Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. studenoga 2019.
Komentar

Komentar BRANKO MIJIĆ Kika i Velimirko

Foto Davor Kovačević
Foto Davor Kovačević
Autor:
Objavljeno: 5. studeni 2018. u 11:56 2018-11-05T11:56:22+01:00

Ima li razlike između kućnih ljubimaca i kućnih prijatelja?– tema je imaginarnog intervjua s Prvom hrvatskom predsjednicom nakon što nam je njezina glasnogovornica Ivana Crnić održala predavanje na temu »Kako intervjuirati predsjednicu/predsjednika države«.

– Bila sam dijete prirode. Vješto se penjala po stablima, kopala zemunice, trčala po pustim poljima dok je vjetar šibao moje lice, uvijek zarumenjeno od sunca ili vjetra. Pomalo dječački mogla sam se popeti na svako stablo, ljuljajući se nad bistrinom Rječine, puštajući se bez straha u hladnu, duboku vodu, izranjajući i hvatajući zrak u plućima i plavetnilo neba u oku – prisjetila se svog djetinjstva na Grobnišćini u željnom iščekivanju stranih jogurta Kolinda Grabar, danas i Kitarović.

Je li to razlog što je Kika danas na Pantovčaku?

– Otkako je Kika došla tu, osjećam se opuštenije, zadovoljnije i sretnije tako da bih to preporučila svakome. Treba spasiti odbačene i napuštene životinje, najpotrebniji su im ljubav i briga.

Uz kućnu ljubimicu imate i kućnog prijatelja Velimira Bujanca.

– Apsolutno je razumljiva Vaša zabrinutost vezano uz ilegalne migracije i Marakeški sporazum, međutim, u ovom slučaju nije riječ ni o kakvom prihvatu ilegalnih migranata, niti je Ured Predsjednice u bilo kojem obliku uključen u pregovore o Deklaraciji, te Vas u smislu pojedinosti možemo uputiti na resorno Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, koje je nositelj svih aktivnosti… Budite sigurni da neću potpisati Marakeški sporazum.

Kika je mješanka labradora i terijera, Velimirko je čistokrvni nacist. Kako se oni međusobno slažu?

– Prvu zovem »Udomi, ne kupuj!«, drugog »Za dom, spremni!«, i nema nikakvih problema. Stanu mirno i slušaju.

Igraju li se zajedno?

– Svaku večer govore kako jedva čekaju sutra da se opet igraju. Nažalost, nemamo uvjete, previše nas nema doma pa bi to bilo nehumano prema životinji.

Zato nećete 10. prosinca u Marakeš iako ste obećali?

– Zna se kako oni u islamu tretiraju pse. Kao što je rekao Velimirko, drago mi je što u Hrvatskoj postoje i političari koji razmišljaju drukčije i bliži su Viktoru Orbanu, Sebastianu Kurzu i Donaldu Trumpu.

Jeste li onda Vi i Vaš kućni ljubimci i prijatelji bliže Tomislavu Karamarku nego li Andreju Plenkoviću?

– Bliže sam Kurzu.

Jeste li možda ljubomorni na Karamarka jer je njegov odnos s Velimirkom već opjevan. Čuli ste onu: »Velimir i Karamarko/Veliki boss i mali narko/To je slika jako lijepa/Kako tikva nađe čepa«.

– Ma kakvi! Pa meni je posvećen cijeli festival, Melodije Koke i Kolinde. Recimo, ona legendarna: »Lenta crven-bijel-plava/Nek' me kiti, nek' se njiše/Franjina lenta nek' umjesto njega diše/Sad kad ga nema, nek' mi je navuku/zatvara malo u glavi, a otvara dolje u struku«.

I za kraj, Kika ima roza lajnu. Što veže Velimirka?

– Bijelo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.