Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
18. studenoga 2019.

kolumna BRANKO MIJIĆ Sotonski parfemi

BRANKO MIJIĆ Sotonski parfemi
BRANKO MIJIĆ Sotonski parfemi
Autor:
Objavljeno: 27. veljača 2019. u 18:16 2019-02-27T18:16:09+01:00

Objava biskupa Jurja Jezerinca kako se od abortusa, odnosno od »mesa te djece koja se svakodnevno ubijaju po bolnicama«, kao što je to izgovorio umirovljeni vojni ordinarij, proizvode najskuplji parfemi, nije samo plod puke ludosti, nešto što ni u najgrozomornijem snu nismo mogli pomisliti da ćemo čuti od jednog svećenika, već i stanje ne samo njegovog uma.

Ne znamo koji parfem koristi Jezerinac i od čijeg se mesa pravi, ali ovaj smrad laži daleko se čuo. Budući da dolazi neposredno nakon što je u Vatikanu završen četverodnevni skup, prvi koji se bavio isključivo pitanjem svećeničkog spolnog zlostavljanja djece, nakon kojeg je papa Franjo zaključio kako se »nijedno zlostavljanje nikada više ne smije prikrivati niti podcjenjivati«, a Jezerinčeva izjava ide upravo za tim da relativizira odgovornost svoje katoličke braće, mogli bismo zaključiti da je Papa bio u pravu kada je inzistirao na zastranjenju pojedinih pripadnika klera »koji su postali instrument u rukama Sotone«.

Da unutar Katoličke crkve mnogi nisu sretni što se o pedofiliji javno progovorilo, jasno je bilo i na summitu u Vatikanu, jedni su bili ljuti što je zavjet šutnje prekinut, drugi što osude zločina i isprike žrtvama nisu bile konkretnije. Malo je onih koji su kao djeca bili žrtve svećeničkog seksualnog nasilja i koji su sada dobili satisfakciju poput Phila Nagela nakon što je sud u Melbourneu proglasio kardinala Georgea Pella, donedavno jednog od bliskih Papinih suradnika, krivim za spolno zlostavljanje dvojice dječaka prije više od dva desetljeća. Prema australskom zakonu, 77-godišnjem kardinalu i nekadašnjem »vatikanskom rizničaru« prijeti maksimalna kazna od 50 godina zatvora i u srijedu će nakon izricanja presude završiti u pritvoru.

– Zbog njegovog položaja i moći nikada nismo mislili da će odgovarati za svoja zlodjela – kazao je Nagel, koji je krajem prošlog stoljeća pokrenuo sudski postupak protiv svojih zlostavljača. Nada se da će osuda Pella »ohrabriti i druge da progovore«.

I dok čelnici Katoličke crkve u Australiji ne kriju šok presudom Pellu, odvjetnici žrtava tvrde kako Crkva ne može ignorirati ovu presudu »jer ide do njezinog samog vrha« te da je »potpuno zakazala kada se radi o iskazivanju sućuti žrtvama i grižnje savjesti«. Da je tomu tako i na Kaptolu, pokazuje ne samo Jezerinčev skandalozni istup, već i »zbunjenost« profesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Tončija Matulića kojem, kada su odštete žrtvama u pitanju, na prvom mjestu dolaze na pamet »mogućnosti zloupotrebe«! Što je s onima kojima su seksualni predatori u Crkvenim redovima jednom zauvijek oteli pravo na djetinjstvo, očigledno je manje važno od toga što bi materijalne odštete, ako poprime »stanovite pandemijske razmjere u nekim crkvama u nekim zemljama« označile njihov kraj.
Zato je izgleda pragmatičnije zalagati se za prava nerođene djece, nego li za prevenciju seksualnog nasilja nad onom već rođenom. Ili naprosto Jezerinac želi to »meso« sačuvati da ne završi u parfemima, već dozrije za ložnicu nekog od njegovih uzoritih kolega?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.