Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
21. studenoga 2019.
Drugo mišljenje Zdenka Duke

blog K.O. za državne institucije

K.O. za državne institucije
K.O. za državne institucije
Autor:
Objavljeno: 17. svibanj 2016. u 21:58 2016-05-17T21:58:00+02:00

Nikad još u Hrvatskoj nije bilo ovakvog srozavanja, pustošenja najviših državnih institucija. Čak i dok je u drugoj polovici 1991. ovdje bjesnio rat, funcionirali su i Vlada i predsjednik Republike, kad je trebalo sastajao se i Sabor. U zamračenom Zagrebu, dan poslije nego što je JNA bombardirala Banske dvore, zastupnici su u dovoljnom broju došli u podrum zgrade Ine u Šubićevoj ulici i proglasili neovisnost Hrvatske. Stvari su funkcionirale.

Sada imamo Vladu u kojoj premijer i nije zapravo premijer, jer mu je politička moć nikakva, jer bi ga većinska stranka u Vladi, ili makar njezin šef Tomislav Karamarko smijenio odmah, samo kad bi smio. Može Karamarko pričati da će ova Vlada trajati dok on to bude htio, nisu stvari tako jednostavne. Pogotovo poslije afere s Molom koja mu lako može okončati političku karijeru.

Karamarko nema baš niti jedne pametne alternative ovoj devastiranoj Vladi. A tko u njoj vlada? Pa nitko. Premijer samo formalno, samo figurira. Vlada premalo toga odradi, nema političke volje, nema dogovora. Karamarko ima moć putem svog istomišljenika Hasanbegovića, i taj stvarno »dela« jer represija u kulturi ne zanima ni Most, niti Oreškovića. Ali, i Hasanbegović je nekako frustriran. Ne može ni on srušiti baš sve što bi htio. Na primjer, Vijeće za elektroničke medije.
Hrvatski sabor je imao jednu i te kako zapamćenu institucionalnu krizu kad su početkom 1994. godine Stipe Mesić i Josip Manolić, kao predsjednici saborskih domova držali u patu hadezeovu većinu, jer nekoliko mjeseci nisu željeli sazvati sjednice. Ali, današnji je Sabor po ugledu i vjerodostojnosti i po samosvojnosti integriteta zastupnika na najnižim granama. Svjedoci smo da i ono jako malo što Vlada odradi, Sabor ne može ozakoniti jer već tri tjedna vladajući nemaju dovoljnu većinu da izglasaju bilo što. Razina rasprava je ponižavajuća za najviši saziv jedne zemlje u EU. HDZ je sa sobom u koaliciji uveo i one koji inače nikad ni po čemu ne bi zaslužili prekoračiti prag parlamenta.

Naravno, posebna je priča Ustavni sud. Malo tko može biti zadovoljan njegovim dosadašnjim radom. Kakav je takav je, kao i sve drugo u Hrvatskoj – ali je bitna, neophodna institucija vlasti. Lani je propuštena prilika da se izaberu suci na ispražnjena mjesta, pa je sada 7. lipnja »dead line«. Ako se ne postigne dogovor i dotad ne izaberu novi suci, neće više biti Ustavnog suda, blokiran će biti njegov rad, a to bi značilo da neće moći biti raspisani niti novi izbori koji bi mogli razriješiti sadašnji opći pat u zemlji.

Hoćemo li govoriti o ekipi koja upravlja Hrvatskim nogometnim savezom, o Anti Čačiću poslušnom, nekompetentnom izborniku koji nogometnu reprezentaciju pretvara u tvrtku-kćer Zdravka Mamića i njemu služi kao prodajni izlog? S jučerašnjeg popisa od 27 nogometaša za Euro u Francuskoj, nećete moći ni na prste samo jedne ruke nabrojiti one koji nisu igrali ili danas ne igraju za Dinamo. A gravitacijski sunovrat Hrvatske televizije koja se više oporaviti neće? Naravno, puno je bolji i današnji institucionalni kaos nego diktatura koju bi tako rado željeli provoditi Karamarko i njegovi svekoliki klijentelisti. Uvijek može biti još gore, ali to nam nije utjeha.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.