Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 26
Sutra: 12° 12° 26
9. prosinca 2019.
Drugo mišljenje Zdenka Duke

blog Klerikalna nacionalna paradigma protiv demokracije

Snimio Denis LOVROVIĆ
Snimio Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 27. svibanj 2016. u 20:04 2016-05-27T20:04:02+02:00

Uvijek je bitan trend, a on je eskalirajući. Patentirano ludilo je posvemašnje, a djelomično može biti zaustavljeno krupnom promjenom u Vladi ili padom Vlade

U mjeri u kojoj je Vlada sve nestabilnija i sve lošije stoji, to se više ubrzava konzervativna revolucija koja se već godinama valja Hrvatskom, a otkako imamo novu vlast – ta je revolucija institucionalizirana pod patronatom velike većine Domoljubne koalicije, ali i same Vlade. U hodu revolucije svaki dan nosi nešto novo.

Ni »revolucionari« nisu jedinstveni, ali je lako zaključiti da procese modelira Katolička crkva. Tu je Opus Dei. Iz pozadine upravlja Karamarko, a predvode Hasanbegović, Ilčić iz Hrasta, Tepeš i Ćorić iz HSP-a Ante Starčević, nekolicina vrlo radikalnih HDZ-ovih zastupnika, javnosti od ranije gotovo nepoznatih, »U ime obitelji« i Željka Markić. Iz osobnih razloga istraga i sudovanja, a ne svjetonazorskih razloga, značajna je uloga Milana Bandića. No revoluciju, kako u čemu i s različitim intenzitetom, podržavaju i Tihomir Orešković i većina ministara i zastupnika Mosta. Dakle, i Vlada u cjelini.

Koji će proces biti brži – ubrzana destrukcija dosegnutih društvenih vrijednosti i svekolikih demokratskih institucija i države i društva, civilizacijska zaštita ljudskih prava i prava nacionalnih manjina, ili proces urušavanja ove vlasti i Vlade koji se sada čini neumitnim? Otvorene su fronte u društvu, a pozitivan rasplet je daleko.

Poslije 16 mjeseci rada u srijedu su dali ostavke Boris Jokić i članovi Ekspertne skupine za rad na Cjelovitoj kurikularnoj reformi jer od ministra Predraga Šustara nisu dobili odgovor hoće li uopće i kada će krenuti reforma obrazovanja. Odstupili su zbog političkih pritisaka, osjećaju da nemaju potporu nadležnih, a oni ne žele da politika diktira strukom. Ova vlast ne može progutati da Jokićev tim – izabran javnim natječajem, ali postavljen za vrijeme Vlade lijevog centra – provodi modernu reformu obrazovanja. Osim toga, obrazovane osobe lakše postaju »neprijatelji« glupih i nazadnih vlasti.

Istoga dana Vlada je usvojila mišljenje o godišnjem izvješću o radu glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, ali se iz njega ne može iščitati nikakav vrijednosni sud i stajalište podržavaju li njegov rad. Moguće je da će pokušati rušiti šefa DORH-a, iako mu mandat traje do 2018. Kad su Karamarka upitali ima li Cvitan podršku, rekao je da će vidjeti kako izgleda izvješće »i onda ćemo odlučiti kako ćemo glasovati«. Zbog čega su ono Karamarko i HDZ željeli nadzor nad cijelim represivnim aparatom?

Prije nekoliko dana vladajuća je većina srušila izvješće o radu javne pravobraniteljice Lore Vidović, koja pred sobom ima još pet godina mandata i ne može biti smijenjena, osim ako se dokaže da krši zakon. Nikad se dosad nije niti dogodilo u nekoj zemlji EU-a da se sruši izvješće javnog pravobranitelja. Ali »velikim« Hrvatima očito se nije svidjelo ocrtavanje rastuće bijede u Hrvatskoj, a pogotovo ne činjenice i ocjene o diskriminaciji manjina te o javnom diskriminatornom govoru i o šteti koju nanosi ustaški pozdrav »Za Dom spremni«.

U utorak su se izvjesni Krešimir Planinić, predsjednik stranke Projekt Domovina, najbliži suradnik Željke Markić i njegova ekipa založili za zabranu proslava Titovog rođendana i zabranu simbola komunizma – zvijezde petokrake, srpa i čekića, štafete i bedževa s Titovim likom. Tome je prethodila najava omladinskog čelnika iz socijalizma, a sadašnjeg predsjednika zagrebačkog HDZ-a Andrije Mikulića da će se zabraniti ulice i trgovi s Titovim imenom. Tomčevo i Šeparovićevo Hrvatsko nacionalno sudište traže promjenu imena Titove avenije u Sao Paolu.

U organizaciji »U ime obitelji« u subotu je nekoliko tisuća sudionika marširalo Zagrebom u »Hodu za život« koji je bio vjerojatno prva konkretna akcija u nizu koje bi trebale voditi do zabrane pobačaja u Hrvatskoj. Kao i onaj ustavni referendum o definiciji braka iz 2013. i »Hod za život« je pod jakim neizravnim patronatom Katoličke crkve. Supruga premijera Oreškovića koja je prisustvovala maršu uz Željku Markić rekla je »da svatko razuman« ovaj marš treba podržati, što znači da su svi oni koji su za sadašnje zakonsko rješenje i koji nisu za zabranu pobačaja kod nas, posvuda u Europi i u svijetu – nerazumni. Ta je njezina izjava bila »dno dna«, kao uostalom i njezino potpuno neprilično i agresivno zauzimanje za svetost Alojzija Stepinca pred papom Franjom. I tako dalje i tako dalje…

Ta blagoslovljena, odnosno klerikalna tzv. nova nacionalna paradigma koju emaniraju svi oni gore navedeni, ozbiljno prijeti demokraciji i pluralizmu u hrvatskom društvu. Uvijek je bitan trend, a on je eskalirajući. Patentirano ludilo je posvemašnje, a djelomično može biti zaustavljeno krupnom promjenom u Vladi ili padom Vlade.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Prelazak na DVBT-T2 signal ne znači da morate kupovati novi televizor ili prijemnik
Novi sustav odašiljanja televizijskog signala pred vratima

Prelazak na DVBT-T2 signal ne znači da morate kupovati novi televizor ili prijemnik