Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. studenoga 2019.
Drugo mišljenje Zdenka Duke

blog Paljenje Reichstaga

Paljenje Reichstaga
Paljenje Reichstaga
Autor:
Objavljeno: 6. travanj 2016. u 8:10 2016-04-06T08:10:59+02:00

Liči na ludost ići opljačkati baš zgradu zagrebačke kriminalističke policije. Čini se to previše bizarnim i bezobraznim, to se radi samo ako je jedan od ciljeva, makar i kolateralnih, poniziti one koji tu rade i koji su u policiji odgovorni baš za to - da im se takvo poniženje ne dogodi.

Obično se i veći novac može uzeti prilikom pljačke banke ili kakvim presretanjem transfera novca. U normalnim okolnostima nekako je lakše opljačkati banku nego ići u rizik s policijom. Osim ako jako, jako dobro ne poznaješ situaciju u policijskoj zgradi, osim ako ne poznaješ sve slabosti osiguranja i osim ako točno ne znaš gdje treba doći, što uraditi i koliko se novca i eventualno još nečega u čijem sefu nalazi.

Da su policajci nerijetko povezani s kriminalcima baš svugdje u svijetu nije novost. U Hrvatskoj su također povezani, barem posljednjih 25 godina, pa se policajce ponekad i sudski kažnjavalo zbog takvih pojedinačnih pa i klanovskih veza.

Jučer su zbog odgovornosti za takvu bizarnu pljačku u zgradi kriminalističke policije u Heinzelovoj odstupili sa svojih dužnosti ravnatelj policije Vlado Dominić, načelnik zagrebačke policije Goran Burušić, načelnik Sektora kriminalističke policije zagrebačke policijske uprave Danijel Žugel i voditelj Službe za unutarnju kontrolu Stjepan Jurenec, a s dužnosti je udaljen zagrebački načelnik Sektora organiziranog kriminaliteta Željko Dolački u čijem se uredu nalazio provaljeni sef.

Dok su pregovarači HDZ-a i Mosta pregovarali o koalicijskoj vladi, šef HDZ-a Karamarko tražio je da sektor unutarnjih poslova pripadne HDZ-u, jer je on 14 godina u životu radio u policijskom i obavještajnom sektoru. Valjda baš zbog toga, Most je inzistirao da oni dobiju Ministarstvo unutarnjih poslova i nikako u tome nije popuštao HDZ-u.

A gotovo otkako je sastavljena Vlada Domoljubne koalicije i Mosta na čelu s premijerom Oreškovićem, njezin prvi potpredsjednik Tomislav Karamarko tražio je od ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića da smijeni Dominića, Marija Bertinu, šefa policijskog USKOK-a, da 'počisti' policiju od kadrova koji su, kako je više puta ponavljao Karamarko, „dio sustava zlorabili za stranačke, SDP-ove potrebe“. Nije on, dakako, imao dokaze za to ali je imao „indicije“, kao što je imao i „indicije“ da su ga pokrali na izborima, a „indicije“ su katkad učinkovitije od dokaza.

Istina, Orepić jest smijenio Bertinu ali Dominića nikako nije htio smijeniti, jer bi to uostalom bilo i protuzakonito učiniti prije isteka mandata, bez oslonca na neki zakoniti razlog, s dokazima.

Da je Karamarko tražio od koga bliskog da mu savjetuje što da učini u toj situaciji, možda bi mu taj odgovorio da bi bilo najupečatljivije krajnje kompromitirati policijski sustav tako da ministar Orepić doista nema drugog izlaza nego smijeniti glavne policijske ljude. Kako? Pa bilo bi sjajno kad bi neki kriminalci (ili policajci, svejedno) krenuli u pljačku samog srca policije, pritom je najmanje važan opljačkani novac. To je tek toliko da maskira trag. Nego, najvažnije bi bilo da narod vidi kakvi nesposobnjakovići tamo sjede. Pobogu, kakvi su to policajci čiju glavnu zgradu pljačkaju kriminalci!?

Glavni, stvarni Karamarkov glasnogovornik otkako je ove Vlade Pero Ćorić, glavni tajnik HSP-a Ante Starčević jasno je jučer izgovorio našem novinaru da ova pljačka pokazuje da treba 'počistiti' cjelokupnu administraciju, jer jedino tako nova vlast može preuzeti odgovornost za ono što se događa u državi. Ne može, kaže Ćorić, on suditi jesu li ljudi iz bivšeg sustava nesposobni, ali svakako ih valja 'maknuti'.

Kad je ono 1933. zapaljen njemački Reichstag, njemački nacisti su vatru iskoristili za preuzimanje vlasti i početak velikog progona neistomišljenika.

Neće se ovdje ići tako daleko, ali ako slijedimo logiku Pere Ćorića - zašto ne iskoristiti odličnu, sretnu priliku?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.