Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
7. prosinca 2019.
Na izbore, na izbore...

kolumna KOMENTAR BRANKA MIJIĆA Naprijed naši

snimio Marko Gracin
snimio Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 24. svibanj 2019. u 18:19 2019-05-24T18:19:05+02:00

Oni koji čekaju idealnog kandidata ili besprijekornu stranku za koju bi mirne duše mogli glasati, u Hrvatskoj će se još dugo načekati, no nitko ne može reći da baš nikog svog ne može naći na 33 liste s 396 imena. 

Nisu izbori za Europski parlament ono što bi novinari nazvali »vrućom robom« ne samo u Hrvatskoj, već i u ostalih 27 zemalja. U ovih 40 godina Europljani sve manje izlaze na birališta kada trebaju nekog svog poslati u Strasbourg, pa će se prema procjenama i ovog puta izlaznost kretati negdje oko 40 posto, u Hrvatskoj možda čak i skromnih 25 do 30 posto.

Birače naprosto europske teme ne zanimaju, o njima premalo znaju, pa se i ova kampanja svela uglavnom na domaće teme, pojednostavljeno rečeno, tko je ustaša a tko partizan. Mediji su kandidatima za buduće europarlamentarce posvetili minimum pažnje, onoliko koliko su morali, izostalo je bilo kakvu ozbiljnije sučeljavanje ili demonstracija europskog znanja i govorništva koji bi neodlučnima pomogli za koga se opredijeliti. Naravno, i apstinencija od glasanja je legitimni politički stav. No, u svakodnevici nezadovoljnih stanjem u društvu i državi toliko je puno, da bi čovjek pomislio kako će barem 70 posto onih s pravom glasa iskoristiti nedjelju i prošetati do birališta kako bi iskazali svoje ogorčenje, apatiju, bijes, štogod, zaokružujući svog kandidata na listiću ili barem ga čineći neregularnim.

Masovno odricanje od prava glasa ide naravno na ruku vladajućima i velikim strankama koje imaju svoju vjernu vojsku glasača koji će, bez obzira na sve, uvijek za njih glasati. I omogućiti im da proglase »veličanstvenu pobjedu« te politički i materijalno sljedećih pet godina osobno kapitaliziraju činjenicu da su izbor manjine. Tu je naravno i gospodin D’Hondt čijom će metodom biti raspodijeljeni granični mandati, no pravila su takva kakva jesu i valja ih poštovati.

Oni koji čekaju idealnog kandidata ili besprijekornu stranku za koju bi mirne duše mogli glasati, u Hrvatskoj će se još dugo načekati, no nitko ne može reći da baš nikog svog ne može naći na 33 liste s 396 imena. Za Hrvate ovi izbori neće biti uzbudljivi kao za Britanace koji će, tri godine nakon što su na referendumu izglasali izlazak iz EU-a i dva mjeseca nakon što se trebao dogoditi Brexit, poslati u političku mirovinu premijerku Theresu May. U nas je pak pitanje hoće li se u nedjelju nekome otvoriti njegova politička budućnost i hoće li birači preferencijalnim glasovima lansirati u orbitu neko novo ime. Tko se uspije probiti između već etabliranih i onih kojima se mjesečno mjeri rejting, moći će računati i na svoj utjecaj za skore predsjedničke izbore, a imat će šanse ući i u Sabor sljedeće godine.

Doduše, na prošlim izborima za EU parlament Orah je predstavljao to iznenađenje, da bi se stranka u ovih pet godina praktički ugasila, a njezina osnivačica Mirela Holy vratila na listu SDP-a. Ove nedjelje na tu titulu prije svih pretendiraju Dalija Orešković i Mislav Kolakušić. Bivši sudac sa svojom »Antikorupcijom« enigma je za sve, jer komunikaciju s vlastitim simpatizerima održava na društvenim mrežama gdje klasični načini ispitivanja javnog mnijenja nisu učinkoviti. Nesumnjivo, i Orešković i Kolakušić, koliko god međusobno bili različiti, ciljaju na slično biračko tijelo, stranački neopredijeljene ili razočarane te one koji nisu izlazili na izbore, predstavljajući se kao nepokolebljivi borci protiv najvećeg zla ovoga društva, korupcije i kriminala.

U osobnom fokusu dva su imena, dvoje ljudi koji su već sada Europa i koji su i bez Bruxellesa i Strasbourga europejci, dr. Ivica Puljak i dr. Zoran Bahtijarević. No znanstvenik svjetskoga glasa i čelnik stranke koja se zove Pametno, baš kao i dječji kirurg koji je politički nezavisan i koji želi u EU jer tamo može raditi ono što je i prije radio, pomagati djeci i ranjivim skupinama, teško da u današnjoj antieuropskoj Hrvatskoj mogu na svoju stranu pridobiti kritičnu masu birača.

No, s izborima se nikada ne zna, i tek u nedjelju će se pokazati koji su to naši. Hrvatska!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.