Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
28. veljače 2020.
Piše Branko Mijić

Male su šanse da će Todorić na sudu izvaditi "crnu knjižicu". Slobodu mu garantira jedino - zavjet šutnje

Foto Slavko Midžor / PIXSELL
Foto Slavko Midžor / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 8. studeni 2018. u 7:10 2018-11-08T07:10:33+01:00

Ono što javnost najviše zanima, istina o usponu i padu Ivice Todorića nećemo nikada saznati, jer bi ta istina ušla u samu bit stvaranja i funkcioniranja države te razobličila mnoge mitove i aktere novije hrvatske povijesti

Poput zvijezde Ivica Todorić se vratio kući, preciznije u Remetinec, gdje je nekadašnji Gazda, gospodar Hrvatske i stanovnik Kulmerovih dvora proveo vjerojatno najgoru noć u svom životu. Nevidljiva ruka režisera koji je upravljao ovim spektaklom servirala je medijima »vruću robu«, jer je avion kojim je Todorić vraćen hrvatskom pravosuđu bio pun hrvatskih novinara koji su se istim letom vraćali iz Londona gdje su izvještavali sa svjetske turističke burze WTM.

Tako je, slučajno ili namjerno, Ivica Todorić postao i jednom od hrvatskih turističkih atrakcija, jer su se i mnogobrojni strani putnici na aerodromu i avionu sigurno pitali tko je čovjek oko kojeg se svi guraju i s kojim se svi žele fotografirati, po čemu je to tako popularan i zašto putuje baš u Hrvatsku. A Ivica Todorić samo se vratio tamo gdje i pripada, među svoje, primiti optužnicu i suočiti se s ozbiljnim sumnjama da je od najbogatijeg čovjeka u Hrvatskoj postao državni neprijatelj broj jedan za kojim je raspisana međunarodna tjeralica.

Godinu dana izbivao je Ivica Todorić iz Hrvatske, postao je Londonac, kako se i sam nazvao, no njegove varljive nade da će englesko pravosuđe prihvatiti njegovu obranu kako mu se sprema politički proces, a ne ozbiljne optužbe za privredni kriminal težak milijarde kuna.

Bilo kako bilo, hrvatski turistički novinari položili su ispit, brzo su se prilagodili zahtjevima crne kronike, tražeći selfije s Todorićem i praktički izravno prenoseći njegovo izručenje u domovinu. Ivica Todorić postao je sasvim sigurno najpoznatiji stanovnik Remetinca, svrgnuvši po svim pitanjima s trona bivšeg premijera Ivu Sanadera.

Doduše, teško da će se Gazda iza rešetaka zadržati duže vremena, uostalom mnogi s pravom sumnjaju da je svojedobno olako pušten da otputuje u London dok se ovdje stvari ne riješe.

Čekajući sudski epilog koji je možda već sada poznat redateljima ove sage o Todoriću, onim istim koji su jučer snimali uživo njegov povratak, sada i široj javnosti postaju jasne konture scenarija koji uključuje lex Agrokor, knjigu Martine Dalić i odluku Trgovačkog suda kojom se ozakonjuje nagodba a njome praktički Todorić razvlašćuje od svog desetljećima stvaranog imperija.

Ono što javnost najviše zanima, istina o usponu i padu Ivice Todorića nećemo nikada saznati, jer bi ta istina ušla u samu bit stvaranja i funkcioniranja države te razobličila mnoge mitove i aktere novije hrvatske povijesti. Ivica Todorić sasvim sigurno neće ničim izazvan na sudu izvaditi svoju »crnu bilježnicu« u kojoj bilježi, ili pamti, imena i prezimena svih uglednika koji su mu pomagali u stvaranju Agrokora i njegovom neraskidivom vezivanju za državu, niti će objaviti koliko ga je sve to, pojedinačno i ukupno, stajalo novca. Zavjet šutnje jedini mu garantira slobodu, jer jedino producenti ovog blockbustera znaju hoće li odobriti njegov sretan ili tragičan završetak.

Čim se Todorić prije pomiri s gubitkom Agrokora, tim će prije postati bezopasan za svoje nasljednike koji su u svoje ruke preuzeli uzde ortačkog kapitalizma.

Gazda se vratio kući, a todorići nakon Todorića nikada neće odavde otići.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.