Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. studenoga 2019.
Drugo mišljenje Zdenka Duke

blog "Autsorsani" projekt Hrvatska

Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva
Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 19. svibanj 2016. u 20:18 2016-05-19T20:18:11+02:00

Prema navodima londonske konzultantske kuće Knight Frank, multimilijunaši u Hrvatskoj rastu po stopi od 72 posto, kao u Kini i Rusiji, dok je europska stopa 27 posto. Da bi to prikrili a ostali u sedlu – prozivaju neprijatelje, jugonostalgičare, izdajnike, hrvatomrzce, one koji nisu i ne žele Hrvatsku, komunističke zločince, lijeve kulturne hegemoniste, anarhiste, autonomaše, iredentiste, one koji obećavaju pakao...

Bruto domaći proizvod po glavi u Hrvatskoj danas je niži nego što je bio i 1980. i 1989. godine. Dok je od 1980. godine Kina porasla 16 puta, Indija sedam puta, Turska četiri puta, SAD dva i pol puta, mi smo stagnirali i to je daleko najlošija statistika za jednu zemlju EU-a. Lošije od Hrvatske u cijeloj Europi samo su Srbija, Ukrajina i Moldavija. To su podaci američke istraživačke organizacije Conference Board.

A grafikon o promjenama BDP-a između 1989. i 2013. godine za EU-15, dakle, za »stare« članice Europske unije, deset novih članica i Hrvatsku, prema podacima EBRD-a i Eurostata objavio je ovih dana na Facebook profilu proizvođač električnog automobila Mate Rimac.

Taj grafikon pokazuje da se u tranziciji u kapitalizam daleko najviše razvila Poljska koja je više nego udvostručila BDP, a onda je odmah iza Slovačka sa 75 posto rasta, Estonija s 50 posto, Češka i Slovenija oko 40 posto, itd.

Slovenija, dakle, koja je izišla iz iste Jugoslavije kao i Hrvatska. Ali, razlika u odnosu na Hrvatsku je golema. Čak je i Latvija kao najlošija osim Hrvatske, ostvarila u četvrt stoljeća desetak posto rasta. Istina, Hrvatskoj je strahovito pao BDP baš u ratnim godinama 1990 – 1995., ali rat ne može biti opravdanje za sve.

Još jedan porazni ekonomski podatak za građane je da je kupovna moć u Hrvatskoj 1978. bila 27 posto veća nego što je naša kupovna moć danas. Tu je analizu nedavno objavio profesor ekonomije dr. Josip Tica u časopisu Banka. On je izračunao da je 1978. prosječna plaća iznosila 5.437 tadašnjih dinara i s njom se moglo kupiti proizvoda i usluga koji bi po današnjim cijenama koštali 7.271 kunu, 27 posto više od naše današnje prosječne plaće.

Još je jedan jako porazan podatak za današnju Hrvatsku – 1980. godine u Hrvatskoj bilo je rođeno 68.220, a prošle godine 38.142 djece. Već mjesecima iz Osijeka, na primjer, tri do četiri autobusa svakog dana odvoze ljude na rad u Njemačku. Nikad nije ovdje bilo veće apatije i besperspektivnosti. Mladi gledaju kako pobjeći u inozemstvo jer nemaju posao i ne mogu zaraditi za život. »Hrvatska je najkorumpiranija zemlja u Europi«, procjenjuju ovih dana maturanti. Strašno, ali to je hrvatska realnost.

Naravno, nije sve crno. Zato broj hrvatskih multimilijunaša jako brzo raste pa je već u prošloj godini bilo 450 njih koji posjeduju više od 10 milijuna dolara. Prema navodima londonske konzultantske kuće Knight Frank, multimilijunaši u Hrvatskoj rastu po stopi od 72 posto, kao u Kini i Rusiji, dok je europska stopa 27 posto.

Da bi to prikrili a ostali u sedlu – prozivaju neprijatelje, jugonostalgičare, izdajnike, hrvatomrzce, one koji nisu i ne žele Hrvatsku, komunističke zločince, lijeve kulturne hegemoniste, anarhiste, autonomaše, iredentiste, one koji obećavaju pakao...

Kada nam bahato bajaju neke priglupe bajke, trebali bi biti svjesni svih ovih podataka. Ili, iznijeti neke druge, ako ih mogu pokazati. Ako već ne govore istinu, neka barem pokušaju manje lagati. Inače, cjelokupni 25-godišnji projekt je u pitanju, trajno je osiromašen, već je davno »autsorsan«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.