Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
16. studenoga 2019.
Drugo mišljenje Zdenka Duke

blog Željko Reiner - sluga pokoran

Foto D. Kovačević
Foto D. Kovačević
Autor:
Objavljeno: 20. travanj 2016. u 7:21 2016-04-20T07:21:26+02:00

Gotovo nikad dosad nismo u Hrvatskoj imali predsjednika Sabora s manje osobne i moralne, a onda i intelektualne vjerodostojnosti i integriteta od akademika Željka Reinera.

Usporediv je možda jedino s Nedjeljkom Mihanovićem koji je samo godinu dana, u razdoblju 1994-1995. bio predsjednik parlamenta i koji je ostao zapamćen po tome što je relativizirao zločine u logoru smrti u Jasenovcu pa je govorio da se tamo izvodila „Mala Florami“. Prije nego što je Mihanović postao predsjednikom, nakon smjene Stipe Mesića, malo je tko i u intelektualnoj javnosti za njega čuo a svojim je 'provalama' nerijetko uveseljavao novinare i javnost.

Akademik Reiner ne 'provaljuje' baš tako da bi mu se često smijali, iako ima i toga, ali je vrlo pokorni poslušnik svog šefa stranke, s mnogo repetitivnog i ulizivačkog dara, reproduktivac bez trunke originalnosti, netko za kojeg se čini da u politici i ne može, pa i ne želi donositi samostalne odluke. To nije za životne štrebere.

Šef parlamenta ipak u svakoj zemlji mora biti jaka politička figura, imati čak i državnički autoritet, barem s ciljem da ga se uvažava i kod kuće i u inozemstvu prema onome što zna samostalno reći, poručiti i učiniti za javno dobro, ako još netko misli da bi politika doista to trebala biti. Ništa od toga Reiner ne posjeduje.

Dva dana nakon što je postao saborski predsjednik, onako se gotovo seoski provincijalno provozikao pod policijskim rotirkama na granici, pored beskonačne kolone sa skijašima. U inauguracijskom govoru je najavom novog imena Sabora (onog iz vremena iz NDH), a ime je i nemoguće mijenjati bez promjene Ustava, zapravo najavio politiku eskalacije i verbalnog i fizičkog nasilja prema manjinskim predstavnicima, ali i svima drugima koji ne misle kao Karamarko i Hasanbegović.

Uvijek je prepun hvale za inteligentnog, simpatičnog, komunikativnog šefa. Karamarko se uspio „isprofilirati kao državnik koji je pet puta pobijedio na izborima različitih vrsta i uživa prebiscitarnu podršku među članstvom HDZ-a“.

A najviše mu se Reiner divi zbog jedne stvari - da je uspio svoj ego „toliko nevjerojatno suspregnuti“ pa je prihvatio da ne inzistira da bude premijer. Što na to reći - da je Karamarko inzistirao da bude premijer, ne bi bilo vlade s HDZ-om.

U petak ujutro u Saboru, u organizaciji Karamarkovog faktičnog glasnogovornika Pere Ćorića počela se potpisivati peticija protiv Vesne Pusić kao kandidatkinje za generalnu tajnicu UN-a. Premijer Orešković dosta prirodno doživljava to kao peticiju protiv njega, jer je prethodno jasno kazao da će njegova Vlada Vesnu Pusić podržati. Karamarko u nedjelju hladno kaže novinarima da za peticiju nije čuo. A Reiner u nedjelju navečer govori da je za peticiju doznao iz medija. Iako je vodio saborsku sjednicu, ništa nije čuo ni vidio!

Željko Reiner daje opomenu Nenadu Staziću jer je u saborskoj raspravi kazao za Vladu da je 'tragikomična'. Ta njegova odluka o tragikomičnosti zaista je tragikomična, za smijati se i plakati istodobno. Jer, to je baš ono kako hadezeovci iskreno restriktivno shvaćaju slobodu govora, kad ih se kritizira. Ali je odluka glupa jer i ne namjerava prikriti da je HDZ-ovo shvaćanje demokracije iznimno deficitarno.

A onda, upozorio je Dragu Prgometa da je bolje da ne naziva novinare „psima-čuvarima demokracije“ nego samo „čuvarima demokracije“. Jer, šef Sabora valjda nikad nije čuo za rašireni novinarski engleski izraz „watchdog“.

Reiner rijetko bezobrazno konstatira: „Očito onima koji su odlučili bojkotirati komemoraciju u Jasenovcu počast žrtvama i izražavanje pijeteta ne znače ništa, već im je to naprosto bio izgovor za politikantski obračun sa svima s kojima se ideološki ne slažu“. I dalje - „sada imamo tri proslave u Jasenovcu, jer to nije komemoracija, izražavanje pijeteta i sućuti prema žrtvama, za mene je to podjela koju nije uzrokovao HDZ ni Vlada“. O kakvim on proslavama priča? Proslavama čega? Četverogodišnjeg kontinuiranog ubijanja?

Imovina liječnika i političara Željka Reinera i njegove supruge 'teška' je tek nešto manje od 10 milijuna kuna. I neka je. Uspio je objaviti imovinsku karticu kao posljednji od zastupnika, tri mjeseca nakon što je to bio dužan učiniti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.