Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
21. studenoga 2019.
Stanje na cestama

Vrhunac prometnih gužvi, kolone pred naplatom Lučko i granicama. Bonus: Iz Afrike stiže toplinski val s temperaturama do 40 °C

Od ranog jutra gužve na naplatnoj postaji Lučko/ Davor Puklavec/PIXSELL
Od ranog jutra gužve na naplatnoj postaji Lučko/ Davor Puklavec/PIXSELL
Autor: ,
Objavljeno: 29. srpanj 2017. u 15:39 2017-07-29T15:39:00+02:00

Kao izbor za putovanje umjesto autocesta mogu se koristiti stari provjereni pravci. Na autocesti A1 povremeno su kolone i zastoji između tunela Sveti Rok i čvora Posedarje u smjeru mora

I dalje je gust promet na cestama u smjeru mora i unutrašnjosti, a kolone se stvaraju pred naplatom Lučko pred Zagrebom i pred graničnim prijelazima, javlja Hrvatski autoklub (HAK).

Na autocesti A1 povremeno su kolone i zastoji između tunela Sveti Rok i čvora Posedarje u smjeru mora. 

Pred naplatom Lučko u smjeru Zagreba kolona je oko 5 km, a pred naplatom Demerje kolona je oko kilometar.

Na autocesti A3 Bregana-Lipovac pred graničnim prijelazom Bajakovo kolona je oko 6 km. Prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija kolona je oko 5 km, a dijelom se proteže na Istarski ipsilon.

Pojačan je promet u trajektnim pristaništima prema otocima i kopnu te u lukama Zadar, Split, Dubrovnik. 

 

Pred nama je vrhunac ljeta uz novi toplinski val koji će ponegdje zasigurno oboriti dosadašnje temperaturne rekorde. Pakleno vruće bit će diljem Sredozemlja. Vrhunac toplinskog vala prema trenutnim izračunima modela očekuje nas sredinom idućeg tjedna, no vrlo vruće vrijeme uz maksimalne dnevne temperature zraka iznad 35°C zadržat će se danima. Toplinski val bit će neuobičajeno dugorajan tako da ćemo na blago popuštanje vrućina morati pričekati barem 7 dana, navodi Istramet uz upozorenje da iz Afrike stiže jak toplinski val uz temperature do 40°C. 

U subotu od 4 do 14 sati i u nedjelju od 12 do 23 sata, zabranjen je promet za teretna vozila iznad 7,5 tona na važnijim državnim cestama: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC23 (Žuta Lokva-Senj), .pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja. Zabrane nema na autocestama kao niti na državnoj cesti 1, Ličkoj magistrali.

Zbog radova na izgradnji autoceste u Sloveniji između Ptuja i graničnoga prijelaza (GP) Gruškovje u Sloveniji vozi se u kolonama uz zastoje te uz duža čekanja na GP Macelj na izlazu iz Slovenije.

S obzirom na povremene, ciljane, granične kontrole i pojačan promet moguća su čekanja na pojedinim graničnim prijelazima sa Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom i Mađarskom, pa HAK moli sudionike u prometu za strpljenje i razumijevanje.

Trajekti i katamarani plove prema redu plovidbe.

Vrhunac gužvi očekuje se upravo danas. Najveći broj turista ponovno će doći iz zapadnoeuropskih država, Austrije, Češke, Slovačke itd. Prije polaska provjerite kakvo je stanje u prometu na www.hak.hr, na HAK smartphone aplikaciji dostupnoj za sve platforme ili u Informativnom centru HAK-a pozivom na 072 777 777. Više o raznim temama vezanim uz promet, godišnje odmore i putovanja možete čuti na HR2 petkom u 9 sati ujutro u sklopu akcije Sigurno na more uz HAK i HRT.

Kao izbor za putovanje umjesto autocesta mogu se koristiti stari provjereni pravci kroz Liku i Gorski kotar. Najveće i najznačajnije su Lička magistrala (DC1) koja se proteže od graničnog prijelaza Macelj sa Slovenijom kroz Zagreb, Karlovac, Slunj, Plitvička Jezera, Korenicu, Gračac, Knin, Sinj pa sve do Splita i stara cesta koja prolazi kroz Gorski kotar (DC3) i proteže se kroz mjesta Karlovac, Severin na Kupi, Vrbovsko, Skrad, Delnice, Gornje Jelenje sve do Rijeke, no tu su još i mnoge druge.

Kako bismo sebi i svojim suputnicima olakšali putovanje važno je:
• imati dovoljno tekućine (najbolje vode ili negaziranih sokova);
• odmoriti se i redovito se zaustavljati na za to predviđenim odmorištima;
• pravilno regulirati klima uređaj u vozilu; 
• dobro se informirati; 
• uživati u odlasku na odmor. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.