Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
8. prosinca 2019.
Ispis članka: Znanstvenici vjeruju da su našli način zaustavljanja prehlade, ali i drugih virusa - Novi List

NoviList.hr

Znanstvenici vjeruju da su našli način zaustavljanja prehlade, ali i drugih virusa

Kraj mukama

17. rujan 2019 14:37

Napisao: P. N.

Prehlade su najuobičajenije svjetske infekcijske bolesti i mnoge su rezultat rinovirusnih infekcija. 

FOTO/Pixabay

Znanstvenici vjeruju da su pronašli način zaustavljanja obične prehlade, kao i brojnih drugih potencijalno fatalnih virusnih bolesti, prenosi MSN. Istraživači Sveučilišta Stanford i California-San Francisca, otkrili su da je najbolji način za njihovo sprječavanje, privremeno onesposobljavanje proteina unutar naših ćelija.

Prehlade su najuobičajenije svjetske infekcijske bolesti i mnoge su rezultat rinovirusnih infekcija koje su sklone mutaciji i razvijanju brze otpornosti na lijekove. Problem je vodio znanstvenike u pokušaju stvaranja terapije usmjerene na domaćina, zbog koje bi naša tijela postala "komplicirana" za određene viruse i njihovo preživljavanje u našim tijelima. 

Enzim SETD3

Američki stručnjaci su identificirali komponentu u ljudskim ćelijama u o kojima su virusi više ovisni kroz uređivanje genoma. Otkrili su tako brojne viruse koji se nisu mogli replicirati u ljudskim ćelijama zbog nedostatka enizma SETD3.

Tim je stvorio genetski modificirane miševe koji nisu mogli proizvoditi spomenuti enzim, zbog čega su postali imuni na virusne infekcije. Studija je objavljena u časopisu "Nature Microbiology", a rezultati su pokazali da su miševi živjeli uobičajenim i zdravim životom unatoč manjku enizma SETD3, prenosi MSN

Tehnika je zaustavila i razvoj virusa povezanih s astmom, encefalitisom i dječjom paralizom.