Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 21° 1
Sutra: 21° 21° 1
25. travnja 2019.
POLITIČKI SKALPEL Dražena CIGLENEČKOG

kolumna Zašto HDZ ne želi reći razloge micanja Dalije Orešković?

Foto V. Karuza
Foto V. Karuza
Autor:
Objavljeno: 20. veljača 2018. u 20:29 2018-02-20T20:29:18+01:00

Donošenje političkih odluka podrazumijeva prethodnu racionalnu analizu dometa pojedinih rješenja. Političari nužno razmišljaju o za njih pozitivnim i negativnim stranama svake njihove odluke. U konačnici se u pravilu opredjeljuju za ono što smatraju da će im donijeti više političke koristi nego štete. Dakle, Andrej Plenković i HDZ procijenili su da je, unatoč svemu, za njih najbolja opcija Daliju Orešković maknuti s dužnosti predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Sigurno su pritom ukalkulirali činjenicu da je ona tijekom pet godina stekla široku podršku u javnosti i da će stoga eliminacija Dalije Orešković potaknuti val kritika i sumnji u odnosu na Vladu i HDZ. Jasno je da u pitanju mora biti nešto vrlo krupno, neki ozbiljan benefit za HDZ. Jer i negativne posljedice uskraćivanja povjerenja Daliji Orešković za tu su stranku značajne.

Za veliku većinu protivnika HDZ-a oni su sinonim za korupciju. Uostalom, HDZ je jedina hrvatska stranka optužena za pljačku državne imovine. Situacija s Dalijom Orešković bit će svima koji ne vole HDZ novi dokaz da je riječ o jednostavno nepopravljivoj stranci, da Plenković u najmanju ruku nije nesklon zažmiriti na korupciju. Imidž Plenkovićevog HDZ-a pretrpjet će težak udarac. A, što je posebno važno, iskustvo nas uči da dio birača HDZ-a mogu pokolebati isključivo snažne indicije da je stranka upletena u neke nečasne, koruptivne radnje. Nije jedan broj redovitih birača HDZ-a apstinirao na parlamentarnim izborima 2000. i 2011. zato što su bili nezadovoljni nacionalnom politikom koju je stranka vodila. Rezignirani su ostali doma uslijed lavine informacija o razmjerima korupcije u mandatima HDZ-ovih vlasti. Za njih desetak posto bilo je to u tom trenutku previše i HDZ je morao u opoziciju. Zato je za Plenkovića puno opasnije stvaranje dojma u društvu da su odlazak Dalije Orešković, kao i financijske kombinacije Ante Ramljaka u Agrokoru, indikatori da se HDZ vraća starim navikama nego, primjerice, koalicija s Miloradom Pupovcem.
Što je onda presudilo da Plenković ipak odluči zanemariti ovu dimenziju slučaja Dalije Orešković? Simptomatično je da nitko iz HDZ-a nije ništa rekao o razlozima za njezinu faktičnu smjenu. Ne da nisu ponudili suvislo objašnjenje, nego nikakvo. Stoga su svima ostavili na slobodnu volju da nagađaju zašto je HDZ-u prioritet bio riješiti se Dalije Orešković, pa makar, kako je izjavio Branko Bačić, nitko ne bio izabran i Povjerenstvo ne radilo još mjesecima. I neutralnim će promatračima prvo na pamet pasti da HDZ želi imati na čelu Povjerenstva nekoga tko će zaštititi njihove ljude koji se nađu u sukobu interesa, na što s dokazano politički nepristranom Dalijom Orešković nisu mogli računati. Je li to taj Sveti Gral za koji je HDZ danas spreman platiti visoku političku cijenu? Možda. Ali, kad bi Povjerenstvo pod predsjedanjem Nataše Novaković, na koju niti parlamentarna oporbe zapravo nema primjedbi, zaista počelo oslobađati HDZ-ovce u predmetima u kojima su svi argumenti protiv njih, izazvalo bi to još veći bijes javnosti. Pritisak na HDZ samo bi rastao kad bi Povjerenstvo amnestiralo recimo potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić, protiv koje je otvoren postupak zato što je njezin suprug član uprave Ine. Podsjetimo, Dalija Orešković je u intervjuu za N1 televiziju sugerirala da Martina Dalić time krši Zakon o sprječavanju sukoba interesa. Efekti micanja Dalije Orešković, znači, ne bi za HDZ, ako im je ovo bio motiv, bili bogzna kakvi. Naravno, stranačka vodstva nisu savršena i mogu donositi i neracionalne odluke.

A što ako Plenković nije prekrižio Daliju Orešković kako bi osigurao HDZ-u povoljniji tretman Povjerenstva, što bi onda bilo u pozadini? Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nerijetko je napadala Daliju Orešković, tvrdila je da ona vodi privatni rat protiv nje. Znamo što se dogodilo ravnatelju SOA-e Draganu Lozančiću, koji se također zbog nečeg zamjerio predsjednici Republike. Kolinda Grabar-Kitarović izborila se za Lozančićevu smjenu, nije popuštala. Je li realno pretpostaviti da je Plenković ignorirao stav HDZ-ove predsjednice, koja ne može smisliti Daliju Orešković? Ne, to naprosto nije realno. Daleko je logičnije zaključiti da je Plenković, iako mu Dalija Orešković ne smeta, htio udovoljiti predsjednici Republike s kojom je u posljednje vrijeme u raskoraku. Bio bi to potez vrijedan političke paljbe kojoj je HDZ sada izložen. Međutim, mi ne znamo je li to bilo posrijedi i lako je moguće da nikad niti nećemo doznati zašto je HDZ ovako postupio prema popularnoj predsjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka