Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. siječnja 2020.
Tribina ''B'' Darka Pajića

blog Cvitana je odavno trebalo smijeniti

Cvitana je odavno trebalo smijeniti
Cvitana je odavno trebalo smijeniti
Autor:
Objavljeno: 21. travanj 2018. u 22:32 2018-04-21T22:32:05+02:00

Kad bi Eliot Ness dobio posao u Hrvatskoj, nikada ne bi uhapsio najvećeg mafijaškog bossa Ala Caponea. Jednog bi dana zajedno s njim održao tiskovnu konferenciju i svima javno objavio kako je utaja poreza samo nepromišljeni čin zbog kojeg nema smisla nikoga progoniti. Uostalom, bilo bi tragikomično da jedan tako čuveni mafijaš odradi kaznu guljenjem krumpira u pučkoj kuhinji. Ili da dočeka zastaru braneći se sa slobode.

Nevjerojatna je dobrohotnost s kojom su saborski zastupnici gotovo svih stranaka dočekali izvješće državnog odvjetnika Dinka Cvitana o svom radu. Hvale ga unisono HDZ-ovci, što i nije neko iznenađenje, ali ga hvale i SDP-ovci, primjerice Peđa Grbin, kojemu je Cvitan bio »profesionalac od glave do pete«, iako bi u uređenom društvu samo slučaj Tomislava Sauche bio dovoljan da Cvitan dobije neprolaznu ocjenu za svoj rad. Državni odvjetnik u odlasku to bez imalo srama priznaje i kaže kako je u njegovom mandatu bilo i gafova. On se danas ipak ne bi pojavio na Markovu trgu u društvu premijera Plenkovića i zahvaljivao na dokazima o lažiranju putnih naloga.

Ta lakrdija bez presedana pokazuje koliko je rad DORH -a bio politički kontroliran i koliko je Cvitan dozvolio da mu se politika miješa u posao. Prošle su već tri godine od marifetluka s dnevnicama, prošlo je više od godinu dana od sramotne pressice državnog odvjetnika i premijera, a Tomislav Saucha, slobodan kao ptica na grani, čeka suđenje, usput svojom rukom cementira tanku HDZ-ovu saborsku većinu, iako je svoj mandat zaradio u oporbenom SDP-u, pa je nedvojbeno riječ o nemoralnom političkom konvertitstvu. Optužnica jest podignuta, a onda je, a to je baš zanimljivo, vraćena USKOK-u na doradu. I tako vrijeme ide, vlast je stabilna, Saucha poslušno glasa, a tu političku otimačinu pomogao je skrojiti »profesionalac od glave do pete« na čiji mandat ni suludo slijepi i gluhi SDP-ovci nemaju veće zamjerke.

Usput, a to valja opetovano ponavljati, slučaj Saucha mora biti relativno jednostavno riješiti. Pa nije to Agrokor, već kriminal iza kojeg je ostala hrpa dokumenata i lažiranih putnih naloga s krivim potpisima i datumima koji su lako provjerljivi i dovoljno inkriminirajući, jer tih plaćenih putovanja u većini slučajeva nije ni bilo. No, već smo naučili da niti jedna istraga u Hrvatskoj nije ni brza ni jednostavna, pa tako ovdje problem predstavljaju grafološka vještačenja potpisa, iako tu nikakvog sporenja ne bi smjelo biti.

Našem profesionalcu nije neugodna ni priča o Milanu Bandiću, kojemu se beskrajno čekalo na potvrdu optužnice, pa su onda i uslijedile žalbe, pa se na kraju Hrvatskoj dogodilo da je Bandić čekajući suđenje u međuvremenu osvojio još jedan mandat na čelu Zagreba, te postao i ostao važan jezičac na vagi koji u Hrvatskom saboru zajedno sa Sauchom osigurava tanku većinu Plenkovićeve Vlade. Ako ove činjenice nisu dovoljan dokaz o interesnoj isprepletenosti i utjecaju politike na DORH, onda se i građane Hrvatske, koji ovu predstavu nemoćno promatraju, proglašava kretenima – »od glave do pete«. Šlag na torti jest treća karika vladajućih, a to je HNS-ov Ivan Vrdoljak, kojemu sada stiže optužnica zbog navodnih prijetnji koje je Vrdoljak uputio 2015. godine članu Uprave Nuklearne elektrane Krško Hrvoju Perhariću. Što su tri godine u životu jednog državnog odvjetnika i jednog političkog konvertita? Prođu dok trepneš okom. Tako će i presudu Vrdoljak možda i dočekati jednog dana, kad Vlada HDZ-a i HNS-a završi mandat.

Na kraju ove profesionalne balade dolazi i Agrokor, afera koja je potresla cijelu zemlju, a rezultat je da apsolutno nitko u Hrvatskoj nije u zatvoru zbog oko 56 milijardi kuna duga. Njima treba pribrojiti i slobodnog Ivicu Todorića u Londonu. Silne su milijarde DORH-u prohujale s vihorom, a novi državni odvjetnik Dražen Jelenić taj vihor ima samo nemoćno gledati, jer DORH objektivno nije ni spreman odraditi tako zahtjevan slučaj kakav je kriminal u Agrokoru.

Jelenić tvrdi, kao i svi državni odvjetnici dosad, kako na njega politika neće imati utjecaja, iako je upravo suprotno. Između ostalih, Cvitan je održao na životu Plenkovićevu Vladu. Samo zbog Sauche, Bandića i Agrokora morao je već biti smijenjen, a to bi mu se i dogodilo da nije bio tako veliki profesionalac. I dobro poslužio onima koji su odlučivali o njegovoj sudbini. Krug je zatvoren, pravila se znaju. Zato ćemo i dobiti novog državnog odvjetnika od kojeg se nikada manje nije očekivalo. S Cvitanom je otišao i dio ugleda DORH-a kao nezavisne institucije. Nažalost nepovratno.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze