Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
8. prosinca 2019.
Ispis članka: Sve više vodozemaca na pragu izumiranja: "Moramo djelovati brzo" - Novi List

NoviList.hr

Sve više vodozemaca na pragu izumiranja: "Moramo djelovati brzo"

Ugrožene vrste

12. svibanj 2019 10:59

Napisao: Portal Novilist.hr

Prema zemljopisnom položaju, istraživački tim otkriva da je najviše novih ugroženih vrsta vodozemaca na području Južne Amerike i jugoistočne Azije. 

FOTO/Pixabay

Prema studiji Sveučilišta Yale objavljenoj u časopisu „Current Biology“ ukupno je 1,012 vrsta vodozemaca stavljeno na rizičnu listu izumiranja, javlja Science Daily

„Vodozemci su vrlo ugroženi i njihov broj u svijetu opada brzinom bez presedana. Nažalost, čini se da postoji puno više vrsta vodozemaca koji izumiru, nego što se do sada shvaćalo“, kaže ekologinja Pamela González-del-Pliego.

Prema Međunarodnom savezu za očuvanje prirode (IUCN), do sada je bilo ugroženo manje od dvije trećine vodozemaca. Nova studija u suradnji američkih i britanskih istraživača predviđa dodatnih 25 posto ugroženih vrsta.

Timovi su koristili veze na obiteljskim stablima vodozemaca i njihove ekološke sličnosti (staništa i navike) na globalnoj razini. Time su stvorili model predviđanja izumiranja slabo dokumentiranih vrsta. Model sada predviđa dodatnih 1,012 vrsta u kategorijama „ugrožene“, „prijeti im ugroza“ i „kritično ugrožene“.

Za žabe, model predviđa sličnosti s velikim brojem novo ugroženih vrsta, primjerice otrovnih i staklenih žaba, žaba krastača i južnoameričkih kišnih žaba.

Prema zemljopisnom položaju, tim otkriva da je najviše novih ugroženih vrsta vodozemaca na području Južne Amerike i jugoistočne Azije.

„Naši rezultati ukazuju na mjesta gdje bi prave akcije očuvanja mogle spriječiti izumiranje određenih vrsta“, kaže profesor ekologije i biolog Walter Jetz.

FOTO/Pixabay

"Zbog tekućih transformacija zemljišta i drugih prijetnji koje dovode sve veći broj vrsta u opasnost, modeliranje temeljeno na podatcima koje smo poduzeli može pomoći ubrzanju svijesti o hitnim prioritetima očuvanja", objasnio je Jetz.

Jetz je i jedan od vodećih autora u novom izvješću Ujedinjenih Naroda koje potvrđuje da je više od milijun vrsta sada izloženo riziku od izumiranja, prenosi Science Daily

Dodatna analiza podataka o vrstama dovela je do posebno loših vijesti za novopečene vodozemce koji su pronašli domove na područjima jugoistočne Azije i Srednje Afrike.

U tim regijama, nedavno procijenjeni vodozemci dijele malo ili nimalo staništa s već identificiranim ugroženim vrstama. Ugrožena žaba, čije se stanište poprilično preklapa s mnogim drugim ugroženim žabama - kao što je slučaj s mnogim vrstama u Južnoj Americi - lakše se čuva, napominju znanstvenici.

„Ova studija podupire misiju Jetz Lab-a, Yaleovog Centra za bioraznolikost i globalne promjene, gdje se nalazi González-del-Pliego, da bi unaprijedio globalno znanje o distribuciji vrsta i prijetnjama bioraznolikosti u svijetu koji se brzo mijenja“ kaže Jetz.

González-del-Pliego ističe da su regije bogate vodozemcima također područja koja trenutno doživljavaju najveće stope gubitka šuma i povećanja ljudske populacije, kao i veću upotrebu gnojiva, poljoprivrednu proizvodnju i navodnjavanje. Sve od navedenog ugrožava njihova prirodna staništa.

"Moramo brzo djelovati i smatrati vodozemce visokim prioritetom očuvanja i integrirati te vrste s nedostatkom podataka u buduće strategije očuvanja", rekla je.