Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 27
Sutra: 17° 17° 27
16. listopada 2019.
Komentar Dražena Ciglenečkog

kolumna DRAŽEN CIGLENEČKI Bernardić slabi SDP da bi - naštetio HDZ-u?

DRAŽEN CIGLENEČKI Bernardić slabi SDP da bi - naštetio HDZ-u?
DRAŽEN CIGLENEČKI Bernardić slabi SDP da bi - naštetio HDZ-u?
Autor:
Objavljeno: 29. srpanj 2018. u 22:09 2018-07-29T22:09:15+02:00

Poznata je teza da SDP-u najviše odgovara kad je HDZ izrazito desničarska stranka. To onda maksimalno mobilizira njihove birače i nema velikog rasipanja glasova na ljevici i lijevom centru. Ako HDZ vodi netko poput Andreja Plenkovića, dio tradicionalnih birača SDP-a smatra da se u Hrvatskoj neće dogoditi ništa strašno ako apstiniraju na izborima ili, pak, podrže neku drugu stranku sličnog političkog profila. Ovo je i jedno od objašnjenja poraza SDP-a na posljednjim parlamentarnim izborima. U interesu bi socijaldemokrata, dakle, bio preokret u HDZ-u i da im mjesto predsjednika preuzme, recimo, Stevo Culej. Biračko tijelo HDZ-a time se ne bi smanjilo, ali bi predsjednik SDP-a Davor Bernardić dobio ozbiljan vjetar u leđa. Na njegovu žalost za takvo što su male šanse. Neće HDZ-ovci mijenati svog lidera, bez obzira što iskreno misle o njemu, sve dok su na vlasti. Bernardić s te strane ne može računati na pomoć, sigurno je i sam toga svjestan. I što će onda predsjednik SDP-a i njegovi podupiratelji napraviti u okolnostima kad mu je stranka rastrojena i sve manje konkurentna HDZ-u?

Odgovor na to pitanje možda daje teorija koju je u jučerašnjem razgovoru za naš list lansirao suspendirani član Predsjedništva SDP-a Siniša Hajdaš Dončić. On misli da HDZ može izgubiti politički monopol na desnici samo ako SDP bude slab. U toj se situaciji desni birači, koji SDP identificiraju s Jugoslavijom i komunizmom, mogu bez bojazni odlučiti i za neku od preostalih desnih opcija. Ta teorija na prvi pogled ima rupu. SDP je u ovom stoljeću od 18 godina na vlasti proveo osam, a neosporna je činjenica da nam glavni grad nije opet Beograd. Strah desničara da će SDP obnoviti Jugoslaviju pokazao se neosnovanim, pa to ne može biti razlog da se tako grčevito drže HDZ-a. Ali, tijekom nogometnog Svjetskog prvenstva doznali smo da Jugoslavija već postoji i to unutar Hrvatske.

SDP

Napisano je ovih dana puno kolumni o tome da Vatreni nisu u Rusiji igrali s Nigerijom i Danskom nego zapravo protiv Jugoslavije, koja je, žilava i moćna, premrežila Hrvatsku. A gdje je Jugoslavija, tu je i, naravno, SDP. Glavni urednik Sportskih novosti autoritativno je procijenio da bi Ivo Josipović, kojeg je SDP poslao na Pantovčak, sve učinio da hrvatska nogometna reprezentacija nestane da ga Kolinda Grabar-Kitarović nije na vrijeme pobijedila na izborima i osigurala nam titulu svjetskih viceprvaka. Prisutnost Jugoslavije u Hrvatskoj je, znači, motiv desno orijentiranim biračima da se i danas čvrsto stišću uz HDZ. No, samo dok je, upozorava Hajdaš Dončić, SDP snažan. Nuspojava slabog SDP-a, što je znak da ni Jugoslavija ne stoji najbolje, slabiji je HDZ.
E, sad, možda Bernardić, shvaćajući da SDP s njim na čelu ne može biti jak, prelazi na plan B i cilj mu je nanijeti što veću štetu HDZ-u. Tako što će uništiti vlastitu stranku. Plenković bi, ako je Hajdaš Dončić u pravu, morao biti zaista zabrinut za budućnost SDP-a.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.