Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
20. studenoga 2019.
Drugo mišljenje Zdenka Duke

blog Tamo daleko se četnikuje, ovdje ustašuje

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 23. ožujak 2016. u 7:52 2016-03-23T07:52:59+01:00

Aleksandar Vučić nije mogao dočekati trenutak kad će u hrvatskoj izbornoj noći čestitati na pobjedi Tomislavu Karamarku. Bio je prvi iz inozemstva koji je to učinio, poput bliskog prijatelja, dok su se glasovi još brojali, a kada je (pogrešno) izgledalo da Domoljubna koalicija pobjeđuje Hrvatsku raste sa čak osam ili devet mandata prednosti te da Karamarko sigurno postaje premijer.

Vučić je očigledno bio zadovoljan što se riješio 'ludog' Milanovića koji mu je onomad, u žaru predizborne kampanje i prolaska brojnih izbjegličkih kolona iz Srbije u Hrvatsku poručio: „Šaraj, brate, malo!“, a kad Vučić nije počeo „šarati“ onda je hrvatski MUP na neko vrijeme bio zatvorio granice za srbijanske kamione.

ilanović je na RTS-u  govorio da je on prijatelj Srba u Hrvatskoj i da hrvatski Srbi u velikoj mjeri glasaju za SDP. Možda su mu mnogi u Srbiji u to i povjerovali, ali stranački prijatelji su stranački prijatelji. 'Crni' vole 'crne', srbijanski 'crni' hrvatske 'crne', Vučićevi Karamarkove, oni se razumiju, i jednima i drugima je politička misao vodilja - maksimalna zaštita nacionalnih interesa. Pa makar ako su ti interesi na srbijanskoj strani protuhrvatski, a na hrvatskoj strani protusrpski.

Slušali smo priče kako su Dačić i Karamarko lijepo surađivali i družili se za vrijeme kad su obojica, prije nekoliko godina, bili ministri unutarnjih poslova dviju zemalja. Predsjednik Nikolić ljubio je predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović triput, a onda mu je ona postavila pet uvjeta koje Srbija mora ispuniti prije no što on dođe u službeni posjet Zagrebu. Aleksandar Vučić navodno je sugerirao Miloradu Pupovcu da surađuje s Karamarkovom koalicijom. Sve dok ga možda nije iznenadilo da pet tisuća ljudi u središtu Zagreba skandira onaj Šimunićev i Šubić Zrinjskog pozdrav „Za Dom spremni!“. A glavni tajnik prijateljskog HDZ-a preporuča Pupovcu da ode iz Hrvatske ako misli da je ovdje ugrožen.

Tamo se četnikuje, a ovdje se ustašuje, ali nije li to jedno s drugim uvijek dobro išlo? Najgora je partizanština!

E, ali sad hrvatski domoljubi na sve prethodne simpatije srbijanskih naprednjaka blokiraju Srbiju u otvaranju poglavlja o pravosuđu i postavljaju uvjete, iako su hrvatski pregovarači bili potpisali da neće blokirati druge zemlje pri ulasku u EU zbog bilateralnih pitanja. 

Stav je Ministarstva vanjskih i europskih poslova da neće Srbiji dati zeleno svjetlo za otvaranje pregovora s Europskom unijom u poglavlju 23. i 24., sve dok Srbija ne ukine sporni Zakon o univerzalnoj jurisdikciji.

Prije nešto više od dva mjeseca Hrvatska je najavila da će od Pentagona zatražiti lansere raketa i nabaviti nekoliko balističkih raketa, a Srbija da će onda od Rusa zatražiti dva raketna sustava.

Ovdje je granica gdje se sukobljavaju ruski i američki interesi, kao što su se sukobljavali i ranije, gotovo cijelo 20. stoljeće.

Hrvatsko zaustavljanje Srbije neće uspjeti, ali je tvrda nacionalistička politika jedino što HDZ-ova vlast želi i može ponuditi, kad već nesuglasice i svađe blokiraju reforme i politiku koja bi pokušala donositi racionalne pa makar i teške odluke, dignuti gospodarstvo i makar u dugoročnom razdoblju poboljšati život građanima.

Jako iskusno i starački mudro je u intervjuu jednom srbijanskom listu 96-godišnji Josip Manolić kazao da bi Hrvatska i Srbija trebale zatražiti demilitarizaciju Balkana. To je tako daleko od realnosti sadašnjih ali, bojimo se, i nekih sljedećih hrvatskih i srpskih vlasti. Utopijska i nerealna, ali sjajna, jedina moguća ideja u još jednom opasnom vremenu, na Balkanu i blizu njega.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija