Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
10. prosinca 2019.
Drugo mišljenje Zdenka Duke

blog Da, progon Todorića je politički

Da, progon Todorića je politički
Da, progon Todorića je politički
Autor:
Objavljeno: 18. listopad 2017. u 7:07 2017-10-18T07:07:11+02:00

Todorić je bio i HDZ-ov projekt a HDZ je bio i Todorićev projekt. A to znači i da je njegovo carstvo bilo poistovjećeno s Hrvatskom. To poistovjećenje poštovali su i SDP i partneri

U kojem smjeru će ići obrana Ivice Todorića i sinova čuli smo od odvjetnice Jadranke Sloković. "Uhićenje bivših čelnika koncerna Agrokor početak je političkog obračuna s Ivicom Todorićem", kazala je.

U slučaju Ivice Todorića takva se kvalifikacija zaista čini apsurdnom jer je čovjek naprosto ostao dužan 40-ak milijardi kuna a nije da mu hrvatske vlade nisu dale raditi.

Naprotiv, i slijepcu i gluhom i maloumnom čovjeku je jasno da su sve dosadašnje hrvatske vlade pogodovale Todoriću i njegovom poslovanju, davale su mu izdašne poticaje u poljoprivredi, državni HBOR ga je redovito kreditirao iznosima za koje se ništa nije pitalo, kreditirale su ga sve poslovne banke, također ne pitajući kako će novac vratiti.

Todorić je bio i HDZ-ov projekt a HDZ je bio i Todorićev projekt. A to znači i da je njegovo carstvo bilo poistovjećeno s Hrvatskom. To poistovjećenje poštovali su i SDP i partneri. Ili kako je Radimir Čačić, još dok je bio zamjenik u Milanovićevoj vladi, znao reći: "Kad Todorić kihne, Hrvatska se prehladi". Todorić se naprosto previše zaigrao, i to iz godine u godinu sve više, pa je, valjda i navodno, kad je vidio kud sve to vodi, sve više i više novca na različite načine iz Agrokora izvlačio i isplaćivao za privatne potrebe a one kad krenu - samo rastu i rastu.

Kao, političko suđenje je bilo i Ivi Sanaderu. Dobro, ali zašto bi hrvatsko pravosuđe iz političkih razloga išlo suditi svog HDZ-ovog, dakle maksimalno domoljubnog premijera koji je sam odstupio s premijerske dužnosti s obrazloženjem da je njegova dionica završena? Zašto je ta dionica završena nikad nismo i nećemo saznati, a po njegovom neuvjerljivom tumačenju je i završila iz domoljubnih razloga jer nije htio arbitražu sa Slovenijom.

Znamo da to nema veze s pameću kao što je i očit nevjerojatni rast imovine i troškova Sanadera i njegove obitelji koje bi bilo teško bilo kakvim legalnim prihodima opravdati. Čim je odstupio počelo se pričati da mu je sugerirano iz Europe da odstupi zbog korumpiranosti. Političko suđenje i politički obračun?

Može biti, ali ne zato što bi se iz bilo kakvih ideoloških razloga išlo u obračun s istinskim perjanicama hrvatske politike i gospodarstva Sanaderom i Todorićem kako bi ih se iz nekog političkog hira išlo uništavati. Možemo ih zaista obojicu mirne duše poistovjetiti s Hrvatskom, točnije s hrvatskom politikom posljednjih 26 godina, od osnutka do danas. Oni su bili ti vrhunci politički i gospodarski, prema tome, tko bi ih i zašto išao iz političkih razloga procesuirati? Četnici, Srbi, zavidne partizančine i udbaši?

Niti je za 'marisanje' love potreban neki poseban politički motiv, niti bilo koja država, pa i ona najimpotentnija, treba imati neki politički motiv da takvo daljnje 'marisanje' pokuša spriječiti, možda čak i kazniti. Pa makar i nakon 20-tak godina.

Politički procesi mogu biti jedino u tom smislu da hrvatsko pravosuđe nažalost često nema, a nikad nije niti imalo samostalnosti da sudi nepristrano, baš bez ikakvog utjecaja politike, pa, reći ćemo i to, baš bez ikakvog koruptivnog utjecaja. Ako je cijeli postupak Sanaderu bio politički, onda je bio u tom smislu da se pazilo da se nipošto ne kompromitira hrvatski politički sustav kao takav. Najlakše je onda odlukom Ustavnog suda vratiti suđenje na početak, pa tako još jedno desetak ili petnaestak godina.

I obračun s Todorićem vjerojatno će biti utoliko velikim dijelom politički - da se ipak prekrije činjenica da je to što se događalo s Agrokorom baš 'najbolja', najjasnija slika Hrvatske od 90-tih pa do danas. Da se ne ocrni ova zemlja, nama najdraža. Da se očuva politički establishment, onakav kakav je ovdje oduvijek bio.

Da ministar unutarnjih poslova može reći da je o cijeloj akciji uhićenja doznao tek u šest ujutro kad mu je o početku akcije javio telefonom šef policije, iako su sve novinske kuće uredno i na vrijeme bile obaviještene o akciji, tako da mogu još i prije šest snimiti noćni dolazak policijskih 'marica' pred Kulmerove dvore. Ali ministar to iz političkih razloga nije znao.

Glavni glumci u ovoj predstavi, oni iz Londona, vjerojatno se neće tako brzo uprizoriti, a to isto može biti iz političkih razloga.

Možda je najbolje da se proceduralno griješi, da se istražni suci vrte u jednom stalnom krugu, da ne iziđe na vidjelo gdje živimo.

Utoliko, Jadranka Sloković može biti u pravu a mi možemo reći - ali, molim vas, pokažite nam koje to suđenje velikim šaržama u ovoj i ovakvoj Hrvatskoj nije bilo političko? Nema ga, gospođo odvjetnice. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.