Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. prosinca 2019.
Drugo mišljenje Zdenka Duke

blog Kolinda, je li Joe Šimunić terorist?

Foto D. Kovačević
Foto D. Kovačević
Autor:
Objavljeno: 6. srpanj 2016. u 7:25 2016-07-06T07:25:08+02:00

Onako kako su baklje za KGK 'terorizam', na isti je način i ZDS 'terorizam' jer od toga na isti način pati nogometna reprezentacija, država, narod i što sve ne. Naplaćuju se kazne HNS-u zbog toga, ali kao da ih to i dalje ne smeta

Dok sluša i(li) čita svakodnevne politikantske budalaštine hrvatskog nogometnog izbornika Ante Čačića, jedan normalni navijač hrvatskih sportskih reprezentacija ipak ne očekuje i ne može vjerovati da za sličnim rječnikom ovom Čačićevom i rječnikom Zdravka Mamića iz njegovih 'najboljih', ali i ovih današnjih dana, poseže i predsjednica RH.

Kad je prije dvadesetak dana grupa huligana bakljama i topovskim udarom nakratko prekinula utakmicu između Hrvatske i Češke u Saint Etienneu, Kolinda Grabar Kitarović odaslala je Facebook post u kojem „vama neprijateljima Hrvatske, mrziteljima svoje reprezentacije i države (tzv. orjunašima) poručujem: odgovarat ćete i za ovo i za svastiku! Sram vas bilo!“

Nekoliko dana ranije, gostujući kod osuđenog narko-dilera u „Bujici“, njezin i HDZ-ov izdašni donator i 'poznanik', a možda i prijatelj, Zdravko Mamić je komentirao trogirski transparent „Sve izgubili dabogda“.

Mamić je upotrijebio istu etiketu-kletvu kao i KGK: „Krivci su političari ljevičari i Orjuna koja se uvukla u Udrugu “Naš Hajduk”. Torcida je cvijet hrvatstva, ali “Naš Hajduk” je Orjuna koja se nametnula Torcidi i Hajduku“. Povodljiva predsjednica u kockasto crveno-bijelom preuzela je Mamićev termin.

Naravno da je izazivanje prekida utakmice za svaku osudu i da su za iskazivanje revolta primjerenije drukčije metode, ali tko smije reći da su u loži Hrvatskog nogometnog saveza pravednici a ovi drugi su, što? Orjunaši? Ili…?

U nedjeljnom intervjuu za televiziju N1, predsjednica se ispravila - nisu orjunaši, nego su teroristi!

Jer, kaže, cijelu državu drže u teroru. „To su pojedinci ili male skupine ekstremista koje su politički motivirane da bi Hrvatsku ocrnili u međunarodnoj javnosti.“, govori predsjednica intervjuistici za koju se vidjelo da joj je teško povjerovati u ono što čuje. Predsjednica je poistovjetila jako kompromitirani HNS s hrvatskom državom i s narodom, što je prilični politički gaf. Vidjelo se da je vrlo nervozna kad odgovara na pitanja o Zdravku Mamiću i prirodi njihovog odnosa.

Dakle, za KGK, nije riječ o svojevrsnom ratu jedne nemale grupe teško je reći navijača, ali svakako zainteresiranih dionika u nogometu, protiv čelnika Hrvatskog nogometnog saveza, a usput i Dinama, Zdravka Mamića i Damira Vrbanovića, protiv kojih se vode dugotrajne i međunarodne istrage zbog pranja desetaka milijuna eura. Ne - kao da nije riječ o tome da ta grupa koja se u Saint Etienneu oglasila s topovskim udarom smatra da pasionirani kolekcionar antičkog novca i štovatelj Ante Pavelića Davor Šuker bespridržajno duševno ali i materijalno, novčano podupire one za koje ima jako ozbiljnih indicija da su vrlo svrsishodno udružena kriminalna organizacija. Pa je i dobrim dijelom zbog toga Zdravkov brat naprasno otišao u Saudijsku Arabiju. A u HNS-ovim ložama po Francuskoj, iz razumu posve nepoznatih razloga, naslikavao se još jedan donator - Tomislav Horvatinčić, koji je prije nekoliko godina svojim jurećim gliserom 'prepilio' talijanski bračni par i ništa mu se zbog toga nije dogodilo.

Budući da joj je bilo politički oportuno povlađivati hrvatskim nacionalistima i šovinistima, često smo svjedočili tome da predsjednica komentira da je na utakmici reprezentacije u Zagrebu ili Osijeku bila „izvanredna atmosfera“ iako se prolamao iz stotina pa i tisuća grla ustaški poklič „Za Dom spremni!“. Za HNS, ali ni za predsjednicu nikad to nije bio problem, sve dok ovi vani nisu doznali kakav je to poklič i kome. Onda su počele kazne HNS-u zbog „Za Dom spremni!“.

Onako kako su baklje za KGK 'terorizam', na isti je način i ZDS 'terorizam' jer od toga na isti način pati nogometna reprezentacija, država, narod i što sve ne. Naplaćuju se kazne HNS-u zbog toga, ali kao da ih to i dalje ne smeta.

Jer, terorist je i Joe Šimunić, zar ne? Nogometaš koji je poslije pobjede nad Islandom ostvario svoj san, vičući u mikrofon: „Za Dom“ a publika u Zagrebu mu je spremno odgovarala: „Spremni!“. Samo zbog takvog prevelikog rodoljublja, Joe Šimunić je postao Čačićev pomoćnik jer stručnih kvaliteta i iskustva za takav posao nema.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.