Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 6
Sutra: 10° 10° 6
25. siječnja 2020.

kolumna KOMENTAR BRANKA MIJIĆA Birokratski centralizam

 Birokratski centralizam
Birokratski centralizam
Autor:
Objavljeno: 24. travanj 2019. u 12:51 2019-04-24T12:51:23+02:00

S Brkićem je stvar drugačija. Njegov ratni put Plenkovićevu anemiju čini još opasnijom bolešću, a eventualni izlazak njegovih suboraca na ulice mogao bi dovesti do novog raslojavanja unutar HDZ-a.

Ovo je HDZ, nije Komunistička partija, hvala Bogu, oglasio se, ostavivši tračak ironije u zraku, Milijan Brkić uoči sjednice užeg Predsjedništva HDZ-a na čijem su se dnevnom redu našli njegov lik i djelo.

Svi oni koji su tresli brda najavljujući »Gotov je!«, bili su u krivu jer se jučer rodio miš, dokazujući da vrana vrani oči ne vadi dok god to ne mora. Pat pozicijom hijerarhija je očuvana, unutrašnja trulež još jednom je zamaskirana vanjskim monolitnim plaštem, a HDZ, hvala Bogu, pokazao upravo to što je pitijski doveo u vezu drug Vaso, da djeluje na isti način kao i Komunistička partija. Uostalom, HDZ funkcionira na istom principu po kojem je funkcionirala i Partija, na odanosti Vođi, dok god je Vođa živ ili dok ga akceleracija ne dovede u silaznu putanju. Tektonski poremećaji se izbjegavaju dok god se meta određena za odstrel sama od sebe ne uruši ili toliko ne oslabi da Vođi ne prijeti nikakva kolateralna šteta.

Nisu se nakon HDZ-ovog polit-biroa Plenković i Brkić približili u stavovima, nisu postali politički bliži i bolji, niti, nedaj Bože, prijatelji. Ostala je ista meta, isto odstojanje u tom hladnom, ili hibridnom ratu, svejedno. Plenković je taj koji vodi igru, dok Brkić satjeran u kut u obrambenom gardu čeka svoju priliku poručujući kako on sam nikada neće napustiti HDZ. Da u cijeloj toj priči HDZ ni po čemu nije demokratičniji od Partije, pokazao je Darko Milinović koji je, bez prava da iznese vlastitu obranu, ekspresno odstranjen iz HDZ-a i politički eufemiziran na lokalnu razinu. Nikakve njegove zasluge za stranku nisu bile bitne, nikakve funkcije koje je obavljao, nikakvi mandati koje je donio, presudilo mu je to što se dirnuo u Vođu kojem od njegove eliminacije nije prijetila ama baš nikakva šteta.

S Brkićem je stvar drugačija. Njegov ratni put Plenkovićevu anemiju čini još opasnijom bolešću, a eventualni izlazak njegovih suboraca na ulice mogao bi dovesti do novog raslojavanja unutar HDZ-a. To što je netko ćirio vlastitoj ženi i još nekima u poštu, u ovom patrijarhalnom društvu i nije baš neki grijeh. Pa ni Tito, kaže legenda, nije dozvoljavao da se pakira njegovim suborcima koji su, poput Tuđmana, malo skrenuli s pravoga puta, niti se sudstvo moralo kao pijan plota držati zakona kada bi narodni heroji s njime došli u koliziju.

Politička moć Milijana Brkića proizlazi iz funkcija koje obavlja, Plenkovićevog zamjenika u HDZ-u i potpredsjednika Sabora, i ona će trajati do nekih novih izbora. Stvarne snage da prevratom ili nasljeđivanjem preuzme stranku i vlast u državi, Brkić, načet svim ovim aferama, objektivno nema. HDZ je, kao što je ovih dana napisao jedan od posljednjih ovdašnjih novinarskih veterana, prirodni nasljednik nekadašnje partije, pa su i »bivši članovi Saveza komunista koji su uzeli iskaznice HDZ-a ostali u svojoj prirodnoj sredini«.

Od pokreta i HDZ se, kao i Partija, transformirao u stranku poretka, i taj poredak jednom riječju se zove birokratski. A tamo gdje caruje birokracija, demokracija ne uspijeva. Samo birokratski centralizam.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.