Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
25. siječnja 2020.
'Međuzemlje'

kolumna KOMENTAR TIHOMIRA PONOŠA Kako je HDZ postao talac Grabar-Kitarović

snimio Davor Kovačević
snimio Davor Kovačević
Autor:
Objavljeno: 11. kolovoz 2019. u 14:14 2019-08-11T14:14:00+02:00

Ne dogodi li se nešto neočekivano, ne pojavi li se još koji crni labud, takav odnos trajat će i u kampanji. Moguća, ali samo u teoriji, iznimka bila bi odluka Grabar-Kitarović da ne bude kandidatkinja HDZ-a, ali u tom slučaju ne bi imala nikakvih šansi za drugi mandat.

U prosincu prošle godine predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović otkazala je suradnju dvojici svojih bliskih savjetnika, savjetniku za unutarnju politiku Mati Radeljiću i savjetniku za obranu i nacionalnu sigurnost Vladi Galiću. Bilo je to doba kada se ne bez razloga u javnosti analiziralo to lijevo skretanje predsjednice Republike, kada se analiziralo kako se ona tim potezom distancirala od tvrde desnice, koja će joj se zbog toga htjeti osvetiti, i kada se analiziralo kako se tim potezom snažno privezala uz Vladu Andreja Plenkovića.

​Predsjedničine kritike Vlade su prestale, svoju je političku sudbinu stavila u ruke Plenkovića i njegove uspješnosti, a njen je manevarski prostor bio znatno smanjen. Eh, onda se dogodilo ono što nitko nije očekivao, a danas je opće mjesto, dogodio se onaj, Robert Kopal bi rekao, crni labud. Neuspjeh HDZ-a na izborima za Europski parlament naglo je promijenio i poziciju predsjednice prema HDZ-u i Plenkoviću. Prije tri mjeseca predsjednik Vlade i HDZ-a djelovao je iznimno moćno, samo je za konačnu potvrdu svoje moći čekao uspjeh na europarlamentarnim izborima. Neuspjeh na izborima, garniran nizom ministarskih skandala koji su na koncu rezultirali rekonstrukcijom Vlade, Plenkovića je pretvorio u ranjenog političara, a kad je ranjen predsjednik stranke ni stranci nije dobro. Za Grabar-Kitarović je postalo opasno to što je tako čvrsto vezana uz HDZ i Vladu, pojavila se i nova opasnost, zove se Miroslav Škoro, i predsjednica se odlučila, kolikogod je to moguće odvezati od HDZ-a, Vlade i Andreja Plenkovića.

Kandidatkinja za kandidatkinju

Posljedica toga je naizgled paradoksalna. Naime, do prije nekoliko mjeseci svi su bili uvjereni da predsjednica snažno ovisi o HDZ-u, a svoju samostalnost manifestira kapricioznim odbijanjem potvrde da će se kandidirati za još jedan mandat čime je, ako ćemo pravo, malo skakala i po živcima HDZ-ovaca, a sada je HDZ svojevrsni talac predsjednice Republike, njene volje, njenih stavova, njenih političkih poteza, njenog ponašanja, njenih izjava i njenih ispada.

HDZ više od godinu dana moli Kolindu Grabar-Kitarović da objavi da će se kandidirati za predsjednicu Republike u još jednom mandatu. Na 30. obljetnici osnivanja stranke predsjednik HDZ-a Andrej Plenković javno ju je s pozornica »Lisinskog« moljakao da se kandidira. Slušali smo izjave kako će se Kolinda Grabar-Kitarović kandidirati za još jedan mandat i u paketu s tom izjavom išla je i tvrdnja da će biti kandidatkinja HDZ-a. Predsjednica je, pak, odgodila potvrdu svoje kandidature za još jedan mandat do, kako je bila najavila, »jednog lijepog i sunčanog dana«. Njenim meteorološkim zahtjevima za objavu kandidature odgovarao je 5. kolovoza na mikrolokaciji kninske tvrđave. Nije izrijekom rekla »ja ću se kandidirati«, ali je rekla da ćemo ju viđati (bit će da to znači i slušati) na toj mikrolokaciji i sljedećih pet godina. Potom je dala intervju »Hrvatskom tjedniku« (koji ju je inače nazvao »bestidnicom«, a papu Franju »antikristom«) i kazala da će se, naravno, kandidirati, ali ni to što je rekla da će se kandidirati još nije, tako ona tumači, objava njene kandidature, ona će tek uslijedila. Malo kompliciranije rečeno, predsjednica je kandidirala svoju kandidaturu za objavu kandidature. Međutim, nikako da izrijekom kaže da će biti kandidatkinja HDZ-a, nikako da kaže da će tražiti podršku stranke koja joj je omogućila da joj protekle četiri godine adresa radnog mjesta bude Pantovčak 241, 10000 Zagreb.

Stranka sada ovisi o njoj - ili će ona biti kandidatkinja stranke ili će stranka biti u golemim problemima. To, pak, znači da Kolinda Grabar-Kitarović za svoje djelovanje ima, u odnosu spram stranke, golemi manevarski prostor, a stranci ne preostaje ništa drugo nego da gleda (i sluša) što ona čini i da se od toga, štogod da činila i govorila, ne distancira. I tako predsjednica Republike i kandidatkinja za još jedan predsjednički mandat može održati dekoncentrirano ekscentričan govor u Kninu, a stranka o tome može samo šutjeti, toliko da ju ne mogu uzeti ni u zaštitu. Predsjednica Republike može svoju kandidaturu najaviti u tiskovini koja nije prijateljski nakonjena Plenkoviću i onome što on pokušava raditi, premalo je u tome nacionalističkog naboja, a i to će biti prešućeno.

Iako formalno nije članica HDZ-a, Kolinda Grabar-Kitarović u ovome trenutku u jednom važnom dijelu njenog djelovanja gospodari tom strankom. Zbog toga može bez opterećenja da će trpiti štetu od stranke javno govoriti kojeg je još ministra trebalo smijeniti prilikom nedavne rekonstrukcije i time izražava svoje nezadovoljstvo Plenkovićevom kadrovskom politikom. Može kritizirati Vladu zbog priprema za predsjedavanje Unijom sljedeće godine, govoriti da ne zna ne samo program predsjedavanja nego ne zna ni kakvi će biti vizuali hrvatskog predsjedavanja, može govoriti da se Hrvatska ne smije u tih šest mjeseci ponajprije posvetiti proširenju Unije (jer ipak je to Balkan), a Vlada i HDZ sve to mogu slušati i gutati. Reagirati je za njih u ovome trenutku riskantno.

Ne dogodi li se nešto neočekivano, ne pojavi li se još koji crni labud, takav odnos trajat će i u kampanji. Moguća, ali samo u teoriji, iznimka bila bi odluka Grabar-Kitarović da ne bude kandidatkinja HDZ-a, ali u tom slučaju ne bi imala nikakvih šansi za drugi mandat.

»Benzin vaš, ideje naše«

Uostalom, u intervjuu je rekla da neće okrenuti leđa stranci iz koje je izrasla, kolikogod se u nekim aspektima ne slaže s njenim politikama, bilo u vrijeme Ive Sanadera, bilo danas. Dakle, Grabar-Kitarović će od stranke tražiti ono što joj odgovara i treba, od logističke potpore koju golema mašinerija HDZ-a može dati, do financijske potpore, od stranke će uzeti ono što joj se sviđa, a ono što joj ne paše neće. Podsjeća pomalo na slogan Ostapa Bendera »benzin vaš, ideje naše«.

Štogod ona radila, kolikogod dekoncentrirana i dezorijentirana bila, HDZ će to morati podržati jer je njegov cilj da ona bude predsjednica još pet godina. HDZ-u ne treba još jedan izborni poraz, a za Plenkovića bi još jedan izborni poraz, uoči unutarstranačkih izbora, mogao biti politički fatalan.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.