Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
25. siječnja 2020.
Opća praksa

TIHOMIR PONOŠ Malo po Milanoviću, malo po Škori, a malo i po sebi

Photo Goran Kovačić/Pixsell
Photo Goran Kovačić/Pixsell
Autor:
Objavljeno: 5. kolovoz 2019. u 16:48 2019-08-05T16:48:36+02:00

Za nadati se je da će Grabar-Kitarović u kampanji sudjelovati i ubuduće, da joj ovo nije rijetki izlet, jer kampanja u kojoj ne sudjeluje anketni glavni favorit je osuđena na dosadu

Po svakome po malo, pa i po sebi, a po nikome previše. To bi mogao biti siže intervjua kojeg je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović dala »Jutarnjem listu«, u kojem se obračunala s manje-više svakim iz svijeta politike tko ju je u posljednje vrijeme kritizirao. Bilo je i vrijeme da Grabar-Kitarović kaže bilo što jer doista nema smisla da u njenoj kampanji puca, a sve više i prima metke Andrej Plenković.

Grabar-Kitarović pokušala se obračunati i sa sada već davno bivšima. Primjerice Stjepanom Mesićem koji će sljedeće godine obilježiti deset godina otkako je bivši. Njemu je spočitnula njegovu tvrdnju da je 2001. godine on bio u državnom posjetu Izraelu, pa nikako ona ne može biti prva koja je iz Hrvatske bila u takvoj vrsti posjeta. Rezolutno je kazala: »Ovo je prvi državni posjet Izraelu, dakle ne službeni i ne radni.

Točka.« E nije točka nego je zarez. Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova navodi da je izvjesni Stjepan Mesić iz određene Republike Hrvatske, kao njen predsjednik, stigao u državni posjet Izraelu 2001. godine. Ako laže »Jerusalem Post« ne laže valjda i izraelsko ministarstvo vanjskih poslova. Povećana taština nužna je karakterna osobina političara, ali ne treba pretjerivati.

Prozvala je i one koji su se ispričali Bosni i Hercegovini zbog članka u »Jerusalem Postu«, a da nisu provjerili autentičnost članka. Jasno je da je na prvom mjestu mislila na Jadranku Kosor, iako reče da je mislila na sve koji su reagirali (pa i Zorana Milanovića) koji su reagirali, a nisu provjerili. Dapače, ti koji su reagirali, a nisu provjerili, koje ipak predsjednica Republike ne želi imenovati, krivi su za današnji položaj Hrvata u BiH, jer su to mogli spriječiti.

I samo malo dalje u intervjuu - od 2000. godine nadalje sve Vlade, bez obzira na to tko im bio na čelu, nisu brinule za Hrvate u BiH. S tom izjavom Grabar-Kitarović uspostavila je 2000. godinu kao razdjelnicu, do te godine bit će da je sve bilo u redu s brigom za Hrvate u BiH, a tada je sve krenulo nizbrdo. I nizbrdo su Hrvate vukli redom Ivica Račan, Ivo Sanader, Jadranka Kosor, Zoran Milanović, Tihomir Orešković, a danas ih vuče Andrej Plenković.

Za tu nebrigu, a onda posljedično i donekle za današnji položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini, sigurno je kriva i još jedna osoba koja je bila u tadašnjim vladama. Bit će da je i ta osoba počinila grijeh nečinjenja. Bila je to izvjesna Kolinda Grabar-Kitarović, ministrica vanjskih i europskih poslova od 2005. do 2008. godine.

Osvrnula se ona i na Milanovića, protukandidata na predsjedničkim izborima, naravno kandidira li se i ona na njima, i njegov savjet da »pazi gdje ide i s kim razgovara«. Takav savjet iz Milanovićevih usta zlata je vrijedan. Sjetimo se njegovog razgovora sa šatorašima iz ljeta 2016. godine, uoči parlamentarnih izbora, kad je o Bosni i Hercegovini govorio kao o »bih shitu«, a Srbiji kao »šaci jada«.

Nije pazio s kim razgovara, nije pazio snima li ga netko, ukratko zna što se dogodi kada se ne pazi. No, predsjednica pokušava plasirati udarac na rubu pojasa i tvrdi da doskočice iz jednog zagrebačkog »restača« (a ta riječ sadrži i naziv tog ugostiteljskog objekta, svojedobno dragog tadašnjem predsjedniku SDP-a i Vlade) neće »promijeniti činjenicu da sam na međunarodnoj sceni najozbiljnije shvaćena političarka iz Hrvatske«.

Ostavimo po strani da nitko doista ozbiljan o sebi neće govoriti kao o najozbiljnije shvaćenoj osobi. Zgodno je to što predsjednica protiv Milanovića koristi gastronomski argument restorana i to baš nakon što nas je počastila sadržajem svog hladnjaka, načina prehrane, kvinoje i avokada, i nekoliko recepata u ne baš ozbiljnom medijskom izletu u gastronomiju i nutricionizam.

Očešala se Kolinda Grabar-Kitarović i o Miroslava Škoru, o njega, dojam je, i ponajviše. Prisjetila ga se iz diplomatskih dana, toga da su protiv Škorinog imenovanja bili i Gojko Šušak i Hrvati Pittsburgha, toga da je za utjehu Škoro poslan, umjesto u SAD, za generalnog konzula u Pečuh, »bez dana iskustva u diplomaciji«.

Jasno je da je Škoru barem na jednom polju, onom diplomatskom, htjela diskreditirati kao bezveznjaka i neznalicu koji je pristojan položaj u diplomaciji dobio mimo bilo kakvog znanja i zasluga. Jasno je i zašto je to htjela učiniti - ona i Škoro će se boriti za birače iz istog bazena.

Za svaki slučaj kritizirala je i Vladu (jer previše bliskosti s Vladom joj ipak škodi, pa u drugi plan treba gurnuti i eventualnu zahvalnost Plenkoviću na tome što ju je protekloga tjedna zdušno branio) i ponovo požalila zato što prilikom rekonstrukcije Vlade nije rekonstruiran i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Predsjednik države, srećom, od 2000. godine više ne kadrovira u Vladi, ali Grabar-Kitarović je izrekla nešto o čemu ubuduće itekako valja porazmisliti: zašto bi ministar zdravstva uvijek morao biti liječnik, zašto premijeri misle da ljudi koji znaju liječiti znaju upravljati tako golemim sustavima kao što je zdravstvo?

Nadati se je da će Grabar-Kitarović u kampanji sudjelovati i ubuduće, da joj ovo nije rijetki izlet, jer kampanja u kojoj ne sudjeluje anketni glavni favorit je osuđena na dosadu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.