Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Politički skalpel

kolumna DRAŽEN CIGLENEČKI Norac i Pupovac našli se na istoj strani

DRAŽEN CIGLENEČKI Norac i Pupovac našli se na istoj strani
DRAŽEN CIGLENEČKI Norac i Pupovac našli se na istoj strani
Autor:
Objavljeno: 11. rujan 2018. u 22:21 2018-09-11T22:21:15+02:00

Kad je 4. kolovoza na Kninsku tvrđavu, na primanje na kojem je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uručila odlikovanja Anti Gotovini i Mladenu Markaču, bio pozvan i umirovljeni general Mirko Norac, kojeg su hrvatski sudovi u dva slučaja osudili za ratne zločine, bilo je jasno da je to početak njegove društvene rehabilitacije. Taj se proces nastavio u nedjelju u Gospiću, gdje je Norac prvi put, nakon što je u studenom 2011. izašao iz zatvora, bio među uzvanicima na proslavi obljetnice akcije Medački džep. One akcije zbog koje je Norac, kao i za ubojstva u Gospiću 1991., osuđen kao ratni zločinac. Ministar Damir Krstičević, potpredsjednik Plenkovićeve vlade, rekao je da mu je drago da je Norac došao i pritom ga je prikazao kao žrtvu, tvrdeći da »nosi svoj križ«. Premijer Andrej Plenković je, dakle, procijenio da je sazrijelo vrijeme da se Norca počne tretirati u skladu sa sloganom »heroj, a ne zločinac«.

Istovremeno, Plenkovićev stranački kolega, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, najavljuje veliki prosvjed zbog neprocesuiranja ratnih zločina nad Hrvatima u njegovom gradu. Namjera mu je na tom skupu 13. listopada ministrima Draženu Bošnjakoviću i Davoru Božinoviću postaviti rokove unutar kojih bi ni morali nešto učiniti s tim u vezi. No, ministar Darko Horvat, potpredsjednik HDZ-a, usporedio je jučer Penavu s Darkom Milinovićem, organizatorom događanja naroda u sjedištu stranke, naglašavajući da su to što rade njih dvojica »izolirane priče, a ne dio i koncept politike HDZ-a«. Kako Horvat nije precizirao što je to politika HDZ-a, možemo samo nagađati.

U ovom se trenutku čini da je politika HDZ-a odavanje počasti hrvatskom generalu, osuđenom ratnom zločincu, ali i neslaganje s kampanjom pritisaka na državne institucije kako bi se progonilo Srbe, eventualne počinitelje ratnih zločina.

Kad bi birači HDZ-a očekivali da im njihovi lideri objašnjavaju politiku koju vode, bila bi to za Plenkovića sada jako teška zadaća. Na njegovu sreću, u Europi vjerojatno ne postoje manje zahtjevni birači nego što su to HDZ-ovi. No, mi možemo zaključiti da je Norac potreban Plenkoviću kako bi se snažnije nacionalno legitimirao, a nova hajka na Srbe u Vukovaru ne odgovara mu zbog produktivnih odnosa s koalicijskim partnerom Miloradom Pupovcem. Tako su se, eto, Norac i Pupovac praktično našli na istoj strani.
Predsjednik SDSS-a sigurno je zgrožen Krstičevićevim riječima dobrodošlice čovjeku koji je, kako tvrde hrvatski sudovi, 1991. izravno skrivio smrt nekolicine njegovih sunarodnjaka, a dvije godine kasnije nije ništa napravio da se ne dogode zločini. Možda se zbog toga Pupovac i požalio na Krstičevića predsjedniku Vlade. Ali, Plenković mu je mogao odgovoriti: »Hoćeš ti da ja da mog Penavu pustim na vas?« I što će Pupovac nego progutati rehabilitaciju Norca, a kako bi premijer utišao gradonačelnika Vukovara, gorljivog borca protiv ćirilice, koji je njemu danas ipak veća prijetnja. Penava je vrlo koristan Plenkoviću. Vječiti strah lijevo-liberalne javnosti od desnih radikala razlog je razmjerno dobre reputacije svih čelnika HDZ-a koji se predstavljaju umjerenim, proeuropskim političarima.

Što se, pak, tiče biti onog što govori Penava, naravno da bi dobro bilo privesti pravdi Srbe koji su činili zločine u Vukovaru. Valja, međutim, biti skeptičan prema dugogodišnjoj tezi da Vukovarom mirno šeću brojni Srbi koji su tijekom Domovinskog rata okrvavili ruke. Nije, naime, lako zamisliti Jovana, Dragana i Mihajla koji su 1991. žarili i palili Vukovarom, ubijali na Ovčari i štošta drugo stravično radili, a zatim 1998., ne plašeći se nimalo hrvatske osvete, ostali živjeti u gradu. U pitanju bi morali biti ili iznimno hrabri ljudi ili naprosto budale. Realnije je da su srpski zločinci, bojeći se za vlastitu kožu, napustili Hrvatsku uoči reintegracije tog njezinog dijela. Da, ima u Vukovaru i okolici puno Srba koji su se pobunili protiv Hrvatske i jurišali na grad. Ali, oni su abolirani kako bi država mogla uploviti u mirnodopsko razdoblje. Završetak svakog građanskog rata obično obilježi abolicija pripadnika poraženih vojnih snaga, onih koji su položili oružje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.