Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
8. prosinca 2019.
Piše Branko Mijić

BRANKO MIJIĆ Muda crnog labuda

Foto Davor Kovačević
Foto Davor Kovačević
Autor:
Objavljeno: 29. svibanj 2019. u 15:30 2019-05-29T15:30:47+02:00

Pobjednici ne bjesne, pogotovo ne javno nakon dvije prospavane noći.

- Prvo, mi smo pobijedili. Falilo nam je 1.400 glasova za peti mandat - hvalio se pred novinarima premijer Andrej Plenković iako je njegov »body language« pokazivao ljutnju čovjeka koji se osjeća izdanim. Nije mogao Plenković zauzdati i zatomiti svoju ispižđenost izbornim rezultatima ušavši prvi put u osobni obračun sa svojim zamjenikom u HDZ-u i potpredsjednikom Sabora Milijanom Brkićem za kojeg je ustvrdio kako ga nigdje nije vidio na terenu u kampanji!

Svi su bili krivi Plenkoviću za gubitak tih 1.400 glasova i tog petog mandata kojim bi zabetonirao svoj lik i djelo neprikosnovenog vođe i vizionara koji jedini zna što je najbolje za HDZ, a time ujedno i za HDZ-ovu Hrvatsku. 

I unutarstranačka oporba, i mediji, i sindikati koji su skupljali potpise protiv mirovinske reforme neposredno uoči izbora, i Milijan Brkić, i Kolinda Grabar-Kitarović... Svi osim, naravno, njega samoga.

Šef njegovog izbornog stožera Robert Kopal pokušao je omađijati javnost proglasivši za glavnog krivca »crnog labuda«, kako ga je on nazvao, kojeg nitko do ove nedjelje u Hrvatskoj nije vidio!? S obzirom na Kopalovu doktorsku titulu, špijunsku prošlost te bliskost s Plenkovićem, koji mu je povjerio ulogu prvog operativca za ove EU izbore, javnost se ozbiljno dala u potragu za crnim labudom koji je ukrao glasove da bi se sve pokazalo iluzijom čiji je jedini cilj bio amnestirati njega i pretpostavljenog mu za izborni fijasko.

- Da bi se moglo naći odgovor na pitanje što ne znamo da ne znamo, moramo napraviti ozbiljnu analizu - pokušao je Kopal javnosti prodati labudova muda pod bubrege loše glumeći Sokrata koji je prvi znao da zna kako ništa ne zna.

Upravo u tom prodavanju magle i mađioničarskih trikova krije se dobar dio razloga za neuspjeh HDZ-a koji na ovaj način narod koji za njih glasa tretira kao statističku pogrešku kada mu nedostaje 1.400 glasova i Excel tablicu iz koje im je ispao već uknjiženi peti zastupnik za Strasbourg. I prije ovih izbora netko je prognozirao kako će oni biti desničarski referendum o Plenkoviću, i oni su to uistinu bili. 

Karlo Ressler njegov je spitzenkandidat koji je nosio listu samo zato što Plenković u njemu vidi svog nasljednika, pa ga za to mjesto priprema kao što su i njega samog pripremali da bude to što je postao.

Ne treba sumnjati u Resslerov potencijal, no kada mladac od 29 godina na predizbornom skupu izjavi kako se »svake godine prisjećamo žrtava nevinih hrvatskih civila i zarobljenika ubijenih nakon Drugog svjetskog rata«, zaboravljajući one ubijene od 1941. do 1945. godine, ili pak poruči »da pobjeda na ovim izborima ne bi bila moguća bez onoga što smo gradili proteklih trideset godina«, kada još nije bio rođen, onda to zvuči uvjerljivo poput Kopalovog crnog labuda. 

A onaj tko je Resslera tjerao da govori o tim stvarima umjesto o Eleonu Musku i letu na Mars gdje će se čovječanstvo jednog dana preseliti, mora naći odgovor na pitanje što ne zna da ne zna.

Nikada nije HDZ dobro prolazio u velikim hrvatskim gradovima, pa ni ovaj put, ali tih famoznih 1.400 glasova i peti mandat nije izgubio u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku već u Zmijavcima, Lovreću, Runovićima, Prološcu, Trilju, Prgometu i ostalim malim mjestima srca svog u kojima je uživao i osamdesetpostotnu potporu na prošlim izborima da bi se na ovim prepolovila. I zna se kome otišla. Ruža Tomašić sve je rekla u jednoj rečenici: »Sa mnom ljudi znaju na čemu su«.

I to je to. S Plenkovićem ne znaju, a dok ne znaju jer ne znaju je li demokrat ili autokrat, za njega neće glasati ni grad ni selo. 

A crni labud ionako je uletio Davoru Bernardiću, pa je sada raširio krila kao da je kondor nakon što su mu, uz malu pomoć D’Hondta i veliku Newtona, četiri mandata pala u krilo.

Branko Mijić

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.