Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. listopada 2019.
Komentar

kolumna BRANKO MIJIĆ Karanfil s dva groba

Foto I. Tomić
Foto I. Tomić
Autor:
Objavljeno: 28. studeni 2018. u 17:58 2018-11-28T17:58:12+01:00

Sad je jasno zašto je ministar Milan Kujundžić toliko tajio imena deseteročlanog povjerenstva koje će dati smjernice za izradu novog Zakona o pobačaju, jer ga, čast izuzecima, ni uzoriti kardinal Josip Bozanić katoličkije ne bi sastavio.

I prije nego li to Kujundžićevo Povjerenstvo za evaluaciju zakonskih kriterija i iskustava država Europske unije koji se odnose na pravo prekida trudnoće obavi svoju zadaću i utvrdi »iskustva država EU-a u vezi prava na prekid trudnoće«, te svojom »analizom olakša izradu prijedloga stručne podloge za izradu zakonske regulative«, gotovo je izvjesno da će nakon toga uslijediti stavovi kojim će jedan od najprogresivnijih zakona u svijetu donesen prije 40 godina biti modificiran u jedan od najrigidnijih u Europskoj uniji i 21. stoljeću. Usvoji li Vlada takav zakon, politička karijera Milana Kujundžića ostat će obilježena s dva groba, onim Ante Pavelića u Madridu koji je »iz znatiželje« svojedobno posjetio, i ovom svježom humkom u kojoj će biti pokopana prava žena da odlučuju o svome tijelu.

Princip rada i ovog Povjerenstva po svojoj prilici bit će isti kao i onaj Plenkovićevog Povjerenstva za »Za dom spremni«. Drukčije će biti samo nijanse ali ne i zaključak o »dvostrukim konotacijama abortusa«. Baš će biti zanimljivo vidjeti koja će to iskustva i iz kojih EU država Kujundžićev ekspertni tim predložiti i u kojoj kombinaciji kao idealno rješenje za Hrvatsku te što će i kako od svega iskoristiti pisci zakona. Budući da Kujundžićevih 10 predvode jedni od najvećih katoličkih fanatika među liječnicima i predstojnici klinika za ginekologiju na kojima već godinama niti jedan liječnik ne radi pobačaje na zahtjev žene te osobe bliske molitvenim zajednicama i Željki Markić, nije teško pretpostaviti da će konačni rezultat rada biti bipolarni poremećaj.

Formalno će pobačaj u Hrvatskoj i dalje ostati legalan, ali će ga pravna regulativa s druge strane otežati do nemogućnosti, uz nekoliko iznimki ako pacijenticama budu ugroženi život ili zdravlje. Ministar Kujundžić nije javno obrazložio zašto je upravo ovih desetero stručnjaka predložio u Povjerenstvo očigledno nadahnut Grupom Borg koja je pripremala lex Agrokor. Budući da je među njima jedina pravne struke prof. dr. sc. Anica Čulo Margaletić s Pravnog fakulteta u Zagrebu, koja je sudjelovala i u izradi skandaloznog, iz procedure povučenog Obiteljskog zakona ministrice Nade Murganić, a koja je poznata i kao rado viđen gost na tribinama »U ime obitelji«, ne treba dvojiti kako će pravno biti intonirani i zaključci ovog Povjerenstva.

To da se o sastavu ovako bitnih povjerenstava odlučuje daleko od očiju javnosti i bez ikakve mogućnosti građana i civilnog društva da utječu na zbivanja u sekularnoj državi, nije ništa nova. To što se radi o osobnom izboru ministra Kujundžića koji je preferirao sebi ideološki bliske ljude, u HDZ-ovom poimanju demokracije normalna je pojava. Ali, to što je Kujundžić u svoju reprezentaciju pozvao čak osmero Zagrepčana i tek jednu Osječanku i jednog Splićanina, omalovažavanje je bez presedana svih ostalih liječnika, bolnica, klinika i medicinskih fakulteta u ovoj zemlji.
Za razliku od Pavelića, oni Kujundžiću nisu ni iz znatiželje zanimljivi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.