Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
29. siječnja 2020.
TRIBINA »B«

blog DARKO PAJIĆ Jedanaest veličanstvenih

DARKO PAJIĆ Jedanaest veličanstvenih
DARKO PAJIĆ Jedanaest veličanstvenih
Autor:
Objavljeno: 8. siječanj 2019. u 21:14 2019-01-08T21:14:47+01:00

Postoji li politička korupcija, sasvim je suvišno pitanje u Hrvatskoj. Uskok istražuje? DORH se uključio? Pa to su tako lijepe vijesti, dobro da su se sjetili. Trebalo je samo desetak saborskih zastupnika, koji su iznenada i ničim izazvani promijenili stranački dres, pronašli naknadnu pamet i shvatili da je baš Milan Bandić nešto najbolje što se ikada dogodilo u hrvatskoj politici, trebalo je samo nekoliko godina tih sumnjivih pretrčavanja, pa da u Uskoku shvate da nešto možda i nije u redu. Tragikomično je što pokretanja istrage vjerojatno ne bi ni bilo da nije predsjednik HSS-a Krešo Beljak odlučio prijaviti svog dojučerašnjeg stranačkog kolegu Mladena Madjera Uskoku zbog prelaska u naručje sveprisutnom gradonačelniku Zagreba, koji na otvorenoj sceni uživa titulu prvaka političkog klijentelizma kakva još nija viđena u nekoj uređenoj i stabilnoj demokraciji bilo gdje na svijetu.

Stvar je i mimo istražnih radnji sasvim jednostavna. Bandić je dobio samo dva zastupnika po volji naroda, na izborima nije zaslužio više. Danas kad više nije pionir, već prekaljeni profesionalac u političkoj trgovini, zagrebački gradonačelnik ima ukupno 13 zastupnika u svom klubu, usput i ona tri u Gradskoj skupštini Zagreba bez čijih mu ruku ne bi prošao proračun. Sve po istom modelu. Stekao je jedanaest veličanstvenih saborskih prebjega, sasvim mimo volje naroda. Ne pričamo pritom o nekoliko pokradenih glasova, već o nekoliko stotina tisuća glasova koji su potrebni za ovako veliki klub zastupnika u Saboru. A njih Bandić nema. I to je prevara birača.
Tu prevaru podupire i predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković, koji bi prvi trebao ustati i zaštititi dignitet Sabora i vlasti općenito i reagirati kako bi se zaštitila vjerodostojnost politike kao profesije tako da političare nitko ne bi smio tek tako karakterizirati kao kolebljivce, prevrtljivce i lažove.

Plenkoviću takvo što ne pada na pamet, on se jučer ponovo pravio zbunjen i zadovoljio se konstatacijom kako on osobno s ovom političkom trgovinom nema nikakve veze. Nije ga briga što od nje itekako ima koristi. A i sam je itekako uprljao ruke, dovoljno je samo spomenuti slučaj Tomislava Sauche i Vrdoljakovog HNS-a. U ovom teatru apsurda čovjeku gotovo dođe da se sažali nad sudbinom jedinog političara u Hrvatskoj koji je osuđen zbog političke korupcije. Riječ je o Željku Sabi, koji je u zatvoru proveo nešto manje od osam mjeseci. Kaže Sabo kako je u njegovom slučaju hrvatsko pravosuđe reagiralo nezamislivo brzo i efikasno. Osuđen je u roku od 5 mjeseci, Vrhovni sud je za dva i pol mjeseca riješio žalbu, a Ustavni sud dodatnu žalbu za 22 dana. I teško se ne složiti s njim kad misli da bi njegov slučaj trebalo ponovo otvoriti, jer nije u redu da samo on bude osuđen. Realno, lijeka nema niti će ga biti. Prijedlog da se zakonom zabrani pretrčavanje s mandatima načelno nije loš, ali je to preblaga mjera. Trebalo bi im doživotno zabraniti bavljenje politikom. A to je samo teoretski moguće, jer ipak oni sami sebi pišu i određuju zakone. Takvi nisu slučajno. Valja im misliti o sebi, svojoj plaći, funkciji, fotelji, mirovini... A što drugo od njih očekivati?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze