Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. siječnja 2020.
Tribina "B" Darka Pajića

blog Plenković je kršten po sukobu interesa

snimio Nenad REBERŠAK
snimio Nenad REBERŠAK
Autor:
Objavljeno: 26. svibanj 2018. u 19:42 2018-05-26T19:42:00+02:00

Za političara koji se u kampanji krstio pojmom vjerodostojnosti porazno je što najveću nadu mora polagati u ovisnost, neobjektivnost i kukavičluk članova Povjerenstva za sukob interesa. Onog koje je sam odlučio smijeniti i formirati novo

Besposlen pop i jarca krsti! Poučno nam to tumači najvažniji glasnogovornik i branitelj premijerovog lika i djela Gordan Jandroković, uzaludno pokušavajući biti duhovit. Predsjednik Sabora u stvari je prvi kandidat za besposlenog popa, koji je spreman održati tihu misu svaki put kad se itko usudi dirnuti u njegova šefa Andreja Plenkovića. Jer misli da bi cijela Hrvatska trebala biti poput Jandrokovića. Nitko ne bi trebao sumnjati niti propitivati, a kamoli dovoditi u pitanje vjerodostojnost, poštenje i dobre namjere predsjednika HDZ-a. Plenkoviću ne pakirati! Jer imamo Jandrokovića da nam jarca krsti.

A stvari su ozbiljne. SDP-ovci su standardno šlampavi u svemu što rade. Pa su tako napravili i bitnu grešku prijavljujući Andreja Plenkovića Povjerenstvu za sukob interesa. Bilo bi daleko bolje da prijava nije stigla od Peđe Grbina i Siniše Hajdaša Dončića, već od predstavnika neke civilne udruge ili pojedinca izvan SDP-a, jer bi se na taj način izbjegla nepotrebna politizacija i tvrdnja da SDP-ovci proganjaju Plenkovića zbog svojih političkih interesa. Zato što se hrvatski premijer, to je sada očito, doista utapa u sukobu interesa. Jednostavno ne može pobjeći od činjenica. Naprosto je morao znati da se u Agrokoru namještaju poslovi za skupo plaćene konzultante. Njima je upravo hrvatska Vlada na čelu sa Plenkovićem dozvolila da pišu lex Agrokor i onda na temelju onoga što su napisali, kao i onoga što su zaboravili napisati, steknu pravo na savjetničke poslove vrijedne oko 500 milijuna kuna. Martina Dalić nije u tome mogla biti sama. Njezini mailovi svjedoče da se i naš premijer sastajao s članovima skupine Borg, a prijateljstvo s odvjetnikom Borisom Šavorićem samo je dodatna neugodnost. Ali važna. Simbolično je poražavajuće što je predizborni spot i svoj slogan »Vjerodostojno« snimao i promovirao upravo u uredu jednog od članova Borg skupine, koji mu je usput velikodušno i bez naknade omogućio korištenje tog ureda. Plenkoviću u ovoj zemlji više gotovo nitko ne vjeruje. Osim uvijek vjernog Gordana Jandrokovića i navodno još uvijek vjernih najbližih suradnika u HDZ-u.
Koliko god Povjerenstvo za sukob interesa imalo male ovlasti, njihovo je mišljenje jako važno. Tomislav Karamarko je bio uhvaćen u daleko manjem prijestupu, pa je ipak morao abdicirati. I nije uopće teško zamisliti da bi Plenković uskoro mogao doživjeti istu sudbinu. Vjerojatno će, kao i Karamarko, poslije vlastite smjene ustrajno tvrditi kako nikakvog sukoba interesa nije bilo, ali to više nikome neće biti važno.

Za političara koji se u kampanji krstio pojmom vjerodostojnosti, porazno je što najveću nadu mora polagati u ovisnost, neobjektivnost i kukavičluk članova Povjerenstva za sukob interesa. Onog koje je sam odlučio smijeniti i formirati novo, iako su i sami HDZ-ovci javno govorili kako je Dalia Orešković odradila vrlo dobar posao. Ali su svejedno instalirali Natašu Novaković, koja se još uvijek nalazi u tzv. probnom periodu. Od nje je teško očekivati da radi jednako dosljedno, nepristrano, hrabro i kvalitetno kao Dalija Orešković, baš zbog toga što ju je postavio HDZ.

Plenković je kršten po sukobu interesa. Jedina njegova obrana svodi se na neuvjerljive teorije po kojima je našeg premijera do tog oltara nosila skupina Borg i položila ga na krštenje, a da ovaj to nije znao, jer je bio tek beba, doslovno nedonošče, naivno i nespretno. Ni to ga naravno ne može amnestirati od odgovornosti, čak i ukoliko ga Nataša Novaković oslobodi svake sumnje.

Za Hrvatsku je apsolutno katastrofalan i pokušaj ministra Lovre Kuščevića, još jednog vjernog HDZ-ovog vojnika, da novim zakonom smanji ovlasti Povjerenstva za sukob interesa koje će, ukoliko taj prijedlog prođe, postati nevažno i suvišno, jer će moći kažnjavati političare samo ukoliko netočno ili nepotpuno popune imovinske kartice ili ih zakasne predati. Bit će svedeni na fikus u birokratskom uredu, bit će nevažni. Tu nakanu Kuščević očito provodi po premijerovom nalogu i to pokazuje da je Plenković spreman zbog vlastitog interesa žrtvovati apsolutno sve, pa tako i slabašne demokratske i civilizacijske standarde, koji su u Hrvatskoj ionako nedovoljni. Reformator, europejac, diplomat...? Plenković nije ništa od toga, već čovjek koji zarad vlastitog opstanka pokušava praktično ukinuti Povjerenstvo, iako time otvara prostor za nesmetanu političku korupciju na svim razinama. Od njegove vjerodostojnosti nije ostalo ništa. Simbolično je sahranjena u uredu Borisa Šavorića. I nije ga briga za to.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.