabrao je upravo najgori, a to je cirkuska predstava za javnost. Od ozbiljnog političara očekuje se nešto puno bolje nego što je inscenacija osobnog rastrojstva pred očima šokirane publike

Njegova ostavka, osim toga, djeluje namješteno. Neposredno joj prethodi informacija da je ministrica Murganić otpisana i da će je Plenković smijeniti. Pa zašto živci državnog tajnika pucaju baš u tom kontekstu? Da čovjek broj 2 u Ministarstvu ne bude suodgovoran i da izbriše mrlju u političkoj karijeri? Ili nešto još gore? Da sebe, navodno onemogućenoga i bojkotiranoga, toplo preporuči za novog ministra?

A ima tu i drugih neukusnih stvari. Za Nadu Murganić, kakva jest da jest, Strmota je radio godinu i pol. Pa zar nije zaslužila da joj unaprijed pristojno saopći svoju odluku? Ili ju je baš trebao onako javno poniziti pa da on ispadne junak dana? Mogao se, uostalom, sat ranije isprsiti pred Plenkovićem, na zatvorenom sastanku Vijeća za demografsku revitalizaciju, ali tamo nije pustio glasa.

Što će reći: izvedba Strmotine ostavke u direktnom prijenosu dosta je bijedna i na ljudskoj razini.

Zato se nadam da sutra nećemo čuti kako ministar postaje Marin Strmota. Jer onda je blef upalio.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka