Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. studenoga 2019.
Drugo mišljenje Zdenka Duke

blog Hoće li Karamarko izazvati nove izbore?

Foto D. Lovrović
Foto D. Lovrović
Autor:
Objavljeno: 16. ožujak 2016. u 7:14 2016-03-16T07:14:16+01:00

Što Karamarko ima za izgubiti? Istina, on jest prvi potpredsjednik Vlade ali HDZ ne vlada potpuno, onako kako su hadezeovci navikli vladati - kad vladaju

Mostov ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić smijenio je šefa PNUSKOK-a Marija Bertinu, a Karamarko kaže da je smijenjen i ravnatelj policije Vlado Dominić, iako - izgleda da (još) nije.

Ako nije, vjerojatno će biti uskoro, tako da predsjednik HDZ-a može ipak biti zadovoljan. Počeli su ga slušati. Sad će Orešković, očekuje on, smijeniti i šefa SOA-e Lozančića koji navodno pripada istoj toj grupi, za koju Karamarko, bez ikakvih dokaza, tvrdi da je obavljala stranačke (prljave) poslove za SDP.

To je malo zaliječilo rane šefa HDZ-a koji je nezadovoljan suradnjom s Oreškovićem i s Mostom i navodno ne može više podnositi poraz za porazom. Razlog je u tome što je očigledno premijer Orešković više vezan uz Most nego uz HDZ, koji ga je doveo u Zagreb da bude predsjednik hrvatske vlade. Zbog toga se čini da je HDZ manjinski partner Mostu, iako je zapravo obrnuto. Orešković nije samo Karamarkova lutka na koncu a to je za Karamarka - nedopustivo.

Proračun će proći u Saboru, ali Vlada, ovako postavljena, sigurno neće moći potrajati četiri godine ako se njezin rad temeljito ne izmjeni nabolje. Neće moći niti tada.

Hoće li se Karamarko usuditi izazvati nove parlamentarne izbore, nakon što osvoji novi predsjednički mandat u HDZ-u?

To je pitanje svih pitanja posljednja dva-tri tjedna. Ubrzanje unutarstranačkih izbora može na to ukazati. Nakon što se riješi predizborne kampanje u stranci, bit će samopouzdaniji i moći će otvorenije raditi ono za što misli da je njegov i stranački interes. 

Karamarku nikad nije nedostajalo optimizma, makar i lažnog i nepotkrijepljenog. Pred sam kraj predizborne kampanje 2015. kad je bilo jasno da je većinski pobjednik izbora potpuno neizvjestan, Karamarko je zaista osobno bio uvjeren da će njegova koalicija osvojiti 72-73 mandata i da će s nekoliko zastupnika koje će onako usput pokupiti na svoju stranu lako postati premijer i onda provesti i općedruštveni a ne samo medijski i kulturni desantni totalitarizam, kojeg mu sada pokušava oživotvoriti osobni prijatelj Hasanbegović.

Ali, uostalom, nije li ono Karamarko rekao da postoje indicije da ih je lijeva koalicija pokrala za 5-6 mandata? E, a sad kad biračka infrastruktura bude u rukama sadašnje vlasti, u rukama Karamarka, valjda će i oni moći pokrasti 5-6 mandata - i evo ti već 10-12 mandata razlike u korist Domovinske koalicije. Policijska i obavještajna infrastruktura ipak će, mic po mic, biti njihova, a ono što od medija bude mogao potaracati i preparirati bit će Konjićevim skokom valjda uspješno obavljeno. Karamarko i s tim svojim represivnim i medijskim akvizicijama računa na nekoliko mandata.

U novim izborima, misli sigurno Karamarko, Most bi se mogao prepoloviti. Proustaški HSP AS u njegovoj koaliciji se u ova dva mjeseca lijepo 'profilirao' za govor mržnje i nagovaranje za bacanja s mosta, pa bi i on mogao priskrbiti koji postotak više.

Ali, objektivno, kako sada izgleda, izazvati nove izbore Karamarku ne bi bilo pametno. HDZ s tih sedam stranaka ne može dobiti natpolovičnu većinu.

No, što Karamarko ima za izgubiti? Istina, on jest prvi potpredsjednik Vlade ali HDZ ne vlada potpuno, onako kako su hadezeovci navikli vladati - kad vladaju. Naravno, osim u ovom segmentu discipliniranja medija i Hasanbegovićevoj antikulturnoj revoluciji, ali je pitanje dokle to može dalje ići.

Pravi ambiciozni policajac i obavještajac ne boji se rizika, pogotovo ne kad je domovina u pitanju.  

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.