Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
10. prosinca 2019.
Drugo mišljenje Zdenka Duke

blog Kao da smo banana - republika

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 8. studeni 2017. u 7:08 2017-11-08T07:08:46+01:00

Nagađalo se da je nekima u vlasti odgovaralo da se Todoriću ostavi i te kako dovoljno vremena da nesmetano ode iz Hrvatske, a on je onda izabrao Britaniju odakle su objektivno najmanje šanse za njegovo izručenje

To da je Ivica Todorić barem sljedećih pet mjeseci siguran da neće biti izručen Hrvatskoj sigurno nije dobra referenca za Hrvatsku, hrvatsko pravosuđe i politiku. Englezi znaju što se ovdje zbiva.

Poznato je da Englezi najteže izručuju, da imaju i neke posebne razloge zbog kojih ne izručuju a koje nemaju neke druge zemlje. U Todorićevom slučaju, svakako, Westminsterski sud je pokazao da nipošto neće žuriti s izručenjem a to je dobrim dijelom i zbog toga što se po prilici zna koliko stvarno 'teži' hrvatsko pravosuđe, kakve su u njemu koruptivne navike i kolika je ovdje svemoć političkog klijentelizma. Sudac je donio odluku o novom ročištu u proljeće sljedeće godine kao da Hrvatska i nije u EU. Kao da smo banana-republika.

Možda će zaista britanske pravosudne institucije brzo uvidjeti da Todorić ne govori istinu, kako to, barem za javnost, očekuje Milijan Brkić. No, vidjet ćemo. 

Hrvatski stručnjaci koji ne žele podleći političkim argumentima tvrde da je u travnju prošle godine donesen jedan neprimjeren, loš, lako oboriv pa i neustavan zakon - Lex Agrokor. Brani ga se golom, vrlo ispraznom političkom pragmatikom. Pa se tako osigurao kontinuitet gospodarske stabilnosti, zatim kvalitetna opskrba u nikad boljoj turističkoj sezoni pa su sačuvana radna mjesta - sve su to važni politički argumenti. Ali su oni nevaljani ako je to politički zakon koji nema pravno utemeljenje u europskom zakonodavstvu i ako je neustavan. I još ako se sve okolnosti s tim zakonom u vezi vrlo obzirno kriju kao da se radi o velebnoj geopolitičkoj strategiji. A izgleda da se o tome i radi.

Hrvatska Ivicu Todorića nije okrivila zbog političkih razloga. Gospodarski kriminal, ako ga ima, nije u osnovi politički ali su ambicije hrvatskih, prije svih HDZ-ovih, političara prema hrvatskom pravosuđu uvijek bile paternalističke.

Nagađalo se da je nekima u vlasti odgovaralo da se Todoriću ostavi i te kako dovoljno vremena da nesmetano ode iz Hrvatske, a on je onda izabrao Britaniju odakle su objektivno najmanje šanse za njegovo izručenje.

Ali, ovakav manevar Westminsterskog suda i sve ono što se oko i iza Agrokora valja, mogli bi ipak presudno naškoditi Plenkovićevoj vladi i njihovoj vrlo tanašnoj većini. Ovo je sada prilično kritičan trenutak za vladajuće, bez obzira na nemoćnu opoziciju i njezinog pretjerano nesuvislog tobožnjeg lidera Bernardića.

U petak će Vlada opstati ali je pitanje što će biti dalje. Istraživanja javnog mnijenja pokazuju apsurdnu sliku da HDZ u rejtingu zadržava i dalje vrlo veliku stranačku prednost, a s druge strane - dominiraju stavovi o posvemašnjoj besperspektivnosti ovog društva, o krivom smjeru kojim zemlja ide, o vrlo slabom radu hrvatske vlade i o izrazitoj nepopularnosti premijera Plenkovića. Reklo bi se - u ovu vlast nitko ne vjeruje, ali ne vjeruje niti u bilo koju moguću uspješnu buduću vlast u Hrvatskoj.  

Plenković se svjesno ulagivački i kalkulantski odlučuje za beskonačno bujanje veteranskih prinadležnosti i za napadačke skupe vojne avione na ovim notornim tuđmanovskim koordinatama 'predziđa kršćanstva (preciznije: katoličanstva)'. Ima se, može se.

Jer, veterani i vojska - to je HDZ. I dok to još uvijek ima tko plaćati - oni će ga držati u njihovoj milosti, iako je i u onom tobože mračnom i tobože protuhrvatskom režimu Plenković živio sretno djetinjstvo.

Ali u ovakvom svjesnom političkom odabiru hrvatske budućnosti, ovdje ostaju samo umirovljenici, veterani i političari. U tom času, neće više imati tko plaćati.  

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.