Grad: Rijeka
Danas: 18° djelomično oblačno
Sutra: 8° 18° vedro
27. veljače 2017.
Matulji i Lovran

Dva konkurentska pusta u Matuljima

Matuljski Johan / Foto Silvano JEŽINA
Matuljski Johan / Foto Silvano JEŽINA
Autor:
Objavljeno: 17. siječanj 2014. u 21:31 2014-01-17T21:31:09+01:00

Pust Johan podignut je na novoj lokaciji, pokraj autobusne stanice u centru Matulja, a grupacija koja nije bila za izmjenu »stratišta« podigla je Don Fredica na na starom mjestu iznad »kancilerove šterni«

MATULJI, LOVRAN Jačima od kiše pokazali su se »pusni judi« iz Matulja i Lovrana, jer usprkos dosadnom, upornom i obilnom prolomu oblaka, u ova su dva mjesta na »palu« završila čak tri pusta.

– Nismo imeli baš dobru vezu s onen gore čovečićen, ali praven pusnen juden ne smeta ni daž, ni zima, ni sneg. Užancu moramo storit, Pusta moramo zdignut, kazala je Nina Dukić, voditeljica ceremonije matuljske »službene« manifestacije dizanja pusta, a novoizabrana Najpusna divojka Tea Ćiković pred nekoliko desetaka okupljenih promatrača ustvrdila je kako je »daž potiral neke jude, ma nami najjači ne smeta«.

Pust od lane va Lovrane

Nije podizanje Pusta bila jedina antonjska atrakcija u Lovranu, jer je u Galeriji Laurus otvorena i izložba Davida Kurtija i fotografskog obrta »Foto Luigi« nazvana »Pust od lane va Lovrane«, na kojoj su predstavljene fotografije snimljene tijekom prošlogodišnjih lovranskih karnevalskih događanja.

Zamjenica načelnika Eni Šebalj i njen kolega Alen Ružić uz objašnjenje kako će se »sad malo liberat dela« predali su općinske ključeve Zvonejskim zvončarima, nakon čega je na novoj lokaciji – pokraj autobusne stanice u centru – podignut pust Johan, čija je pojava u šarenim bojama asocirala da je kao najznačajniji događaj prošle godine izabran referendum o braku, a upravo je to potvrdila i »pusna objava« u kojoj je istaknuto da prvi europski pust i sam ima europski izgled, ali i da je podignut u spomen činjenice da su Matulji na referendumu glasali protiv, jer je to u njihovom stilu budući da su »uvijek protiv svega«.

A protiv »nove lokacije« za dizanje pusta koju je izabrao Pusni odbor Matulji bio je i dio »pusneh judi« pa su odlučili podignuti konkurentskog pusta na »starom mestu«, iznad »kancilerove šterni« kraj kafića DM. Ovaj Pust ponio je ime Don Fredico, a svojim imenom i izgledom asocira na Fredija Šainu, predsjednika matuljskog pusnog odbora, kojeg su buntovnici očito smatrali krivcem za izmjenu lokacije.
U Matuljima su tako podignuta dva pusta s dva imena, a u Lovranu jedan – i to bezimeni. Naime, lovranski Pust koji je obješen uz povik »Dignite Pusta i bandijeru i zasopite Toronjeru«, glazbu Bonace i zvonjavu Žejanskih zvončara, umjesto imena nosi – simbol: staro lovransko kino koje je protekle godine, kako se čini, nakon dugog propadanja konačno »završilo karijeru«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka