Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. listopada 2019.
Drugo mišljenje

blog ZDENKO DUKA Neka institucije ne budu prostitucije

Foto: Darko JELINEK
Foto: Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 8. listopad 2018. u 22:18 2018-10-08T22:18:56+02:00

Neka prostitucije rade svoj posao, tako je SDP-ov potpredsjednik Peđa Grbin poručio u petak u Hrvatskom saboru predsjedavajućem Milijanu Brkiću, koji je bio prethodno izrekao svoju povijesnu ocjenu (a izvor je ona već i u Europi, po dosta širokoj povijesnoj reviziji, glasovita hrvatska Wikipedija) o tome kako su pred rat Ivica Račan i SKH/SDP oružje teritorijalne obrane predali JNA.
Pustimo sad to, nego je »neka prostitucije rade svoj posao« jasna parafraza ovdje u Hrvatskoj toliko puta izgovarane rečenice – »neka institucije rade svoj posao«. A institucije mogu biti i prostitucije.

Dok institucije tobože rade svoj posao, toliko se dobije na vremenu, toliko se sve stvari umrtve i sve što treba, sve afere i skandali padnu i legnu u zaborav, da javnost i građani više nikoga i ne »gnjave«, sve do nadirućih novih afera koje opet ne rješavaju nikakve neovisne institucije nego moćnici. Sve je manje institucija u Hrvatskoj koji imaju ikakve veze s nama građanima, a mi kao formalno imamo kontrolu nad njima jer ih direktno i indirektno biramo putem različitih oblika izvršne, zakonodavne i sudske vlasti. No, sve je to »duboka« država a o njoj siroti birači ne odlučuju.
Ta frazetina da »neka institucije rade svoj posao« koja zapravo od samog stvaranja samostalne Hrvatske, uz izuzetak vrlo rijetkih razdoblja, u Hrvatskoj ništa ne znači, posebno je često korištena i u ovoj posljednjoj aferi vezanoj uz Milijana Brkića i Tomislava Karamarka (koji je u aferi baš neopravdano zanemaren!), ali vezanoj zapravo uz način djelovanja cjelovitog represivnog i obavještajnog aparata ove države, otkad ona postoji. To o institucijama i njihovom poslu ponavljali su ovih dana Andrej Plenković, Milijan Brkić, Lovro Kuščević, Davor Božinović, pa onda i Branimir Glavaš te Ivan Penava u kontekstu istrage i procesuiranja ratnih zločina. Puna usta institucija.

Očito je da premijer Andrej Plenković nema neku ozbiljniju namjeru da politički prodrma taj odnos vladajućih političara i velikih moćnika-lovaša i sudske vlasti, tu koruptivnu spregu agenata, paraagenata, policajaca i sudaca. Brkić će otpasti kao suhi list, i ovako i onako, ali lako moguće samo privremeno, dok se »njegovi« opet ne osnaže.
Stvoren je parasustav koji ima svoja pravila, pa su i kriminal i afere pravilo (samo se za njih ne bi smjelo znati), a ne izuzeci. Prije svega je riječ o represivnom aparatu i sudstvu, jer građani stradavaju zbog nejednakosti pred zakonom u nominalno pravnoj državi. Te su stvari i te kako premijerski posao, bez obzira na djevičansku nedodirljivost, neovisnost institucija u samostalnoj Hrvatskoj. Sve je premijerski posao ako on ima nekih ozbiljnijih ambicija da popravi stvari u ovoj zemlji. Ako je tu prolazan, onda mu se ne isplati u to upuštati. Možda mu je i pametnije, ako ikako može, postati potpredsjednikom Europske komisije.

I kad bi ga se htjelo, raščišćavanje puno košta. Nije lako prihvatiti da bi istražno-represivni i pravosudni sustav trebalo mijenjati gotovo iz temelja. Sadašnju vlast i vladu na tako nešto nitko niti ne tjera. HDZ-ova sadašnja vlada ima komotnu poziciju u kojoj joj nikakva afera neće ozbiljnije naškoditi. Birači HDZ-a su navikli na koje kakve marifetluke i kriminal u njihovoj stranci, oni za sve to ionako znaju iz početka i za njih praktički nema nikakvog razloga da se stvari popravljaju. A što se tiče institucija, Vrhovni sud RH je ionako krajem 2015. godine ukinuo presudu u aferi u tzv. aferi Fimi Media, u kojoj su Ivo Sanader i ostali, uključujući i HDZ, bili proglašeni krivima zbog izvlačenja nekoliko desetaka milijuna kuna iz javnih poduzeća tijekom Sanaderova mandata. Dovoljno je pogledati procese protiv Milana Bandića ili Nadana Vidoševića, oni nikad neće završiti.
Drugo je međunarodna zajednica. Ali, onog trenutka kad je Hrvatska pripuštena u EU, i bez (daljnjeg) monitoringa i Bruxellesu je bilo jasno da će se u Zagrebu vladati po starom, onako kako se tu i prije vladalo.

A u međuvremenu su se i u Europi a i u svijetu stvari gotovo stubokom promijenile. U SAD-u iliberalni, opasno narcisoidni predsjednik Donald Trump i sam radi na uništavanju američkih demokratskih institucija a Europskoj uniji prijeti dezintegracija, dirigirana žestokim populističkim, antiimigracijskim, desničarskim valom. Današnja Mađarska, Poljska pa čak niti Italija nisu uzori za demokratskiju, pravedniju i socijalniju Hrvatsku.
Takav putokaz ne pokazuje više niti slaba i dezorijentirana hrvatska opozicija. Pa nas je strah da će hrvatske institucije još dugo raditi traljav posao.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.