Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
25. siječnja 2020.
Opća praksa

TIHOMIR PONOŠ Baveći se Pupovcem, HVIDRA se počela baviti samom sobom

Foto Patrik Macek, Pixsell
Foto Patrik Macek, Pixsell
Autor:
Objavljeno: 30. rujan 2019. u 18:33 2019-09-30T18:33:03+02:00

Sve dok se HVIDRA i HDZ nisu dokačili oko Pupovca, SDSS-a i toga hoće li oni biti dio vladajuće koalicije ili neće, to ni u HVIDRA-i nije bio problem. Sada kada Đakić očito itekako važe važnost stranačke discipline i državne dužnosti s jedne i funkcije u udruzi s druge strane i svoju politiku vodi u skladu s izvaganim, to što je jedna udruga veterana i ratnih invalida produžena ruka stranke postalo je problematično

HVIDRA se već tjednima bavi Miloradom Pupovcem, već tjednima zbog njega i njegovih izjava iz sad već skoro pa pretprošlog mjeseca pritišće HDZ, traži da se odrekne SDSS-a i izbaci ga iz koalicije. Pritisak je šire naravi, ne samo političke, nego i kaznenopravne jer protiv Pupovca su podnesene kaznene prijave zbog njegovih izjava i u HVIDRA-i vlada veliko nezadovoljstvo jer DORH nikako da se očituje iako je nejasno o čemu bi se trebao očitovati ili je zapravo trebao, kako je nedavno kazao Žarko Puhovski, prijavu odbaciti u roku od dva sata.

Zbog toga što se HVIDRA već tjednima bavi Miloradom Pupovcem, HVIDRA se počela baviti samom sobom. Popis onih kojima su (barem neki) u toj udruzi nezadovoljni raste. Nakon saborskog zastupnika SDSS-a Pupovca na popis je stavljen i saborski zastupnik HDZ-a, ujedno i predsjednik HVIDRA-e, Josip Đakić.

Predsjednik Glavnog odbora HVIDRA-e Josip Periša dao je ostavku, pa su tu ostavku predsjednici županijskih organizacija odbili. Nezadovoljan je Pupovcem, on je postao stjegonoša napada na jednog od tri zastupnika Srba u Saboru, nezadovoljan je i predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem i njegovom tvrdnjom da je iz proračuna HVIDRA za Sportske igre invalida dobila milijun kuna, a nije nego 800.000 kuna.

Nezadovoljan je i predsjednik bjelovarskog ogranka udruge Željko Dragašević, ali njegovo je nezadovoljstvo usmjereno prema predsjedniku udruge Đakiću. Dragaševićevo je nezadovoljstvo Đakićem zapravo veoma aktualno i to u smislu nedavnih premijerovih izjava danih u jednom sasvim drugom slučaju. Dakle, Dragašević, i ne samo on, traži da se raspravi o odgovornosti Josipa Đakića.

Tvrdi da Đakić ne poštuje odluke Središnjeg odbora HVIDRA-e i da radi po naputcima politike, a morao bi poštovati i provoditi odluke Odbora. Dragašević je locirao problem - Đakić ima visoku političku funkciju i, kako je rekao, »ne bi trebao voditi udrugu jer ovako šteti ne samo ratnim vojnim invalidima, nego svim hrvatskim braniteljima i najbolje bi bilo da odstupi«.

Dragašević je rekao nešto vrlo jednostavno - Đakić kao predsjednik udruge ne provodi politiku udruge nego provodi politiku stranke, stranke koje je član i čiji je zastupnik u Hrvatskom saboru. To, pak, ne znači ništa drugo nego da je on (Đakić, ne Dragašević) trbuhozborac HDZ-a u HVIDRA-i, a ta udruga zbog toga ne ostvaruje svoje ciljeve, svakako ne u željenoj mjeri, nego se bori za ciljeve jedne političke stranke, svakako HDZ-a.

Zvuči poznato? Naravno. Pa u petak je premijer Plenković napao Gong, proglasio tu udrugu trbuhozborcima SDP-a i praktično produženom rukom najsnažnije opozicijske stranke i to zato što traži odgovore na pitanja o porijeklu imovine Dubravke Šuice, kandidatinje za potpredsjednicu Europske komisije kojoj će u resoru biti demokracija i demografija, a ta pitanja postavio je i Peđa Grbin iz SDP-a.

U petak je Plenković kazao da je Gong »isključivo angažiran na politici SDP-a«, poručio je da je dobro da javnost zna da je to »lijeva nevladina organizacija«, a »kvazi-neovisni Gong radi oštru kampanju protiv buduće potpredsjednice Europske komisije«. Nije trebalo čekati dugo, a o Gongu se izjasnilo još dvoje važnih članova HDZ-a: Ante Sanader koji je prije nešto više od mjesec dana imenovan za glavnog tajnika stranke i zastupnica u Saboru Sunčana Glavak za koju je ključno to što čeka da Šuica postane potpredsjednica Europske komisije kako bi ona mogla preuzeti Šuičino mjesto u Europskom parlamentu.

Ne treba sumnjati u to da će Glavak u Europskom parlamentu biti efikasna koliko je efikasna i u Hrvatskom saboru, samo za ipak nešto bolju plaću. Iz ova bi se dva slučaja, gledano iz vizure predsjednika HDZ-a i još ponekog utjecajnog člana stranke, dalo zaključiti da nikako nije dobro kada neka udruga u nekom pitanju ima identičan stav onome neke opozicijske stranke, primjerice najjače.

To tu i takvu udrugu u njihovim očima diskreditira, ona nije vjerodostojna (a to je za današnji HDZ ključan pojam još od izborne kampanje u ljeto 2016. godine) i ona nije ništa drugo nego produžena ruka, eto, recimo, SDP-a. Takvih problema s mangupima u vlastitim redovima HDZ nema. Godinama nitko u HDZ-u nije vidio nikakav problem u tome što je predsjednik HVIDRA-e ujedno i saborski zastupnik HDZ-a, nije tu bilo nikakvog problema ni za tu udrugu, ni njenu vjerodostojnost.

Ako ćemo pravo, nije se baš lako sjetiti niti da je drugim čelnicima HVIDRA-e bilo problematično to što je njihov predsjednik član stranke i njen zastupnik u Saboru. Sve dok se HVIDRA i HDZ nisu dokačili oko Pupovca, SDSS-a i toga hoće li oni biti dio vladajuće koalicije ili neće to ni u HVIDRA-i nije bio problem.

Međutim, sada kada Đakić očito itekako važe važnost stranačke discipline i državne dužnosti s jedne i funkcije u udruzi s druge strane i svoju politiku vodi u skladu s izvaganim, to što je jedna udruga veterana i ratnih invalida produžena ruka stranke postalo je problematično. Čekamo da se HDZ oglasi o stranačkom statusu HVIDRA-e i njenom trbuhozborstvu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.