Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 26
Sutra: 9° 9° 26
28. siječnja 2020.
Tribina B

blog DARKO PAJIĆ Sirotinja ide s posla na groblje

Snimio Sergej DRECHSLER
Snimio Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 22. siječanj 2019. u 15:30 2019-01-22T15:30:44+01:00

Od početka ove godine umirovljenici se mogu zaposliti na pola radnog vremena, to je taj reformatorski podvig vlade Andreja Plenkovića. I već se vidi učinak. Traže se penzići, ali ne za neke lagane i dobro plaćene pozicije, ma kakvi, otvaraju se natječaji trgovačkih centara, traže se blagajnici, skladištari, trgovci opće prakse, traže se i taksisti...

Mislim dakle jesam. U mirovini sam, ali ne odmaram. Radim, što bih drugo. Ako sam četrdeset godina rintao i pošteno zaradio penziju, to ne znači da zaslužujem uživati, čuvati unuke i preostalo zdravlje. Bolje da radim, nego da kopam po kanti za smeće.

Ovo je suština jedne od rijetkih reformi, koje se u Hrvatskoj doista događaju. Zemlja koja ima premalo radnika, a previše umirovljenika, pronašla je jednostavno rješenje teškog i dosad nerješivog problema tako što je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić otkrio toplu vodu i odjednom pronašao vojsku potencijalnih šljakera pa deficitarnu radnu snagu više ne moramo uvoziti izvana, ili regrutirati među kolonama migranata, kojima ionako ne pada na pamet nastaniti se u Hrvatskoj, već kroz nju samo prolaze svjesni da ovdje bolji život teško mogu pronaći.

Imamo njih. Naše očeve, majke, djedove i bake. U reformi načina života pod nazivom: »Od kolijevke pa do groba radnici su samo roba«.

Od početka ove godine umirovljenici se mogu zaposliti na pola radnog vremena, to je taj reformatorski podvig vlade Andreja Plenkovića. I već se vidi učinak. Traže se penzići, ali ne za neke lagane i dobro plaćene pozicije, ma kakvi, otvaraju se natječaji trgovačkih centara, traže se blagajnici, skladištari, trgovci opće prakse, traže se i taksisti, a bogami je i turistička industrija bacila oko na potencijalne konobare, kuhare, sobarice, pa i na čuvare, naravno i noćne i dnevne, traže se i građevinski radnici i tu se vidi da su naša vlada i sveprisutni ministar posve zaboravili na neke detaljčiće bez kojih se mirovinska reforma uopće ne može zvati reformom već običnim šlamperajom i eksperimentom, čiji ishod i nije previše važan, jer će najgore biti onima, koji ionako nisu previše važni. A to je sirotinja.

Koliko se radi u sezoni? Tko efikasno kontrolira za sve radnike neke sitnice? Radno vrijeme, rintaju li 4, 8 ili 16 sati dnevno, plaćaju li se uredno prekovremeni, blagdani i noćni sati i jesu li uopće prijavljeni ili zajedno s poslodavcem love u crnom riskirajući da nikada ne budu plaćeni. Sezonci i ostali radnici masovno su izloženi šikaniranju u namjerno stvorenom kaotičnom sustavu za gaženje radničkih prava bez adekvatne kazne. Umirovljenici će se tu uklopiti, jer su radili do jučer i koliko sutra gledat ćemo na TV-u priče o starcima koji su mjesecima čistili i prali, služili i kuhali, po zimi i vrućini, sve dok ih nije kolpalo srce.

Nećemo vidjeti naravno nikakve propise o tome što uopće mogu raditi ljudi u poznoj starosnoj dobi, neće se uvesti smanjene norme, iako je valjda logično očekivati da mladić s 20 i starac sa 70 godina ne mogu raditi istim tempom i učinkom niti pola radnog vremena.

Tko izdrži – izdrži, a tko ne slobodno se može javiti ministru zdravstva Milanu Kujundžiću da mu on potanko objasni zašto se raznorazne bolesti ne mogu efikasno liječiti u hrvatskim bolnicama i zašto je bolje izvaditi novce iz džepa i platiti privatan pregled. Ne treba se zavaravati, neće u mirovini raditi bivši menadžeri, uživatelji povlaštenih mirovina, ni bivši političari, ni tajkuni, ni bivši saborski zastupnici, jer oni imaju.

Sirotinja ide s posla na groblje. Zato i imamo čak 300.000 umirovljenika koji bi radili. To je stvarno reforma. Okrutna i nemilosrdna, ali reforma. Jer je hrvatska Vlada spoznala što treba isporučiti vlastitim građanima, a svodi se na sljedeću poruku – »Kolikogod malo imate, mi vam uvijek još manje možemo dati«. Zato i šljakamo. U mirovini.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze