Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 3
Sutra: 17° 17° 3
22. travnja 2019.
Ispis članka: Riječki Muzej informatike Peek&Poke slavi 10. rođendan, evo što su spremili - Novi List

NoviList.hr

Riječki Muzej informatike Peek&Poke slavi 10. rođendan, evo što su spremili

Jedinstveni projekt

14. srpanj 2017 13:18

Napisao: HINA

U sklopu obiljažavanja obljetnice, za 29. srpnja je najavljen koncert u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, na kojem će nastupiti ruska tereministica Lydia Kavina, inače u izravnom srodstvu s izumiteljem elektronskog glazbala teremina – ruskim znanstvenikom Léonom Thereminom,

Lydia Kavina

Riječki Muzej informatike Peek&Poke ove godine slavi desetu obljetnicu rada, koja će biti obilježena s više prigodnih događanja, a potkraj srpnja bit će održan i koncert ruske tereministice Lydie Kavine.

U sklopu obiljažavanja obljetnice, za 29. srpnja je najavljen koncert u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, na kojem će nastupiti ruska tereministica Lydia Kavina, inače u izravnom srodstvu s izumiteljem elektronskog glazbala teremina – ruskim znanstvenikom Léonom Thereminom, te riječki glazbenici Hrvoje Galler za klavirom, Damjan Grbac za kontrabasom i Tonči Grabušić za bubnjevima.

U nedjelju 30. srpnja u Muzeju informatike Peek&Poke bit će održano predavanje o životu i radu Léona Theremina, koji je slučajno izumio teremin kao prvi elektronski instrument još 1920. godine. Taj instrument je svoje »zlatno doba» imao 50-tih i 60-tih godina prošlog stoljeća, u suvremenoj glazbi rijetko se koristi, ali ga, kako navode iz muzeja, vole pioniri elektronske glazbe poput Jean Michel Jarrea, koji ga koristi i na ovogodišnjoj turneji.

Iz muzeja napominju da su sva ovogodišnja kulturna Peek&Poke događanja dio već tradicionalnog programa »Umjetnost očima računala«, koji spaja tehnologiju, kulturu i društvo. Muzej informatike Peek&Poke je muzej starih računala i informatičke tehnologije. Za javnost je otvoren 24. rujna 2007., a u izložbenom postavu je više od 1000 eksponata svjetske i hrvatske računalne povijesti. Muzej raspolaže prostorom od tri stotine četvornih metara u središtu Rijeke i to je, naglašavaju iz muzeja, najveći takav postav u ovom dijelu Europe.