Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 26
Sutra: 10° 10° 26
6. prosinca 2019.
Drugo mišljenje Zdenka Duke

blog Stepinac, srećo hrvatska!

Foto D. Senčar / HINA
Foto D. Senčar / HINA
Autor:
Objavljeno: 13. travanj 2016. u 7:12 2016-04-13T07:12:29+02:00

Gospođa Orešković nema egzistencijalnih problema kakvih sve više imaju Hrvatice i Hrvati pa se teško može uživjeti u ulogu prosječne građanke. Malo je kome danas glavni problem u životu hoće li Papa Franjo učiniti svecem kardinala koji je umro prije 56 godina

To da se Tim Orešković, neočekivani hrvatski instant-premijer, na najvišoj funkciji u zemlji i dalje ne može snaći svima je jasno. Još uvijek je teško baš točno utvrditi što je htio reći, ali nije uvjerljiv ni onda dok tečno čita s blesimetra, kao u ponedjeljak, kad je prije dolaska Nicolasa Deana, posebnog izaslanika američkog State Departmenta za pitanja holokausta, osudio zločine počinjene od ustaškog režima.

"Hrvatska vlada i ja osobno, osuđujemo zločine počinjene od ustaškog režima. Dvadeset i drugi travnja je dan sjećanja i odavanja počasti nevinim žrtvama logora Jasenovac, za koji je i blaženi kardinal Stepinac ustvrdio da je bio 'najveća ljaga' za Hrvatsku“, iščitao je Orešković ispred TV-ekrana. Dodao je da mu je žao što se komemoracija u Jasenovcu politizira, dovodi do podjela u društvu, vrijeđa žrtve i njihove obitelji i nanosi štetu Hrvatskoj.

Prošlog je tjedna Orešković sa suprugom Sanjom i četvero djece bio u posjetu kod Pape Franje i pritom je gospođa Sanja, zaplakavši, zamolila Papu da kanonizira blaženog kardinala Alojzija Stepinca.

“Dragi Sveti Oče, svaki dan molim za Vas. Imam jednu posebnu molbu: srca bi nam bila puna da Crkva kanonizira kardinala Alojzija Stepinca. To bi puno značilo za našu domovinu Hrvatsku. Hvala Vam na tome, Sveti Oče i hvala Vam za Svetu godinu milosrđa dragi Sveti Oče, računajte na nas Hrvate koji u svojim molitvama upiru nade za sretniju budućnost naše zemlje“, rekla je Papi gospođa Orešković i poklonila mu srebrni medaljon s likom, a koga drugoga nego - blaženog kardinala. Njezin suprug je izjavio da se nada da proces kanonizacije Stepinca neće biti dug „da hrvatski narod ponovno ne pati“.

Gospođa Orešković nema egzistencijalnih problema kakvih sve više imaju Hrvatice i Hrvati pa se teško može uživjeti u ulogu prosječne građanke. Malo je kome danas glavni problem u životu hoće li Papa Franjo učiniti svecem kardinala koji je umro prije 56 godina.

Ali, osim toga, ne bi sva hrvatska srca bila ispunjena kad bi Stepinac postao svecem. Srca Srba u Hrvatskoj vjerojatno ne bi bila ispunjena radošću jer, kao i mnogi Hrvati, misle da se Stepinac nije otvoreno suprotstavljao uspostavljenom ustaškom zločinačkom režimu, niti biti rasnih zakona niti deportacijama nego je svojim vrlo povremenim pismima Paveliću tražio, na primjer - „da se ne ubije nijedan Srbin, ako mu se ne dokaže krivnja radi koje je zaslužio smrt“, iako on zna „da su Srbi počinili teških zločina u našoj domovini u ovih dvadeset godina vladanja“. Ili - da Židovima koje ustaše deportiraju, bude omogućeno da spreme najnužnije stvari, da se otpremanje ne vrši u prenatrpanim plombiranim vagonima, naročito ne na udaljena mjesta, te da im se daje dovoljno hrane.

Istina, pomagao je pojedinim progonjenim Židovima i Srbima, pa i prijelazom na katoličanstvo kako bi spasili glavu. Pozdravio je uspostavu NDH a, i poslije tolikih zločina, koncem 1944. ipak je primio od NDH visoko odlikovanje, nije ga odbio.

Naš kanadski premijer Tim nama koji ovdje cijeli život živimo nameće Stepinca kao nekakav vrhunski moralni autoritet za procjenu o ustašama i NDH! Da ne bi valjda netko mislio da je Tim pao pod utjecaj kakvih komunista kad već tako odjednom, prvi put osuđuje „zločine počinjene od ustaškog režima“.

Inače, kardinal je jasenovački logor nazvao „sramotnom ljagom za Nezavisnu državu Hrvatsku“ poslije ubojstva sedmero slovenskih katoličkih svećenika u logoru. Državu, takvu zločinačku, s rasnim zakonima, nikad nije doveo u pitanje.

Dosta nam je budalastih indoktrinacija hrvatskih srdaca u tekućim nam bespućima povijesne zbiljnosti. A čini nam se čak i da je Papi Franji uvijek malo zlo kad mu dolaze Hrvati.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.