Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
14. prosinca 2019.
Komentar

Komentar BRANKO MIJIĆ Žrtva figure

Snimio Denis lOVROVIĆ
Snimio Denis lOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 26. studeni 2018. u 17:49 2018-11-26T17:49:50+01:00

Zoran Milanović uistinu bi se trebao žrtvovati za svih nas, jer njegovom kandidaturom jačaju šanse Kolinde Grabar-Kitarović za još jednim mandatom! Aktualna predsjednica imala bi puno više problema u svojoj životnoj misiji da još pet godina bude stanovnica Pantovčaka kada bi joj se u predsjedničkoj utrci suprotstavila žena, netko poput Dalije Orešković ili Lore Vidović

Svako pojavljivanje u javnosti Zorana Milanovića probudi priču o njegovoj kandidaturi za predsjednika države.

To što SDP-ovci žale za Milanovićem i priželjkuju njegov povratak na političku scenu, svjesni da je pitanje dana kada će ih ovako autistične Živi zid prestići, sasvim je razumljivo iako ni taj kopernikanski obrat sam po sebi ne bi riješio suštinske probleme te stranke u odumiranju.

Je li se Zoran Milanović zaželio politike i svrbe li ga prsti da potegne kandidaturu i izađe na dvoboj Kolindi Grabar-Kitarović, samo on zna. Misli li ozbiljno, krajnji je čas da to i obznani, jer do izbora je godinu dana.

Nikako ne bi valjalo podcijeniti političku inteligenciju bivšeg predsjednika SDP-a i Vlade koja mu govori da gubitnici nisu omiljeni u hrvatskih birača te je u ovih četvrt stoljeća samo Stipi Mesiću uspio veliki »come back«. Prvo i pravo pitanje je zašto bi isti oni koji mu prije dvije godine nisu htjeli otvoriti vrata Banskih dvora sada Milanoviću odškrinuli dveri Pantovčaka?

Drugo, Milanović sigurno ne bi bio jedini oporbeni protukandidat, čak kad bi se dogodilo i nemoguće, da Bernardićevi pretorijanci s Iblera kleknu pred njim, jer Živi zid mora imati svog kandidata želi li se etablirati kao najsnažnija oporbena stranka. Teško da bi Most htio izaći s Milanovićem kao svojim kandidatomna na predsjedničke izbore, a još je teže povjerovati da bi Milanović pristao da mu Božo Petrov na njima sekundira.

SDP, Glas, HSS i vjerojatno IDS nisu kritična masa koja daje realne izglede za pobjedu, a ni Milanović nije očajni kockar koji bi zaigrao na sve ili ništa i porazom definitivno zapečatio političku karijeru. Ipak, bilo bi dobro da se Zoran Milanović kandidira na predsjedničkim izborima, ne toliko za njega osobno, koliko za Hrvatsku!

Doduše, teško bi mogao objasniti biračima motivaciju da se popne na Pantovčak, jer ako su ga od sjedenja u saborskim klupama boljele prepone, tamo bi mu mogla stradati samo leđa od ležanja.

Stoga bi se Zoran Milanović uistinu trebao žrtvovati za svih nas, jer njegovom kandidaturom jačaju šanse Kolinde Grabar-Kitarović za još jednim mandatom! Aktualna predsjednica imala bi puno više problema u svojoj životnoj misiji da još pet godina bude stanovnica Pantovčaka kada bi joj se u predsjedničkoj utrci suprotstavila žena, netko poput Dalije Orešković ili Lore Vidović.

Milanovićeva kandidatura pak homogenizirala bi HDZ-ovo biračko tijelo, jer bi njegov povratak za vladajuće bio signal za uzbunu budući da bi odzvonilo mirnim danima koje im je omogućio Bernardić.

Milanović bi svojim povratkom uključio alarm, a onda bi nestali prijepori i razmimoilaženja između »svijetloplavih i tamnoplavih«. I, napokon, ujedinivši HDZ-ovce na pobjedničkom putu Kolinde Grabar-Kitarović, Milanović bi pokazao da je bio u pravu kada je tvrdio da se predsjednik RH treba birati u Saboru a ne na neposrednim izborima, jer se radi o ceremonijalnoj a ne stvarnoj političkoj ulozi.

Valjda bi onda nakon još pet godina Kolinde Grabar–Kitarović na Pantovčaku i ovaj narod shvatio da je preskupo plaćati cijelu tu svitu i pogon kako bi predsjednik države mogao uživati u Svjetskom nogometnom prvenstvu ili teniskom Davis cupu. U tom slučaju Milanovićevu kandidaturu šahovski bi mogli nazvati žrtvom figure.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.